Metroid Prime
Mowa tu o pierwszej części. Graficznie gra się bardzo postarzała, dźwięk jest OK, grywalność popsuta przez ciągły backtracking, szukanie pierdół oraz poczucie "nie-mam-kur**-gdzie-iść". Bardzo dobre celowanie- lockujemy się na rywalu, a Wiimote'em możemy dokładnie mierzyć.
Ocena: 6
Super Mario Galaxy
Najlepsza gra, w jaką grałem na Wii. Przy deficycie platformerów naprawdę daje radę. Ładna, kolorowa grafika (fajnie zrobiona woda, wygląda jak glut), marianowe przyśpiewki oraz pokłady miodu wymieszanego z irytacją (momentami ch**owa kamera, problemy z timingiem przy niektórych atakach). Mimo wszystko polecam.
Ocena: 9
Resident Evil 4: Wii Edition
Miałem okazję zagrać już na PS2, ale ta wersja jest dużo lepsza- można powiedzieć, że warto zagrać ze względu na nowe sterowanie, które sprawdza się tip-top. Oprócz tego naiwna dosyć fabuła, parę archaizmów, ale i tak nie mogłem oderwać się od konsoli.
Ocena: 8
New Super Mario Bros Wii
Nie wiem czemu, ale- jak dla mnie- pocketowa formuła gry zdecydowanie nie sprawdza się na dużym ekranie. Poziomy są dosyć nudne, bardzo podobne do DSowej wersji, choć wzbogacone o zastosowanie pilota, które chętnie bym z tej gry wyciął. Kiedy single mnie odrzucił, próbowałem również grać ze znajomą- było jeszcze bardziej irytująco. Nie polecam.
Ocena: 5
Zack & Wiki: Quest for Barbados' Treasure
Niezła gra, acz niepozbawiona pewnych wad. Bardzo dużo umowności przy wykorzystaniu przedmiotów, momentami psująca się obsługa Wiilota (choć za nią i tak +, bo używa się go praktycznie cały czas), czasami problemy z kamerą, no i przede wszystkim wkurwiający głos tej małpki, który sprawiał, że miałem ochotę wyrzucić telewizor za okno.
Ocena: 6
Donkey Kong Country Returns
Platformer co najmniej o 2 klasy lepszy niż New Super Mario Bros Wii. Bardzo ładne, przemyślane poziomy, wykorzystanie Wiimote'a, które nie jest wrzucone na siłę i pomaga w rozrywce, świetna konstrukcja leveli i bardzo dużo zabawy dla lubiących wyzwania- pozdro, jak ktoś wypełni choć połowę time attacków na złoto.
Ocena: 8
Wii Sports
Bawiłem się trochę, ale crap jak z Zawiercia do Berlina.
Ocena: 3