Ankieta

?

?
0 (0%)
!
0 (0%)

Głosów w sumie: 0

Głosowanie skończone: Października 05, 2006, 04:10:50 am

Autor Wątek: oceny gier na X360  (Przeczytany 103078 razy)

Lem++

• Global Moderator
  • Major Hermaszewski
  • Reputacja: 209
  • 07.11.2008 - 16.08.2010 †
Odp: oceny gier na X360
« Odpowiedź #240 dnia: Lutego 07, 2009, 14:41:30 pm »
Co wg Ciebie wplywa na ocene za grafike i co jest takiego skopanego w Uncharted?

Czy gdzies napisalem, ze cos jest skopane w Unchartedzie?? Napisalem, ze oprocz tekstur ta granie ma nic co by ja wywyzszalo nad inne pozycje. Na grafike wplywaja oprocz wspomnianych tekstur modele postaci, efekty czasteczkowe, animacja (upsa sorry zapomnialem o animcji... ta w Unchartedzie tez jest fajna ) zlozonosc obiektow roznego rodzaju efekty typu depth of field i jeszcze wiele innych efektow oraz struktura leveli. Zeby nie oftopowac dam moze krotki preview CoDa5

Tak wiec jak wszyscy wiemy CoD5: World at War jest kolejna czescia slawnej juz serii Call of Duty ktorej wydawca jest Activision.
Produkcja tej gry zajela sie dosyc znana firma Treyarch ktora umozliwila nam zagranie w 3 czesc Call of Duty. W przeciwienstwie do 4 czesci ktora to rozgrywala sie w czasach bardziej nam znanych zostajemy przeniesieni poraz kolejny do czasow IIWW gdzie stajemy po stronie aliantow. Dobrze jako ze jest to preview to moze na tym zakoncze  :P
Grafika nie zachwyca juz tak bardzo jak robila to podczas premiery 4 czesci, a to dlatego iz gra hula na tym samym lekko zmodyfikowanym silniku. Tekstury pozostawiaja sporo do zyczenia, animacja postaci tez nienajlepsza, a AI zarowno wrogow jak i naszych kompanow zasluguje na calkowite potepienie. Fajnie za to prezentuje sie dym i ogien ktory jako tako trzyma poziom. Dzwiek jako tako spelnia swoje zadanie, duzo wybuchow krzyki zolnierzy powoduja iz czasami mozna sie poczuc jak na prawdziwiej wojne, natomiast odglosy broni juz tak dobrze sie nie spisuja poprostu nie czuc ich mocy. Levele sa zrobione bardzo liniowo i praktycznie przez caly czas jestesmy prowadzeni za raczke, ale juz zdazylem do tego przywyknac i mocno mi to nie przeszkadza.
Ocena wstepna 7+

above89

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #241 dnia: Lutego 09, 2009, 12:23:44 pm »
Gears of War 2 7+/10

+zdecydowanie muzyka która miecie wszystko ;)
+filmowość (masa filmików co cieszy)
+fabuła dużo głębsza od jedynki
+ładniejsze bitwy względem jedynki
+większa ilość wrogów na ekranie
+długość gry
+poprawione AI !
+mimika twarzy i ładniejsze postacie
+lepsza fizyka i zniszczalne otoczenie *
+multi z botami

-niestety grafika kuleje. Wszelkie otwarte przestrzenie, na powierzchni czy jaskinie to cholernie kiepskie tekstury i prostota. Toż to jedynka wygląda dużooo lepiej. Druga sprawa to słabsze AA (wygładzanie ) względem jedynki ba czasami mam wrażenie że go w ogóle nie ma. Niestety pod względem grafiki jest bardzoo słabo i nie uświadczyłem żadnego WOW podczas całej gry co mnie martwi :(
-wkurzają kiepskiej jakości renderowane filmy. W jedynce były dwa pod koniec pierwszego aktu i na końcu, tutaj jest ich masa i z powodu małego nośnika są w kiepskiej jakości :(
-lancer wygląda paskudnie. Jest strasznie plastikowy z wyglądu plus ten okropny kolimator fuuu jak mogli...:/
-KREW. Na Boga co to jest ?! W jedynce była idealna ciemno czerwona, tutaj jest matowa i wygląda jak podkład, a nie krew.
-postać podczas biegania i skrętów na boki dziwacznie się łamie w biodrach. Strasznie mi się to nie podoba.
-co do poziomów to wkurza ciągłe latanie pod ziemią. Rozumiem że to element fabuły, ale kurde ile można ? Ponad połowę gry jak nie 4/5 biegamy w jaskiniach itp...
-niestety gra nie ciągnie jak jedynka BA zawiodłem się tak jak w przypadku MGS4...

niestety gra jest krokiem wstecz względem IDEALNEJ moim zdaniem jedynki. Graficznie słaba, okropne tekstury, bronie jak zabawki, paskudna krew i te ciągłe podziemia.

POK

• MIR
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #242 dnia: Lutego 09, 2009, 15:01:24 pm »
Graficznie słaba, okropne tekstury, bronie jak zabawki, paskudna krew i te ciągłe podziemia.
Nie mogę się zgodzić z żadnym punktem :???: Graficznie jest na pewno lepiej niż w jedynce, a gorszych tekstur wcale nie ma tak dużo.

Ciapkas

• Gość
« Odpowiedź #243 dnia: Lutego 09, 2009, 16:08:06 pm »
above, co innego krytyka, a co innego bezpodstawne jechanie po grze jak po burej suce. W ciągu tego roku jak wyjdzie 5 tytułów ładniejszych od gow2 to będzie dobrze.

Lem++

• Global Moderator
  • Major Hermaszewski
« Odpowiedź #244 dnia: Lutego 09, 2009, 16:20:54 pm »
above, co innego krytyka, a co innego bezpodstawne jechanie po grze jak po burej suce. W ciągu tego roku jak wyjdzie 5 tytułów ładniejszych od gow2 to będzie dobrze.

To jest pewnie revenge za mojego Uncharteda  :-D Nie no joke... kazdy ma prawo do wlasnej opinii choc minus za strasznie plastikowego lancera w grze tpp jest IMO nietrafiony  :)

Ciapkas

• Gość
« Odpowiedź #245 dnia: Lutego 09, 2009, 16:31:51 pm »
Nie mówię, że nie ma prawa do własnej oceny. Ba, ma nawet prawo do gadania głupot. Co właśnie pokazał. :P

above89

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #246 dnia: Lutego 09, 2009, 20:58:25 pm »
Cipek mam x0 i uwielbiam Gearsy jedynkę i uważam je za gre idealną jednak dwójka jest dla mnie krokiem wstecz bo różnic względem jedynki jest mało, a strasznie na tym ucierpiała oprawa. Głupie pajęczyny w 1 wyglądały fajnie i były ostre w 2 są paskudne i dziwnie się tekstury lamią tak jakby robili je na szybko... żadny etap w grze mnie nie urzekł ale to żadny i boli mnie to bo spodziewałem się pokazu mozliwości x0 a tu taki zawód. Gra mimo to jest cholernie grywalna jednak tak jak pisałem chciałem czegoś więcej po kontynuacji i w kwestii grafiki i w kwestii gameplaya itp

Do tej pory w gearsach 1 urzeka mnie drugi akt w deszczu, w gearsach 2 jest taki etap, ale na prawdę przeciętnie to wygląda. Okropne są tekstury roślin nawet tych w jaskiniach aż dziw bierze że ich pełno, a są koszmarnie brzydkie to samo drzewa, skały i łamiące się tekstury no masakra. Głupie podłoże jest rozmazane w 3 dupy.

A lancer noo sorry ale w 1 wyglądał fajnie tutaj strasznie plastikowo. Inne gnaty są ok.
: Luty 09, 2009, 20:45:23 pm
Graficznie słaba, okropne tekstury, bronie jak zabawki, paskudna krew i te ciągłe podziemia.
Nie mogę się zgodzić z żadnym punktem :???: Graficznie jest na pewno lepiej niż w jedynce, a gorszych tekstur wcale nie ma tak dużo.
Nie wcale... prawie wszędzie są przeciętne.

Dobra żeby nie było to spodobał mi się moment kiedy to miasto się zapadło i potem spacerowaliśmy między gruzami. Wtedy kolorystyka, ogień i ogólnie oświetlenie ładne ;) I to chyba tylko ten etap no i może wnętrze Robaka.

kumite49

• Przodownik pracy
  • O ludzie!Lupi nie odpowiadaj na moje posty!Blagam
« Odpowiedź #247 dnia: Lutego 09, 2009, 22:09:01 pm »
Jakie rendery!Coś ci sie pomylilo.
Mój top 10 gier wszechczasów!
1.Metal Gear Solid
2.Shenmue,Shenmue2
3.Metal Gear Solid 3
4.Wining Eleven 4,ISS Pro Evolution 1,2
5.Tekken 3
6.Resident Evil 4
7.God of War 2
8.Metal Gear Solid 4
9.Winning Eleven 7,PES3
10.Mortal Kombat 2

Lem++

• Global Moderator
  • Major Hermaszewski
« Odpowiedź #248 dnia: Lutego 10, 2009, 21:19:26 pm »
Dobra nadszedl czas na full recenzje CoD5  8)

Grafika:
Jak wszystkim wiadomo Call of Duty 5 World at War smiga na ulepszonym silniku Call of Duty 4 Modern Warfare ktory pod wzgledem graficznym postawil poprzeczke bardzo wysoko. Jak na tym tle wypada jego prawowity nastepca? Coz, moze bez owijania w bawelne powiem, ze jest dobrze. Generalnie myslalem, iz gra wypadnie duzo slabiej gdy dowiedzialem sie, ze pracuja nad nia chlopaki z Treyarch, ktorzy jak wiadomo nie sa jakimis mistrzami kodu. Tekstury nie sa najlepszej masci co dobitnie swiadczy o juz lekko podstarzalym silniku gry badz braku odpowiednich umiejetnosci ze strony grafikow czy tez braku czasu. Woda prezentuje sie solidnie, ale na tej generacji konsol widzialem juz zdecydowanie lepiej wykonana wode (np. GeoW2) co oczywisice nie znaczy ze woda jest zla. Najwiekszym popisem ze strony grafikow z Treyarch bylo  wykonanie dymu. Juz czwarta czesc miala piekny dym, ktory potrafil niejednego grafikomaniaka zachwycic, a Panowie odpowiedzialni za piatke go "tylko" ulepszyli. Bronie to raczej standardowy arsenal bez wiekszych zaskoczen (no, moze jedno zaskoczenie bylo, ale to tylko w trybie nazi zombies) ktore sa wykonane (pod wzgledem graficznym oczywisice) poprawne acz nieznakomite jak, np. w przypadku nadchodzacego duzymi krokami Killzona 2.  Poziomy wykonane sa dobrze, otoczeniu nic nie brakuje, widoczna jest mocna liniowosc gry, ale ogolnie rzecz biorac jest ok. Animacja postaci raczej standardowa skladajaca sie z polaczenia pre-setowych animacjach z tzw. ragdoll physics, czyli efektem szmacianej lalki . Tak wiec podsumowywujac gra pod wzgledem graficznym wypada niezle, ale nie zachwyca jak to robila swego czasu czwarta czesc.
Ocena za grafike: 7/10

Dzwiek:
Dzwiek w grze tego rodzaju jest jednym z najwazniejszych elementow. Wszystkie wybuchy, wszystkie glosy zarowno naszych bohaterow jak i przeciwnikow musza sie laczyc w jedna wspolpracujaca ze soba calosc by w pelni zachwycic Gracza/Widza czy kogo tam sobie wybierzecie. Jak jest z dzwiekiem w Call of Duty World at War? Otoz drogi Czytelniku jest bardzo dobrze. Soundtrack do gry skomponowal Sean Murray i z reka na sercu musze Wam powiedziec, ze wykonal swoja prace nalezycie. Oprocz tego, wybuchy przeroznych granatow czy tez bomb brzmia rewelacyjnie i co najwazniejsze dodaja magii rozgrywce. Sprawa ma sie nieco gorzej jesli chodzi o dzwieki broni palnych typu shotgun czy mp40. Niestety mimo iz gralem w ta gre dosyc dlugo i nadal pogrywam od czasu do czasu to wciaz nie moge poczuc prawdziwej mocy tych broni. W moim odczuciu brzmia troche za lekko i zbyt cukierkowo. Voice actingowi nie moge nic zarzucic, no moze to ze Ruscy gadaja po angielsku, ale to szczegol i czepialstwo. Panowie z Treyarch zastosowali jeszcze kilka fajnych technologi jesli  chodzi o udzwiekowienie m.in technology of occlusion oraz technology of flux, ale nie bede sie w to wdrazal gdyz nie jestem specjalista od dzwieku.
Ocena za dzwiek: 8+/10

Gameplay:
Jak juz wspominalem podczas krotkiego previewa gra przenosi Nas Graczy do czasow drugiej wojny swiatowej, gdzie stajemy po stronie aliantow. Zasadniczo Call of Duty 5 world at War niczym nie rozni sie od pozostalych gier tego rodzaju, co jest poniekad dla wielu z Nas wielkim minusem. CoD5 jest gra liniowa az do bolu, praktycznie przez caly czas rozgrywki Gracz jest prowadzony za raczke do celu. Poziomy nie pozwalaja na duze eksploracje terenu, zazwyczaj sa ogrodzone drutem kolczastym badz tez niewidzialnymi scianami i wrecz wymuszaja na graczu bezmuzgie brniecie do przodu. Rozgrywka nie wyroznia sie niczym specjalnym, ot zabij wszystkich zoltkow/niemcow badz wysadz jakis obiekt. Wielkim minusem tej produkcji jest zdecydowanie Ai zarowno naszych kompanow jak i przeciwnikow. Ich zachowanie calkowicie psuje klimat wojny,   a na dodatek nie oddaje wlasciwych realiow frontu. Przeciwnicy godzinami potrafia stac na srodku rundy tylko czekajac na to by ktos im w koncu zalatal headshota. Standardowo nasz bohater moze nosic dwie bronie ze soba, ktore w dowolnym momencie mozemy zmienic, np. podnoszac inna bron z ziemi. Oprocz tego do dyspozycji mamy takze noz ktory czesto moze nam uratowac zycie szczegolnie grajac na wyzszych poziomach trudnosci. Piata czesc serii charakteryzuje sie rowniez duza liczba skryptow co dodaje rozgrywce dynamiki i sprawii, ze nie bedziecie sie nudzic przez te 7-8h gameplayu (tyle mi zajelo przejscie gry na hardcorze). Funu dodaje mozliwosc przejscia gry we dwoch na splicie oraz z czterema osobami przez internet. Po przejsciu gry odblokowywuje sie nam dodatkowy tryb zwany nazi zombies badz tez Nacht der Untoten (jak kto woli) ktory jest w pewnym sensie odpowiednikime Girsowskiej hordy. Tryb ten sklada sie z nieskonczonej liczby fal i mozemy go  przechodzic zarowno w trybie offline jak i w trybie online. Nie mozemy zapomniec rowniez o bardzo dobrym trybie multiplayer, ktory jest kopia multiplayera z czwartej czesci.
Ocena za gameplay: 8/10

Podsumowanie:
Call of Duty 5 World at War jest gra bardzo podobna pod wzgledem rozgrywki do swojej poprzedniczki co moze duzo osob zniechecic do kupna tej produkcji (bo po co wydawac tyle kasy na cos co bylo juz rok temu). Mimo wszystko jest to piata czesc serii Call of Duty i kazdy fan tej serii powinien ta gre zakupic. Gra mimo swoich wad ukradla mi kilka godzin z zyciorysu i przyznam sie szczerze ze nie zaluje ani minutki straconej na tej pozycji.

Ocena koncowa: 7+/10
« Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2009, 15:34:59 pm wysłana przez Lem »

kumite49

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #249 dnia: Lutego 10, 2009, 22:17:47 pm »
Grafa 7+ slabo!
« Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2009, 22:31:34 pm wysłana przez kumite49 »
1.Metal Gear Solid
2.Shenmue,Shenmue2
3.Metal Gear Solid 3
5.Tekken 3
6.Resident Evil 4
7.God of War 2
8.Metal Gear Solid 4
9.Winning Eleven 7,PES3
10.Mortal Kombat 2

POK

• MIR
« Odpowiedź #250 dnia: Lutego 14, 2009, 17:05:40 pm »
Midnight Club: Los Angeles

Grafika: 9- (w dzień, bo nocą wygląda gorzej)
Dźwięk: 8+
Długość: 9
Grywalność: 8+
Całość: 8+

+ możliwość tuningu (choć dosyć ograniczona)
+ świetny model jazdy
+ mnóstwo obiektów na ekranie
+ uczucie prędkości
+ dużo zadań do wykonania
+ fizyka i zachowanie się przeciwników
+ niezła fabuła jak na wyścigówkę

- gorsza grafika nocą (słabe oświetlenie)
- drobne błędy

MC:LA uzyskał dla mnie status najlepszej wyścigówki 2008r :) (tak grałem w Burnouta :cool:).

Kilka screenów:
Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)

: Luty 11, 2009, 04:18:30 am
The Maw

Grafika: 7 (porównując do innych gier z XLA to 9/10)
Dźwięk: 8
Długość: 6
Grywalność: 7
Całość: 7 (cena jakość 9/10 8))

+ w cenie gry dostajemy jeszcze 2 obrazki gracza i bardzo ładną tapetkę
+ przyjemna i pomysłowa
+ ładna i bardzo ostra grafika (choć dosyć prosta)
+ idealna pozycja dla dzieci w wieku od 7-12 lat
- nie stwierdzono :)

Kilka fotek:

Edit: zmieniłem troszkę oceny
« Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2009, 22:18:19 pm wysłana przez POK »

above89

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #251 dnia: Lutego 26, 2009, 19:24:01 pm »
Dead Space

Do tytuły podchodziłem bardzo sceptycznie jako że raz nie lubię horrorów, a dwa bałem się że mnie zanudzi jak Doom3 i nie dokończę. Jest dobrze nawet momentami bardzo dobrze i na szczęście gra od amerykanów, a tym bardziej od EA nie jest aż taka zła jak można było sądzić na początku. Jednak dobre wrażenie i miła rozgrywka zaczyna męczyć koło jakiegoś 7 rozdziału, a ich jest aż 12, ale o tym później.

Fabularnie jest hm... standardowo czyli jeden koleś na statku na którym rządzą poczwarki, wszędzie ciemno, pełno krwi i ciał, migające lampy, trzaski z oddali i jakieś szepty. Wszystko to już było setki razy, jednak w przypadku Dead Space nie męczy jakoś szczególnie (przynajmniej grając w nocy się nie wystraszysz bo znasz schemat straszenia:). Sama fabuła jest nawet ciekawa i zahacza o kościół, rząd itp co cieszy bo nie jest prosta i wsadzona na siłę. Niestety gra bardzo wolno się rozkręca z ważniejszymi kwestiami i tak na prawdę do końca nie wiadomo czy zwrócenie (tego i owego) było dobre czy też nie dla rasy ludzkiej, ale co by nie mówić to EA się postarało i grając byłem cholernie ciekaw całości, także grałem ile sił :) Zawieźć, fabuła nie zawiodła. Jedyne do czego mogę się przyczepić to końcówka, która jest taka jakaś nijaka tak jakby brakło pomysłu scenarzyście. Fabuła na +

Dźwięk na kinie domowym brzmi całkiem ok i nie ma do czego się przyczepić. Muzykę ciężko ocenić, gdyż jej po prostu nie słychać. Jest zagłuszana krzykami, strzałami itp ale w chwilach spokoju nie powiem jest klimatycznie i filmowo :) Dźwięk wystrzałów na prawdę ok, krzyki i odstrzeliwane kończyny bardzo realistycznie brzmią.

Grafika jest średnia po prostu, czasami są momenty która mogą się podobać, ale większość gry to rozmazane tekstury, kujący w oczy brak AA i ciągle te same pomieszczenia oraz koszmarne CIENIE !! Jednak graficznie jako całość gra prezentuje się co najmniej bardzo dobrze. Oświetlenie jest bardzo ładne i co by nie mówić o teksturach i braku AA to owa gra nadrabia oświetlenie i dynamicznymi cieniami :) Niestety postacie zwłaszcza ich twarze są tak samo słabe jak tekstury i jak byk widać że Dead Space celował w XBOX'a (1). Podłoże jest pikselowate i strasznie nie równe. HUD prezentuje się bardzo fajnie i w żadnym stopniu nie przeszkadza. Wkurza trochę dizajn bossów i przeciwników. Bossiki to duże bydlaki z mackami i nic więcej, zaś reszta przeciwników to powtarzające się potworki, których ilość jest uboga... Wykonanie już lepsze. Fizyka to to samo co w gears of war, gdzie wrogowie to gąbki i wystarczy lekko dotknąć to wróg odlatuje na drugi kraniec pomieszczenia. Etapy chodzone po zewnętrznych częściach statku są ładne i maja taki fajny charakterystyczny filtr co czyni je unikatowymi.

Gameplay to takie Gears of War + Resident Evil. Typowy survival horror, gdzie trzeba rozwalić wszystko. Początkowe 4 rozdziały są ok, jednak z czasem wkrada się nuda i monotonia, gdyż zadania są strasznie podobne typu (idź tam i włącz to, idź tam i zbierz to, idź tam i włącz to, ale wcześniej zbierz to i to) większość czasu to spacerowanie po poziomach i szukanie z chwilami na zabijanie i siedzenie w sklepiku. Fajnie ma się sprawa z kupowaniem broni i innych + ich udoskonalaniem coś jak w Bioshock :) Potyczki z bossami to zwykle (wal w to pomarańczowe) i tyle... Jednak co by nie mówić to Dead Space jest grywalny i grę przechodzi się na jednym no może dwóch tchnięciach i po przejściu ma się ochotę na jeszcze z tym że już gramy napakowaną postacią, więc żaden wróg nam nie straszny. Fabułę popędzaja do przodu notatki, filmiki i zapiski dźwiękowe i jakby tego nie było to gra by wyglądała tak prolog (lądują)rozdział 1, 2, 3, 4 coś tam 5, 6, 7, coś tam i końcówka, a tak mamy ogólny wgląd co i jak się działo na statku przed znalezieniem artefaktu.

Fabuła 8
Dźwięk 8
Grafika 7
Gameplay 8+

8/10

: Luty 17, 2009, 18:58:18 pm
F.E.A.R. 2 PO 6+/10

+Muzyka (kilka starych kawałków plus kilka nowych bardzo fajnie brzmiących)
+Momentami grafika. Gra według mnie ma kolorystykę i troszkę otoczki z KZ2 co akurat mi bardzo pasuje.
+AI
+długość gry (chociaż w tym wypadku powinien to być minus, ale o tym potem)
+Dynamika gry i strzelanin
+etap w szkole

-Nudaaa
-Nudaaaaa
-Nudaaaaaaa
-Fabuła jest tak żałosna i nie ciekawa że grę traktuje jak tytuł do wyżycia się. Ponadto wolno się rozkręca i jest nie zrozumiała
-Schemat straszenia jest równie żałosny co fabuła
-Alma (rozumiem że to element tej durnej fabuły, ale rzygam tą dziołchą, litości)
-Brak fajnych gnatów, same przeciętniaki
-w wypadku feara długość gry jest przesadzona i gra męczy w połowie. Niestety reszta rozgrywki to wymuszone na siłę siedzenie przy konsoli (to będzie mój pierwszy tytuł który przejdę tylko RAZ- no chyba że braknie mi totalnie gier i zacznę robić brakujące osiągnięcia)
-znowu chodzenie po biurowcu, laboratoriach
-Ci sami przeciwnicy w innej szacie graficznej
-brak dynamicznych cieni, które w jedynce były

Spodziewałem się czegoś nowego i świeżego, a nie starego feara w nowej oprawie. Wszystko jest identyczne... Nawet ułożenie lvl jest podobne, same biurowce i laboratoria plus ze dwa etapy ulic i tyle, więc nic nowego. Gameplayowo nuuudaaa i monotonia. Każdy shooter jest taki sam i mi to nie przeszkadza, ale fear 2 nuudzi jak cholera zwłaszcza że w jedynkę grałem i tam jakoś to była nowość, tutaj cholernie odgrzewany kotlet. Bronie są takie nijakie i nie znalazłem swojej ulubionej, w jedynce miałem ich kilka i gameplay skoczył o oczko wyżej. Fabularnie zaś uganianie się za ludźmi z drużyny, którzy to przepadli idąc za laska. Schemat straszenia jest tak żałosny, że gra nie powinna być w ogóle nazywana horrorem (wyjątek szkoła, ale tutaj akurat mogą przestraszyć te realistyczne dźwięki otwieranych szafek i miganie światełek) ciągle dziewczyna i nic poza tym plus jakieś duchy i potworki -> ale to już było w jedynce i dodatku. Gra jest cholernie długa i cholernie nudna. Żałuje że w ogóle w to gram (szkoda mi zaprzepaszczonego konta, więc na siłę dokończę). Spodziewałem się solidnej strzelaniny, a fear 2 to nic innego jak nakładka graficzna na jedynkę. Zawód jak cholera. Klimatu gra nie ma żadnego !! Bo ile można latać z latarką po biurowcu lub laboratorium i być "straszonym" przez tą ciemnowłosą dziołchę ? Nawet kilka razy ziewnąłem jak mi wyskoczyła...

Graficznie jest przeciętnie Modele broni zwłaszcza snajperka są ok, ale postacie okropnie brzydkie no może oprócz twarzy. Woda ujdzie w tłumie. Dokucza brak dynamicznych cieni po strzeleniu w lampę nic się nie dzieje...

Ogólnie szkoda mojego czasu na ten tytuł. Wole przejść gearsy 2 5 raz. Pewnie dla osób co nie grały w jedynkę i dodatki będzie to mega strzelanina, ale dla mnie odgrzewany kotlet.
« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2009, 11:28:39 am wysłana przez above89 »

Sora

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #252 dnia: Lutego 26, 2009, 20:31:49 pm »
Fear 2 : PO - 8+/10
C&C RE 3 - 7/10
Fallout 3 - 7+/10
Prince of Persia - 8/10
Shaun White Snowboarding - 4/10
Infinite Undiscovery - 7+/10

Ciapkas

• Gość
« Odpowiedź #253 dnia: Lutego 26, 2009, 20:50:19 pm »
SR2 8/10

W sumie to mam tylko dwie rzeczy do zarzucenia. Po pierwsze framerate, który jest tragiczny- przy większej zadymie jest ~10 kaltek chyba, tnie jak samhuj. Druga sprawa to grafika- za mało poprawili względem jedynki. No a co mi się podoba. Tutaj mógłbym długo wymieniać- po pierwsze samochody, motory, samoloty, łodzie- w końcu sa i model jazdy bardzo mi się podoba ;-) Do tego Soundtrack, luźny klimat, ale również brutalnośc, to w jaki sposób mój ziomek kończy kolejnych badassków. No i to co było w jedynce- czyli kustomizacja wyglądu- muszę przynac, że zrobiłem sobie prawdziwego gangstę :cool: A no i jeszcze mógłbym się doczepić do końcówki gry bo tak jest troszkę słaba. Mimo wszystko gierca baaardzo mi się podoba i polecam tym, którym jedynka przypadła do gustu.

POK

• MIR
« Odpowiedź #254 dnia: Marca 06, 2009, 16:09:00 pm »
Battlefield: Bad Company (tylko single):

Grafika: 8
Dźwięk: 8
Długość: 7+
Grywalność: 7+
Całość: 7+

+ zniszczalne otoczenie
+ grafika na otwartych terenach i wykonanie broni
+ pojazdy
+ całkiem fajna fabuła i postacie
+ gra się przyjemnie i bezstresowo

- grafika wewnątrz budynków
- zbyt mało zróżnicowane misje
- brak bonusów
: Marzec 01, 2009, 15:21:28 pm
Mithra, Episode 1, Chapter 1 (community games)

Grafika: 5
Dźwięk: 7+
Długość: 2
Grywalność: 7
Całość: 5

+ sympatyczni bohaterowie (szczególnie cebulo-dynia :))
+ przypomina Beyond Good & Evil
+ takich gier brakuje (przygodówek, gdzie zamiast walczyć trzeba pomyśleć)
+ design

- strasznie krótka!! :mad:
- cały czas pochrupuje
- słabe animacje (szczególnie skok)

Gdyby gra kosztowała 200mp, to jeszcze bym to jakoś przełknął i zapewne kupił pozostałe epizody, a tak się po prostu nie opłaca :(

above89

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #255 dnia: Marca 06, 2009, 20:01:03 pm »
Resident Evil 5 -7/10

+grafika
+muzyka (i kawałek z napisów końcowych !!)
+udźwiękowienie
+duża ilość filmów i ogólnie filmowość gry
+efektywność
+masa broni i upgrejdów
+walki z bossami, które są niby podobne do siebie ze względu na (strzelaj w to pomarańczowe), ale mimo wszystko żeby zacząć strzelać w to pomarańczowe trzeba znaleźć sposób :)
+długość gry (normal 13:33:30)
+masa bonusów i dodatków
+INFINITE AMMO po przejściu gry dla ulubionej broni, więc Veteran nie powinien być straszny ;)
+MIMIKA TWARZY
+Pani Excella i jej kreacja :D
+mimo archaizmów to grywalność

-5 to DOSŁOWNIE NAKŁADKA GRAFICZNA NA 4, wszystko jest takie samo co w 4, przeciwnicy, schematy ucieczek przed tym i owym,
-Sheva najgorszy bot we wszechświecie. Pcha się, wchodzi na linie ognia, nie da się pokonać bossów w coopie bo nie radzi sobie z celowaniem i odpowiednim momentem do tego, ogólnie porażka !!
-trudność gry wynikająca z mega odpornych przeciwników
-przeklęte psy i mutujący się panowie
-podobne walki z bossami i co najgorsze prawie że identycznie wyglądający
-fabuła taka średnia jakaś no i strasznie wolno się rozkręca
-zombi to istny atak klonów...
-brak V-SYNC'a !!!
« Ostatnia zmiana: Marca 08, 2009, 16:21:41 pm wysłana przez above89 »

kumite49

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #256 dnia: Marca 09, 2009, 15:34:24 pm »
Above 7+ Girsy 2,7- RE5!Jedno trzebo przyznać!Dobry jesteś w ocenianiu hitów.Ciekaw jestem co wystawileś KZ2,Uncharted i MGS4?Pewnie ze 6 na 10?Jde poszukać :D.
1.Metal Gear Solid
2.Shenmue,Shenmue2
3.Metal Gear Solid 3
5.Tekken 3
6.Resident Evil 4
7.God of War 2
8.Metal Gear Solid 4
9.Winning Eleven 7,PES3
10.Mortal Kombat 2

above89

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #257 dnia: Marca 09, 2009, 20:43:59 pm »
Above 7+ Girsy 2,7- RE5!Jedno trzebo przyznać!Dobry jesteś w ocenianiu hitów.Ciekaw jestem co wystawileś KZ2,Uncharted i MGS4?Pewnie ze 6 na 10?Jde poszukać :D.
Taa bo wszyscy się przyzwyczaili że gry mają dostać po 8 i 9,a 7 to shit... ludzie. Tak bo miałem gearsom, które zrobiły na mnie żadnego wrażenia dać 9 co ? 9 to daje jedynce, która zawyżyła standardy co do grafiki i gier, a nie dwójce. To samo resident evil niby japońska, niby głęboka i filmowa, niby najładniejsze postacie w grach na x0 (bo jednak mgs4 przoduje) to archaizmy, momentami nuda i nie fajne etapy jak 2 i 4 akt. I dosłownie zerżnięte schematy z 4. Uncharted grałem i przeszedłem z 7 razy, MGS4 8 i tak Uncharted dostaje ode mnie mocne 8+ ba nawet 9 bo gra mną pozamiatała w pozytywnym tego słowa znaczeniu, zaś MGS4 był dla mnie średni ot taki western, wole coś pokroju MGS3 lub nawet 2 o jedynce nie ma co mówić bo nigdy już nie powstanie taka gra ;) Grę przeszedłem 8 razy bo gameplay mimo iż strasznie archaiczny (eh Ci japońce) to był ciekawy i chciało się grać, ale gra wolno się rozkręcała i była taka hm.. no nie tym czego oczekiwałem dlatego tylko 8. 10 ma u mnie MGS1 z psx'a :) bo to był dosłownie SZOK jeśli chodzi o grafikę, muzykę, filmowość, gameplay no wszystko.

Ciapkas

• Gość
« Odpowiedź #258 dnia: Marca 09, 2009, 20:56:37 pm »
Dead Space 8+/10

Plusy:
+klimat
+upgrade postaci, itemów
+design wrogów
+w końcu gra, w której można się "stucknąć" w jednym miejscu
+fabuła
+atmosfera osaczenia
+oprawa a/v

Minusy:
-krótka...
-bossowie średnio mi się podobali
-toporna, ale idzie się przyzwyczaić

Dead Space to gra nie wybitna, ale cholernie dobra i polecam ją każdemu.

above89

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #259 dnia: Marca 09, 2009, 21:00:38 pm »
Dead Space 8+/10

Plusy:
+klimat
+upgrade postaci, itemów
+design wrogów
+w końcu gra, w której można się "stucknąć" w jednym miejscu
+fabuła
+atmosfera osaczenia
+oprawa a/v

Minusy:
-krótka...
-bossowie średnio mi się podobali
-toporna, ale idzie się przyzwyczaić

Dead Space to gra nie wybitna, ale cholernie dobra i polecam ją każdemu.
Nie rozumiem tego plusa, co do minusów to krótka ? 12h czy więcej w moim wykonaniu powodowało że gra mnie już nudziła i powinna być krótsza no chyba że biegałeś bo ja chodziłem :) Bossowie racja tacy sami...

Ciapkas

• Gość
« Odpowiedź #260 dnia: Marca 09, 2009, 21:04:30 pm »
Można się zaciąć. Miałem kilka takich momentów co 20 minut nie czaiłem o co biega, a to rzadkość w tej generacji. A długość? Na średnim 10,5h, 700GS.

Snake_Plissken

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 104
  • Who Dares Wins
« Odpowiedź #261 dnia: Marca 10, 2009, 08:03:04 am »
Nie rozumiem tego plusa, co do minusów to krótka ? 12h czy więcej w moim wykonaniu powodowało że gra mnie już nudziła i powinna być krótsza no chyba że biegałeś bo ja chodziłem :) Bossowie racja tacy sami...
Podejrzewam, że chodzi mu o etap, w którym ma wystrzelić asteroidę z nadajnikiem. :-P

above89

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #262 dnia: Marca 10, 2009, 08:25:50 am »
Podejrzewam, że chodzi mu o etap, w którym ma wystrzelić asteroidę z nadajnikiem. :-P
Co prawda też tam główkowałem co i jak, ale od czego jest YT ;)

piter86

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #263 dnia: Marca 10, 2009, 15:17:38 pm »
noob-tube
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2009, 15:19:24 pm wysłana przez piter86 »

above89

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #264 dnia: Marca 10, 2009, 19:21:58 pm »
noob-tube
I co, mam męczyć pałę parę godzin by dojść do tego ? Gry mają bawić i być łatwe :D

Ciapkas

• Gość
« Odpowiedź #265 dnia: Marca 10, 2009, 19:24:12 pm »
Ale mają tez zmusic to choć malutkiego wysiłku umysłowego:P I ten moment z asteroidą do takowego mnie zmusił :P

kumite49

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #266 dnia: Marca 10, 2009, 21:39:52 pm »
Ja sie dziwie above jak ty mogleś przechodzić 8 razy Mgs 4 na normalu!Ja przeszedlem raz a pózniej raz hard a potem tylko i wylącznie boss extreme(gra zyskuje na grywalności).Zdobylem wczoraj odznaczenie Big Bossa w czasie 3h56min i uważam że ten tytul można przejść poniżej 2h!Latwe gry i przyjemne w przechodzeniu mogą byc gry,które nudzą a taką na pewno nie jest Resident Evil 5!
1.Metal Gear Solid
2.Shenmue,Shenmue2
3.Metal Gear Solid 3
5.Tekken 3
6.Resident Evil 4
7.God of War 2
8.Metal Gear Solid 4
9.Winning Eleven 7,PES3
10.Mortal Kombat 2

above89

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #267 dnia: Marca 10, 2009, 22:32:06 pm »
Ja sie dziwie above jak ty mogleś przechodzić 8 razy Mgs 4 na normalu!Ja przeszedlem raz a pózniej raz hard a potem tylko i wylącznie boss extreme(gra zyskuje na grywalności).Zdobylem wczoraj odznaczenie Big Bossa w czasie 3h56min i uważam że ten tytul można przejść poniżej 2h!Latwe gry i przyjemne w przechodzeniu mogą byc gry,które nudzą a taką na pewno nie jest Resident Evil 5!
Bo ja nie lubię rzucać mięsem na prawo i lewo gdy mi nie wychodzi, a ostatnia walka z Liquidem już na normalu była trudna, ale to wynikało z kiepskiego poruszania się Snakiem. Nie mam nerwów do odznaczeń Big Bossa bo raz nie cierpię speed runów, a dwa żadnej satysfakcji bym z tego nie miał. Resident Evil 5 jest nudny, ale nie pisze że cały czas, niestety są dwa rozdziały, które sssiąąą pałe jak jasny gwint oraz fakt że na normalu, który łatwy nie jest (grając pierwszy raz) można parę razy ziewnąć, ale co Ty możesz wiedzieć skoro nie grałeś w pełną:)

kumite49

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #268 dnia: Marca 11, 2009, 07:23:39 am »
Przeszedlem 3 razy czwartą część(no i demo 5) i byla dla mnie bardzo grywalna a 5 to podobno to samo w hd :D.
1.Metal Gear Solid
2.Shenmue,Shenmue2
3.Metal Gear Solid 3
5.Tekken 3
6.Resident Evil 4
7.God of War 2
8.Metal Gear Solid 4
9.Winning Eleven 7,PES3
10.Mortal Kombat 2

above89

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #269 dnia: Marca 13, 2009, 23:20:04 pm »
Przeszedlem 3 razy czwartą część(no i demo 5) i byla dla mnie bardzo grywalna a 5 to podobno to samo w hd :D.
W 4 nie grałem, ale masa schematów, etapów i ogólnie przeciwników jest identyczna w 5 także 4 w hd to bardzo dobre określenie. Ja przeszedłem 4 razy 5 i na razie odstawiam, ale wrócę bo gra grywalna tak samo jak gearsy 2:)
: Marzec 11, 2009, 14:51:32 pm
Prince of Persia mocne 7/10

Plusy
+grafika, która dzięki cell shading wygląda rewelacyjnie, magicznie i ogólnie zapiera dech w piersiach, a to wszystko przez ogromne poziomy bez loadingów :)
+muzyka, cholernie baśniowa aż chce się grać by jej posłuchać
+animacja księcia
+długość gry
+po części prosty i przyjemny gameplay, jednak nie zawsze...
+zakończenie

Minusy
-troszkę monotonna :(
-momentami irytująca jak diabli np. walki po raz ostatni z każdym bossem.
-głupota PRINCE'A która objawia się chorymi żartami (niestety voice acting Nolan'a North'a jest na poziomie, ale przez durne żarciki i komentarze idzie zwariować)
-fabularnie troszkę kuleje, jednak zakończenie wynagradza to i owo

Wulfen

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #270 dnia: Marca 14, 2009, 20:18:13 pm »
Dead Space-----10/10 -rewelacja zaraz po mass efect i gow najlepsza gra na x360. przechodze juz 4 raz a to mi sie bardzo zadko zdarza
Gears of War 2--9/10 -tak jak zapowiadali biger, better and more badness czy jakos tak :P
cod:waw-------8+/10 - nawet fajne ale czworka mi sie bardziej podobala

above89

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #271 dnia: Marca 14, 2009, 21:32:40 pm »
Dead Space-----10/10 -rewelacja zaraz po mass efect i gow najlepsza gra na x360. przechodze juz 4 raz a to mi sie bardzo zadko zdarza
Gears of War 2--9/10 -tak jak zapowiadali biger, better and more badness czy jakos tak :P

Owszem DS świetna gra, ale na 10 nie zasługuje brakuje jej trochę. Zresztą te Twoje oceny troszkę zbyt wysokie. Geary -9 a powiedz mi co takiego mają w sobie że je oceniłeś na 9 ? Cod Waw na 8+ ?! No wybacz. Grafika średnia, masa skryptów, liniowe lokacje, fabularnie tak sobie byle by filmowo, gameplay no wiadomo że fajny, ale jak na 2008-2009 to troszkę za mało i na pewno bym 8+ nie dał. Maks -7 i chyba nawet tak oceniłem.

Ciapkas

• Gość
« Odpowiedź #272 dnia: Marca 14, 2009, 21:34:25 pm »
Świetnie, cieszymy się z Twojego obiektywizmu, lecz....to jego ocena. :shock:

Wulfen

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #273 dnia: Marca 14, 2009, 22:49:40 pm »

Owszem DS świetna gra, ale na 10 nie zasługuje brakuje jej trochę. Zresztą te Twoje oceny troszkę zbyt wysokie. Geary -9 a powiedz mi co takiego mają w sobie że je oceniłeś na 9 ? Cod Waw na 8+ ?! No wybacz. Grafika średnia, masa skryptów, liniowe lokacje, fabularnie tak sobie byle by filmowo, gameplay no wiadomo że fajny, ale jak na 2008-2009 to troszkę za mało i na pewno bym 8+ nie dał. Maks -7 i chyba nawet tak oceniłem.
ja oceniam gre pod katem tego jak dobrze mi sie gra i tyle. od dawna zadna gra mnie tak nie pochlonela jak dead space oczywiscie moznaby sie do kilku rzeczy doczepic ale to nie zmienia mojej oceny bo dla mnie jest najwazniejsze zeby sie dobrze bawic i tyle  oczywiscie na to sklada sie wiele elemetow ale te male niedorobki nie maja zbyt wielkiego wpywu na gameplay dlatego taka ocena.

w codzie fabula mi nie jest potrzebna to nie jest rpg czy mgs, w fps wazniejszy jest dla mnie klimat, fizyka, grafika, akcja, skrypty itd. wlasnie skrypty sa dla mnie zaleta dzieki temu akcja jest taka... intensywniejsza, no jezeli sie przechodzi dany fragment po kilka razy to moze irytowac ale ogolnie to dla mnie zaleta, a grafika tez mi sie w codzie podoba nie jest to moze jakis cód ale jest na dosc wyskokim pozimie

POK

• MIR
« Odpowiedź #274 dnia: Marca 16, 2009, 16:44:05 pm »
Halo Wars

Dźwięk: 8+
Długość: 8
Grywalność: 9-

+ rendery
+ nawet wciągająca fabuła i świetne rozwinięcie uniwersum Halo
+ jednostki, ulepszenia i 3 bohaterowie na stronę
+ interface i sterowanie
+ liczne bonusy (historia Halo i czachy)
+ kooperacja (chociaż nawet jeszcze nie grałem :P)
+ polonizacja
+ każdy aspekt gry stoi na wysokim poziomie i nie można jej za wiele zarzucić

- przydałaby się kampania Przymierzem (nawyki z polskiej wersji :))
- yyy, fajnie gdyby można grać floodami

kilka screenów:

: Marzec 14, 2009, 23:23:38 pm
Dead Space

Grafika: 9
Dźwięk: 9+
Długość: 8+
Grywalność: 9-
Całość: 9-

+ klimat!! i design
+ brutalność
+ można się bać
+ ulepszanie wyposażenia
+ gameplay, interface i grafika

- niemy główny bohater (gdyby Issac był postacią z charakterem, ocena końcowa mogłaby skoczyć nawet o jeden punkt)
- miotacz ognia mógłby być odrobinę mocniejszy, bo jest najgorszą bronią
- za przejście na hard nie ma achivementa :mad:

Above jak  nie chcesz mieć zębow przy tej ostrości to nie graj na monitorze!Wcale ci sie nie dziwie dlaczego nie podoba ci sie grafa w niektórych grach np.Girsy2,FC2 czy Dead Space(ta gra to u ciebie musi mieć dopiero Zęby).
A co to na tv ząbków nie ma ?! Ba są jeszcze bardziej widoczne. Sprawdzałem wiele gier na 32 calowym tv samsunga i jest momentami gorzej. Nie stać mnie na TV,a telewizory w cenie mojego monitora to shit jakich mało. Zresztą od czego jest ostrość, po ustawieniu na 40 jest ok, ale mam wrażenie że umykają mi detale na ubraniach itp
Dead Space no cóż totalny brak AA na zbroi Isacca, ale się przyzwyczaiłem :) to samo w Mirrors Edge
U mnie zbroja Isacca była bardzo gładka i jeśli już miała mikroskopijne ząbki, a siedzę jakiś metr od 32 calowego Tv. Taki PGR4, czy GT5P mają ząbki, ale nie zbroja Issaca. Polecam zmienić monitor.
« Ostatnia zmiana: Marca 27, 2009, 11:51:52 am wysłana przez POK »

above89

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #275 dnia: Marca 16, 2009, 17:24:44 pm »
Oj monitor jest bardzo dobry i ząbki są na zbroi Isacca jak byk ! W pgr4 także, Mirrors Edge itp. Niestety telewizor ma to do siebie że obraz z niego jest specyficzny, zaś na monitorze widać WSZYSTKO.

piter86

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #276 dnia: Marca 16, 2009, 23:32:45 pm »
U mnie też widać dość wyraźnie ząbki na krawędziach a posiadam lcd 32"
Uważam jednak , że słaby antaliasing nie psuje wrażenia z oprawy graficznej , ponieważ ta jest naprawdę bardzo dobra (9)

POK

• MIR
« Odpowiedź #277 dnia: Marca 27, 2009, 12:12:32 pm »
DiRT

Dźwięk: 7+
Długość: 9
Grywalność: 8+

+ fizyka
+ trasy
+ model jazdy
+ zniszczalne i dobrze reagujące otoczenie
+ nasze miejsce w światowym rankingu wyświetlane po każdej trasie
+ duża przyjemność płynąca z gry

- spadki animacji przy wyścigach wieloosobowych

Ja bardzo pozytywnie się zaskoczyłem (grę niedawno pożyczyłem od kumpla) i zamiast grać w hiciory typu Killzone 2, czy Mirrors Edge cioram w DiRTa :) Bez wątpienia najlepsza rajdówka tej generacji :cool:

Screeny:

Piter_neo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 40
« Odpowiedź #278 dnia: Marca 27, 2009, 13:00:43 pm »
DiRT
+ model jazdy
:shock:
Chyba coś ci się pomyliło i zamiast znaku - napisało ci się +
« Ostatnia zmiana: Marca 27, 2009, 13:03:24 pm wysłana przez Piter_neo »

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: Marca 27, 2009, 15:48:41 pm »
Nie, on zapomniał o nawiasie: (Piter_neo - nie każdy jest fanbojem, niektórzy mają po prostu swoje zdanie i preferencje).