Witajcie!
W związku z tym, że moja zeszłoroczna lista nadchodzących filmów spodobała się kilku osobom, postanowiłem po raz kolejny przybliżyć interesujące premiery, tym razem na rok 2011. Wiele z nich będzie hitami, inne okażą się gniotami, a jeszcze inne miło nas zaskoczą. Podane daty są datami polskich premier (kiedy film nie ma ustalonego miejsca w polskim kalendarzu, zaznaczam, że jest to czas premiery w USA). Jedziemy
STYCZEŃ14.01. -
Season of the Witch - na specjalne zamówienie KKRT.
21.01. -
Black Swan - najnowsze dzieło Darrena Aronofsky'ego zbiera fenomenalne noty za oceanem i chwalony jest za dosłownie każdy aspekt. Dla mnie to tytuł obowiązkowy.
28.01. -
Green Hornet - podobno wyszedł całkiem niezły film. Ja raczej sobie podaruję, ale może komuś się spodoba.
LUTY11.02. -
True Grit - remake starego westernu w wykonaniu braci Coen. Oceny każą wierzyć w b. dobry film.
MARZEC4.03. -
Fighter - najciekawsze dla mnie w tej pozycji są główne role, podobno świetnie zagrane przez Wahlberga i Bale'a. Trzeba jednak zaznaczyć, iż film wchodzi do naszych kin 3 miesiące po amerykańskiej premierze.
4.03. -
The Adjustment Bureau4.03. -
Rango - animacja w reżyserii gościa od Piratów z Karaibów z Johnnym Depp'em w roli kameleona. Może być dobre.
11.03. -
Mars Needs Moms - pozycja raczej dla młodszej widowni, ale niektóre elementy wzbudzają szacunek (choćby wizualia)
11.03. -
Red Riding Hood - czyli inna opowieść o czerwonym kapturku. Na seans z dziewoją jak znalazł.
18.03. -
Battle Los Angeles - ciekawie zapowiadające się sci-fi z otoczką realizmu.
18.03. -
Limitless - obejrzałem zwiastun i zaintrygowała mnie ta historia pisarza jadącego na dragach.
25.03. -
Sucker Punch - czyli wybuchowa mieszanka Zack'a 'Watchmen' Snyder'a. Laski, samuraje, alternatywne światy i ogólny rozpier*ol. Doczekać się nie mogę!
KWIECIEŃ29.04. -
Thor - nordyccy bogowie od Marvela. Jeśli wciąż pozostajecie nieprzekonani, to dodam, że w filmie gra Natalie Portman.
MAJ6.05. -
Source Code - oglądaliście 'Moon'? To jest właśnie tego reżysera. Tym razem opowieść o większym rozmachu, ale po samym zwiastunie widać, że duch Philipa Dicka jest tutaj obecny (czy tylko ja mam takie skojarzenia z twórczością Jones'a?). Ja ograniczyłem się do obejrzenia zwiastuna do ok. 1:05, żeby nie zdradzać sobie zbyt wiele (tyle mi wystarczy wiedzieć). Premiera w USA ma miejsce 11. marca, więc może jeszcze będzie u nas wcześniej.
20.05. -
Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides - Jack Sparrow po raz czwarty. Mam tylko nadzieję, że będzie lepszy od nierównej trzeciej części.
27.05.-
Melancholia - jeśli znacie Larsa von Triera, to wiecie czego mniej więcej można się po nim spodziewać (Antychryst?). Tym razem wziął sobie na warsztat temat końca świata, a w swym filmie skupi się na relacjach między ludźmi w obliczu zagłady.
Maj -
Tree of Life - o filmie dowiedziałem się dopiero kilka dnia temu, ale zwiastun wygląda zachęcająco.
CZERWIEC3.06.(USA) -
Hangover 2 - Kac już nie w Vegas. Szykuje się mała powtórka z rozrywki, ale jeśli scenarzyści dadzą radę, to może być to całkiem przyjemny filmik.
3.06. -
X-Men: First Class - powrót do początków mutantów, kiedy Prof. X i Magneto byli dobrymi kumplami. Film w reżyserii faceta od 'Kick Ass'. Jeśli poradzi sobie z akcją tak jak w swoim ostatnim filmie, to jest na co czekać.
10.06. -
Hanna - opowieść o dziewczynce zabójczyni w reżyserii gościa od 'Pokuty'. Dla mnie to wystarczy, by zapowiadało się intrygująco.
17.06. -
Super 8 - film enigma od J.J. Abramsa. Nawet dostępny zwiastun nie pokazuje żadnej sceny, która znajdzie się w filmie. Wiadomo jedynie, że będzie chodzić o jakieś zbiegłe UFO ze Strefy 51. Dla mnie tytuł obowiązkowy.
Superbowl spot
LIPIEC1.07. -
Cars 2 - chociaż chętniej widziałbym coś oryginalnego od Pixara, to nie będę zbytnio wybrzydzał, jeśli dostanę animację na poziomie poprzednich filmów studia (czyli bardzo wysokim poziomie).
1.07. -
Transformers: Dark of the Moon - chciałbym, aby ten film był lepszy od miernej 'dwójki'. Drugi raz nie popełnię błędu pójścia 'na ślepo' do kina, najpierw poczekam na recenzje.
Superbowl spot
15.07. -
Harry Potter and the Deathly Hollows II - druga część siódmej części Pottera.
29.07. -
Green Lantern - wyczuwam crap, ale nie chcę przedwcześnie wyrokować. Projekty postaci mnie drażnią i koncept bycia strażnikiem kosmosu jakoś do mnie nie przemawia. Ale widowisko może być dobre.
SIERPIEŃ5.08. -
Rise of the Planet of the Apes5.08. -
Captain America: The First Avenger - zwiastunu brak, ale wiadomo o co chodzi. Artwork:
Superbowl spot
26.08. -
Cowboys & Aliens - czyli UFO na dzikim zachodzie. Film od reżysera 'Iron Man' z całkiem niezłą obsadą. Ja tam czekam.
WRZESIEŃ30.09.(USA) -
Now - film dawniej znany pod tytułem 'I'm. Mortal'. Rzecz dzieje się w czasach, kiedy czas stał się walutą i każdy, kto ma odpowiednią ilość środków może zapewnić sobie dowolną jego ilość. Dobrego sci-fi nigdy dość, więc i tego tytułu wypatruję.
PAŹDZIERNIK14.10. -
The Thing - prequel filmu Carpentera z lat 80. Nie spodziewałbym się jednak po nim cudów. Trailera brak.
LISTOPAD4.11. -
Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn - animacja w wykonaniu S. Spielberga.
11.11. -
ImmortalsGRUDZIEŃ9.12.(USA) -
Invention of Hugo Cabret - Martin Scorsese w wydaniu dla młodszej widowni. Film prawdopodobnie trafi do naszych kin dopiero 3. lutego 2012 r., ale wrzucam go tutaj, skoro wychodzi w tym roku. Zero materiałów.
15.12. -
Sherlock Holmes 2 (tytuł roboczy) - pierwsza część była bardzo przyjemna, więc i 'dwójka' powinna dać radę. Fotka na smak:
21.12.(USA) -
Girl with a Dragon Tattoo - adaptacja kryminału autorstwa S. Larsson'a w reżyserii Finchera. Przypuszczam, że będzie z tego dobry film, Fincher daje radę w takiej tematyce. Film podobnie jak 'Invention of...' trafi do naszych kin dopiero 13. stycznia 2012. Fotka z planu:
24.12. -
Mission Impossible: Ghost Protocol - będzie wybuchowo i widowiskowo, ale czy z sensem to druga sprawa. Do obsady dołączył Jeremy Renner znany chociażby z Hurt Locker, który podobno ma 'przejąć' serię po Tomie Cruise. Fotka z jednej z miejscówek, gdzie kręcono film:
28.12. -
War Horse - historia opowiadająca o koniu wysłanym na front. Za reżyserię odpowiada S. Spielberg, więc warto mieć go na uwadze. Brak materiałów.
BEZ USTALONEJ PREMIERYElysium - kolejny film sci-fi spod ręki Neilla Blomkampa, odpowiedzialnego za wyjątkowy 'District 9'. Podobnie jak jego poprzednie dzieło, 'Elysium' ma mieszać tematykę polityczną z fantastyką. Filmik wirusowy:
Wydaje mi się, ze przytoczyłem większość wartych uwagi filmów i mam nadzieję, że zwróciłem Waszą uwagę na jakąś pozycję. Na koniec pozwolę sobie napisać listę moich osobistych faworytów na rok 2011. Są to:
- Black Swan
- Source Code
- Sucker Punch
- X-Men: First Class
- Cowboys & Aliens
- Melancholia
- Super 8
- Elysium
- Girl with a Dragon Tattoo