Past Gen > Multiplatformowe Past Gen

Top 10 generacji X360/PS3/Wii

(1/9) > >>

POK:
Za moment wychodzą next-geny, więc chyba warto zrobić małe podsumowanie odchodzącej generacji. Jest co prawda jeszcze kilka ciekawych gier na horyzoncie np. Castlevania: Lords of Shadow 2 czy Dark Souls II, ale to już będą tylko pojedyncze pozycje, a jeśli jakaś gra zasłuży po czasie na uznanie, to zawsze można ją wskazać w temacie. Ja np. jeszcze nie grałem GTAV czy TLoU, więc jeśli te gry zrobią na mnie należyte wrażenie, to na pewno nie omieszkam o nich wspomnieć. Wiadomo jednak, że nikt nie jest w stanie ogarnąć wszystkich wartych uwagi gier i każdy może się opierać tylko na tym, w co dane mu było zagrać. Dlatego forumowe Top 10 może być dobrą okazją do wskazania zaległości, jakie by wypadało nadrobić.

I choć to Top 10 dotyczy odchodzącej generacji konsol, to gry na PC wydane w okresie 2006-2013 też można wpisywać. Poza tym nazwa "Top 10" nie jest wiążąca, dlatego kilka pozycji mniej lub więcej na liście nie robi różnicy. Najważniejsze aby wypisać wszystkie wasze naprawdę najlepsze gry generacji. Wszelkie przemyślenia (oczywiście związane z tematem) są również bardzo mile widziane.

Lecę pierwszy z koksem (kolejność na liście poza pierwszą trójką jest dowolna; pogrubione gry to moje absolutne 10/10):

1. Mass Effect
2. Gears of War
3. Wiedźmin 2: Zabójcy Królów

4. BioShock
5. Braid
6. Mass Effect 3
7. Call of Duty 4: Modern Warfare
8. Super Mario Galaxy 2
9. The Legend of Zelda: Twilight Princess (grałem na Wii)
10. Shadow Complex
11. Halo Wars
12. Uncharted: Drake's Fortune
13. MGS4
14. Devil May Cry 4
15. Alan Wake

Oczywiście było dużo więcej gier zasługujących na spore uznanie, jak chociażby Fallout: New Vegas, Dragon Age 1 i 2, Batmany, Portal, Heavy Rain, Lost Odyssey, Eternal Sonata, Forza 2, PGR4, VF5, Rayman Origins, TLoZ: Skyward Sword, Super Mario Galaxy, DKCR, RE5, AC2, Oblivion, Skyrim, Puzzle Quest, PvZ oraz inne.

Całą generację oceniam zatem na mocne 9/10. Była masa świetnych gier, choć w późniejszym okresie dało się odczuć pewne braki i powtarzalność schematów. Przez pierwsze 2-3 lata czułem się stale zaskakiwany czymś nowym i zajebistym. Później było po prostu bardzo dobrze.

/windo Będę wyrzucał każdy durny post bez topu (lub ewentualnie jakiejś rzeczowej dyskusji na ten temat), jak ten Irasa który był poniżej.

el becetol:
Aż 10? Musiałbym za bardzo naciągać miejsca w rankingu między praktycznie równymi grami. Dam TOP3.

1. Red Dead Redemption
2. Mass Effect (seria)
3. GTAV

Mass Effect to gra na którą czekałem całe życie, z bogatym i nowym uniwersum, które możemy (w miare) swobodnie poznawać, charakterystycznymi postaciami, tysiącami linii dobrych dialogów i epicką fabułą. Niestety im dalej w EA, tym gorzej (tworzenie niepotrzebnego trybu multiplayer dla karot kosztem dopieszczenia fabuły), dlatego pierwszego miejsca nie przyznam. GTAV także ma potencjał na grę generacji, ale bardziej komediowa i mało angażująca emocjonalnie fabuła łatwo popada w zapomnienie. Grą generacji dla mnie zostaje więc niesamowicie klimatyczny RDR, z typowo brudnym i ciężkim scenariuszem westernu, którego nie zaburzają poboczne elementy obowiązkowe w sandboksie. Gra jest dużo mniejsza od GTAV, ale za to idealnie wykadrowana i zbalansowana, a John Marston pozostaje dla mnie ikoną tej generacji, tak jak Snake w dwóch poprzednich.

Ogólnie generację, a raczej wygrywającą ją PS3, oceniam na 9 - dużo jest narzekania na fps'y, ale świetnych gier też nie zabrakło. Ta generacja wprowadziła nas w erę HD (ready :troll: ), skok graficzny po kupnie konsoli i nowego telewizora był ogromny. Wprowadziła też do konsol online, co poza mało mnie interesującym multiplayerem, dało opcję ściągania materiałów z sieci - nie zapominajmy że żeby zagrać w demo na PS2, trzeba było kupić w empiku Oficjalny Playstation Magazyn z płytą za jakiś chory hajs. Rozwinęły się dzięki internetowi gry niezależne, coś, czego na poprzednich generacjach jako tako nie było (albo było w postaci gier typu Puzzle Bobble, Chu Chu The Rocket czy Puzzle Figter sprzedawanych za 249 złotych w empiku). Dzięki online mamy także PS+, czyli usługę idealnie wpasowującą się w mój tryb życia.

Teraz mamy powtórkę z rozrywki. To PS One była przełomową konsolą, podczas gdy PS2 tylko kontynuowała opracowane wcześniej rozwiązania w nowej jakości. PS3 znowu wprowadziła przełomowe zmiany (hd + online z prawdziwego zdarzenia) i zapowiada sie na to, że PS4 bez większych rewolucji będzie kontynuować tę drogę z lepszymi podzespołami. Czy będzie to równie dobra generacja co PS2, to zobaczymy.

piter86:
1. RDR
2. TLoU
3. GTA V
4. Mass Effect (1)
5. Dead Space
6. Project Gotham Racing 4
7. Gears of War (1 i 3)
8. Bioshock Infinite
9. Dishonored
10. Halo 3

Tak narzekałem na małą ilość dobrych tytułów na obecnych maszynkach, a z łatwością wymieniłem dziesięć (pewnie i z 20 bym tu umieścił). Odchodząca powoli generacja przyniosła nam: Osiągnięcia/trofea, awaryjność konsol, kontrolery ruchowe, 3D, oskryptowane shootery, Online.
Więc ode mnie solidna 7.

Wulfen:
1. mass effect 3
2. mass effect
3. dead space
4. gears of war
5. killzone 2
6. uncharted 2
7. resident evil 5
8. mass effect 2
9. gran turismo 5
    gears of war 2
    cod 4
    gow 3

Leszke:
1: TLoU
2:RDR
3:GTA5
4: Uncharted seria
5: GT5
6:Killzone 2
7:Asasyny
8:Heavy Rain

Bf:bc2/BF3 poza konkursem bo to online i podlega innym standardom i ocenom. Własciwie nie podlega bo kontrkandydata brak :-?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej