W końcu, mamy potwierdzenie jednej z najgorzej strzeżonych tajemnic (ok, nawet bez plotek można się było tego spodziewać, choć wciąż to trochę zabawne). Zaskakują mnie tylko dwie rzeczy - data, bo liczyłem na styczeń (może to przez remake Dead Space, albo dają sobie bufor bezpieczeństwa), oraz platformy. Z jednej strony ciesze się, że coraz więcej gier jest już zapowiadanych wyłącznie pod PS5, XSS/XSX i PC, z drugiej - ta gra nie wygląda specjalnie lepiej od poprzednich tytułów, a ukazały się one na poprzedniej generacji. Może mają problem z wydajnością w pewnych sekcjach i uznali, że łatwiej będzie jednak porzucić PS4 i XO.
Tak czy inaczej ciesze się, że będą mieli więcej mocy i feature'ów do wykorzystania (może przedsmak tego będzie w patchu do RE2 RE3?). Świetnie, że za produkcję odpowiada zespół od RE2 (a przynajmniej tak zakładam), bo można liczyć na jakość. Tylko czy cztery lata produkcji to dużo na remake Czwóreczki? Jeśli poszli na łatwiznę (czyt. przenieśli RE4 1:1 na silnik i mechaniki RE2), to tak (choć i cięcia mogły być potrzebne), ale szczerze, RE4 miał już tyle wydań i wciąż trzyma się nieźle, iż ta gra wymaga dużych zmian. Dlatego myślę, że Capcom mógł poczekać z tym kilka lat, tak aby gracze jeszcze odpoczęli od RE4, a także RE5 i 6. W tym czasie mogli zabrać się za Dino Crisi 1 i 2, a później odświeżyć kolejne trzy części nadgniłej serii. Remake'i Dino Crisis pewnie w końcu nadejdą, fani o tym piszą i mówią, ale siła marki jak i ilość pracy potrzebna do tego (dinozaury, ich ai, animacje, oddziaływanie na otoczenie - wszystko to będzie wyzwaniem) pewnie skutecznie odciągają Capcom. Wracając do RE4-6 - te gry nie potrzebują za bardzo odświeżenia ze względu na grafikę czy sterowanie (choć będą to zmiany mile widziane), ale bardziej pod kątem scenariusza, rozgrywki i klimatu (zwłaszcza RE5 i 6, choć safari w Afryce mi się podobało). Tak naprawdę jest to sposób na naprawienie tego, co fanom się nie podobało w RE5 i 6 i danie tym tytułom nowej szansy. Ja przynajmniej tak bym do tego podszedł, to byłoby moją motywacją do realizacji tych projektów.
Czekam i liczę na świetną grę, oby bardziej w klimacie RE2 (choć pewnie nie).