Ankieta

Plazma czy LCD?

Plazma
11 (44%)
LCD
14 (56%)

Głosów w sumie: 23

Głosowanie skończone: Września 03, 2005, 21:59:28 pm

Autor Wątek: Plazma czy LCD?  (Przeczytany 7203 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ubol

• Sekretarz wojewódzki
  • Reputacja: 16
  • PSN: urytuPL
Plazma czy LCD?
« dnia: Września 03, 2005, 21:52:35 pm »
Jak wiadomo do konsol nowej generacji beda potrzebne telewizory pracujace w wysokiej rozdzielczosci. Chcialbym sie dowiedziec co wedlug was bylo by bardziej odpowiednie Telewizor Plazmowy czy Telewizor LCD? Prosilbym tez was o szczegulowe dane na temat tych odbiornikow, oczywiscie jesli bylibyscie w stanie je przedstawisc.
PS. Jesli dany temat byl juz wczesniej poruszony to przepraszam za zamieszanie.

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 0
  • Poznasz głupiego po czynach jego.
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 03, 2005, 21:55:06 pm »
Chyba naodpowiedniejszym telewizorem do konsol nastepnej generacji sa telewizory HD-TV, a pozatym moglbys dac tutaj ankiete. Jednak za taki telewizor w Polsce trzeba wybulic gruba sumke (przynajmniej narazie).

Player01

• Gość
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #2 dnia: Września 03, 2005, 22:00:17 pm »
Hubi :lol:, swietna odpowiedz :wink: .
Ubol, ominales zbyt wiele typow telewizorow, plazma lub LCD to tak naprawde wybor dotyczacy chyba jedynie Polski. Jesli chodzi o nasz kraj, to wybieram projektor multimedialny. Wystarczy zaciemnone pomieszczenie (chociaz to jest niewymagane) i kawalek sciany, i mozna cieszyc sie obrazem na bardzo wysokim poziomie.

ubol

• Sekretarz wojewódzki
  • Reputacja: 16
  • PSN: urytuPL
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #3 dnia: Września 03, 2005, 22:00:33 pm »
Cytat: "Hubi"
Chyba naodpowiedniejszym telewizorem do konsol nastepnej generacji sa telewizory HD-TV, a pozatym moglbys dac tutaj ankiete. Jednak za taki telewizor w Polsce trzeba wybulic gruba sumke (przynajmniej narazie).

Chciales ankiete prosze bardzo :D

andrzej0115

• Pionier
  • *
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #4 dnia: Września 03, 2005, 22:34:07 pm »
Bardzo dobry temat :)

Jak wiadomo telewizor musi obsugiwać przynajmniej standart 720p, czyli 1280x720 z progresiwe scanem, najlepiej żeby miał jeszcze wejście HDMI chociaż to nie jest wymagane bo sygnał z konsoli w wysokiej rozdzielczości można "pociągnąć" innym kablem przez inne wejście, na przykład Component. Tylko że wtedy audio trzeba będzie "pociągnąć" osobno. W HDMI wszystko "leci" w jednym kablu. No i oczywiście trzeba zwrócić uwagę na czas reakcji matrycy, który najlepiej żeby nie wynosił więcej niż 14ms, a zalecane jest jeszcze mniej.

Plasma czy LCD? Obojętnie :) Plasma ma swoje plusy i LCD swoje. Tylko niech mi ktoś znajdzie plasme która obsługuje 720p w rozsądnej cenie, na przykład do 7000 tys. złotych. LCD za to z tym standartem jest masa. Moi faworyci to:

http://www.samsung.com/pl/products/television/tfttv/le32r51b.asp

http://www.hoopla.pl/product_info.php?cPath=68_77&products_id=5894
(bez wejścia HDMI :( ale ma za to dobry odbiur ze zwykłej kablówki, i bardzo dobrej jakości obraz ze zródła które nadaje w wysokiej rozdzielczości)

i numer jeden w tej klasie cenowej
http://www.agdrtv.com/telewizory_lcd/jvc_lt_32_s_60.php

Miałem już kupować Samsunga, najtańszy i ma wszystko co powinien mieć, czyli obsługuje 720p, czas reakcji matrycy to 14ms, no i ma wejście HDMI. Ale polecili mi poczekać jeszcze troche, najlepiej do świąt, bo wtedy będą fajne obniżki, promocje, itp.. Więc czekam :) I mam nadzieje że 'łykne" tego JVC w cenie poniżej 6000zł..
Ale Beliar nie znosił widoku światła i niszczył wszystko, co Innos stworzył.

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 75
  • KILLZOWN3D
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #5 dnia: Września 03, 2005, 22:39:25 pm »

lupinator

• Gość
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #6 dnia: Września 04, 2005, 09:29:01 am »
@Wudi: Jesteś pewien ze z projektora wyjdzie obraz tak dokładny i ładny jak w HD-TV? Grałem na projektorze tylko w GT4 i było nawet bardzo ładnie ale chyba lepiej poczekać az HDTV stanieje do przystępniejszej ceny niż inwestować w dobrej klasy projektor.

Nesser

• Obywatel
  • **
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #7 dnia: Września 04, 2005, 10:05:32 am »
Myśląc przyszłościowo, wolę plazmę, lcd po jakimś czasie (niekoniecznie długim) nabawi się matrwych pixeli, o ile wiem, to z plazmą tak nie ma. A projektora nie zawsze da sie uzywac.
Miejsce na podrobienie mojego podpisu: _________.

bebbop

• Sekretarz wojewódzki
  • Reputacja: 10
  • Memento Mori...
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #8 dnia: Września 04, 2005, 10:28:13 am »
Nesser z tego co wiem, to obecne LCD maja w sobie technologie, ktora zabezpiecza pixele przed wypalaniem sie, wiec raczej nie ma sie czego obawiac. Majac wybor plazma czy LCD to wybralbym to drugie, ale najlepiej sprowadzic sprzet z zagranicy. U nas kupujac LCD czy plasme za 5-6 tys. nie mozna liczyc nawet na taki standart jak multi podglad.Co do HDMI np. w X360 to sa pewne jaja, nie wiem czy slyszeliscie. Otoz X360 posiada HDMI, ale nie jest ono pelnoprawne. HDMI w X360 najprawdopodobniej bedzie wysylac dzwiek analogowy, a nie cyfrowy. Dlaczego? Bo jakas firma zwiazana z HDMI zyczy sobie od MS 20$ za wykorzystanie jej cyfrowego wyjscia w konsoli. Oczywiscie MS nie zaplacil, bo tym samym musialby podniesc cene konsoli. Tak sie zastanawiam, czy ten HDMI bedzie wogole potrzebny skoro bedzie przez niego lecial analogowy sygnal. Przeciez to samo bedziemy mieli jak podlaczymy przez zwykly Scart (chyba).

TheMichal

• Proletariusz
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #9 dnia: Września 04, 2005, 10:30:40 am »
ja w najbliższej przyszłości planuję zakup dwóch TV

http://www.samsung.com/pl/products/television/tfttv/le26r51b.asp

http://www.samsung.com/pl/products/television/plasmatv/ps_37s4a.asp

na LCD będzie do grania, ale jak będę chciał wystarczy że przeniosę do innego pokoju do Plazmowego TV. Ale jakość obrazu lepszą mają chyba plazmy...

Duch

• Towarzysz
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #10 dnia: Września 04, 2005, 11:05:32 am »
Cytat: "TheMichal"
ja w najbliższej przyszłości planuję zakup dwóch TV

http://www.samsung.com/pl/products/television/tfttv/le26r51b.asp

http://www.samsung.com/pl/products/television/plasmatv/ps_37s4a.asp

na LCD będzie do grania, ale jak będę chciał wystarczy że przeniosę do innego pokoju do Plazmowego TV. Ale jakość obrazu lepszą mają chyba plazmy...

Ten pierwszy jest teraz na promocji w Saturnie i mozna go kupic za 3800zl-telewizor ten obsluguje HD-TV czyli w tej chwili jest to najtanszy telewizor tego typu w Polsce

andrzej0115

• Pionier
  • *
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #11 dnia: Września 04, 2005, 14:29:59 pm »
Cytat: "zielarz"
HDMI ale i......:

http://www.planetxbox360.com/?view=article&article=120&PHPSESSID=6c211dd94440b668a9f080e99e93097c

Faft, dzisiaj dopiero przeczytałem na XBOX Online:

"Jeśli zastanawialiście się dlaczego Microsoft pokazał się na Intel Developer Forum, skoro do tej pory twardo trzymał z innym producentem hardwaru komputerowego - IBeMem, to słuszę podpowiedzią. Chodzi o standard HDCP.

A by dokładnie zrozumieć co to jest HDCP musimy najpierw powiedzieć słów kilka o innym wynalazku firmy Toshiba - standardzie HDMI.
HDMI to inaczej High Definition Multimedia Interface, czyli graficzny interfejs użytkownika wykonany w wysokiej rozdzielczości. Doskonale wpasowuje się w inne urządzenie promowane przez tego japońskiego producenta – dyski HD-DVD, który to standard poparł między innymi także Intel. Koniec z plątaniną przewodów, jeden kabel i po krzyku. HDMI to po prostu wtyczka na końcu kabla, który wpinamy do telewizora, dzięki czemu wszystkimi rzeczami podłączonymi do telewizora jesteśmy w stanie sterować tylko pilotem. Zalet jest więcej, ale nie będę ich tu teraz przytaczał, bo meritum sprawy jest zupełnie inne.

Dosyć sporym problemem jest jednak fakt, że duża część starszych telewizorów nie posiada złącza HDMI, tylko wcześniejsze rozwiązanie DVI. Oczywiście istnieją konwertery DVI/HDMI, ale jednak konwersja nie przebiega idealnie, występują drobne przekłamania dotyczące koloru a nawet czasami spadek rozdzielczości wyświetlanego obrazu.
HDCP to protokół odpowiedzialny za kodowanie sygnału odbieranego przez HDMI, którego produkcją zajął się właśnie Intel. HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) to system zabezpieczający materiał wideo chroniony prawami autorskimi przed nielegalnym kopiowaniem.

I tu pojawia się następny, jeszcze większy problem. O ile można znaleźć na rynku telewizor z obsługą HDMI (i to nawet w naszym kraju), o tyle z obsługą HDCP już niespecjalnie. A skoro Microsoft wspiera ten standard (będzie on zaimpletowany także w nowym systemie operacyjnym Vista), to jest niemal pewne, że pojawi się także w przypadku Xboxa360.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podpiąć nową konsolę do zwykłego odbiornika HDTV, i cieszyć się wysoką jakością obrazu, ale fakt, pozostaje faktem, że prawdziwą pełnie przeżyć i jakości uzyskamy dopiero przy odbiorniku wyposażonym w HDCP."

W tym newsie autor pisząc
 "prawdziwą pełnie przeżyć i jakości uzyskamy dopiero przy odbiorniku wyposażonym w HDCP."
miał chyba na myśli że obraz z HDCP będzie taki sam jak na HDMI, tylko dzwię będzie się różnić. kur**, jaja sobie robią, z tego co jest mi wiadome, to nie ma takowych telewizorów w sklepach (z HDCP), przynajmniej w Gliwicach. Popieprzony Microsoft, najpierw brak HD DVD, potem brak twardziela, teraz jaja sobie robią z podłączeniem, patałachy.

Drugiego Xa pomimo tego że geja zwanego billem mam głęboko w dupie, ale na jego konsoli będzie PGR, gry od Rare, i pewnie Shenmue, więc kupić trzeba.
Tylko po co tak utrudniają życie i graczom (przy wyborze telewizora) i deweloperom poprzez brak HD DVD, i HD. Niby ten HD jest w droższej wersii, ale deweloperzy i tak nie mogą wykorzystać pełni jego możliwości, bo przecież nie wszyscy kupią wersje z twardzielem.

ArturNOW

• Pionier
  • *
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #12 dnia: Września 04, 2005, 14:31:25 pm »
To jest tak, plasme opłaca się kupować powyżej 42", ponizej lepiej LCD. Zawsze można kupić CRT w standardzie HDTV. Cena mniej wiecej jak za LCD, ale nie ma tych mankamentów jak wolny czas reakcji, albo słaba czerń. Mysle, ze jezeli ogolnie masz zamiar siedziec od TV jakies 5-7 metrów, to 30" będzie za maly i dopiero 40" będzie wygodne. Pamietaj tez o tym, ze gry na obecne konsole choc fajnie wygladaja na standardowym telewizorze, na HDTV wygladaja okropnie :/

andrzej0115

• Pionier
  • *
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #13 dnia: Września 04, 2005, 14:39:40 pm »
O co chodzi z tymi plasmami? Poszukajcie lepiej plasmy w granicach do 7000tys. żeby obsługiwał 720p. Nie ma takiej! Hey, zatrybcie że nie ma  wyjścia, tylko i wyłącznie LCD. Chyba że ktoś jest w stanie płacić rzeczywiście gre pieniądze, to na pewno znajdzie taką plasme, tylko za ile 15/30 tys.?  Albo że oleje normalną standartową rozdzielczość 1280x720 i będzie zadowolony z jakiejś dziwnej NISKIEJ rozdzielczości jaką dają plasmy w kategori cenowej do 10. 000 tys. zł..

Pytanie może być tylko jedno. Jakie LCD wybrać?

bebbop

• Sekretarz wojewódzki
  • Reputacja: 10
  • Memento Mori...
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #14 dnia: Września 04, 2005, 14:48:32 pm »
Andrzej odnoszac sie do tego co powiedziales, uwazam, ze wlasnie najlepiej sprowadzic sobie LCD z zagranicy. U nas zadaja kupe kasy za LCD, a one praktycznie nie posiadaja zadnych bajerow. Dlatego wlasnie postanowilem kupic telewizor Viewpia, hollenderskiej firmy, gdyz tam HCDP to standart. Jak ktos chce moze wejsc na strone http://www.indtek.co.kr/product1.php i zobaczyc jak to wszystko wyglada. Najlepiej LCD zamowic z niemiec. Ceny nie sa straszne. 32 LCD Viewpia kosztuje ponad 4 tys + koszty wysylki do Polski to ok. 350 zl. I tak wyjdziemy na tym lepiej niz zakupujac LCD w Polsce.

ArturNOW

• Pionier
  • *
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #15 dnia: Września 04, 2005, 14:50:30 pm »
Z tego co wiem, to telewizory LCD i ogólnie elektronika strasznie potanieją do grudnia. Więc możle lepiej kupić odpowiedni telewizor po premierze konsoli i się teraz nie zadręczać?

selene

• Gość
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #16 dnia: Września 04, 2005, 14:59:16 pm »
Erm...
A ja mam takie laickie pytanie, bo sie w ogole na tym nie znam...  :roll:
Co to jest to HD TV? :P

andrzej0115

• Pionier
  • *
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #17 dnia: Września 04, 2005, 15:09:05 pm »

andrzej0115

• Pionier
  • *
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #18 dnia: Września 04, 2005, 15:11:45 pm »
bebbop

Tego linka co dałeś, to niby wszystko fajnie wygląda, ale ja wole kupować sprawdzone produkty dostępne w Polsce. Pozdrawiam :)

ArturNOW

• Pionier
  • *
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #19 dnia: Września 04, 2005, 15:40:28 pm »
HDTV to ogólnie standard telewizji wysokiej rozdzielczości. Ale to nie jest jeden format. Wiem, że jest tak 1080p 30fps, czyli rozdzielczosc 1920x108 bez przeplotu, 1080i 30fps lub 60fps ta sama ale z przeplotem, czyli masz linie poziome, jest jedna z obrazem, kolejna czarna, jak w zwyklym TV. 720p czyli tak jak 1080p tylko rozdzielczosc 1280x720. Nie wiem, czy nizsze rozdzielczosci zalicza sie jeszcze do HDTV, ale raczej nie.

Wielki90

• Przodownik pracy
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #20 dnia: Września 04, 2005, 18:08:09 pm »
Ja ostatnio czytalem artykul, ze przy przekatnej wyzszej niz 32 cale lepsza jest plazma a ponizej LCD, jednak gdy widzialem w sklepie (np. MM) telewizor LCD lub Plazme to kolory wcale mi sie nie podobaly i na CRT puszczany program wygladal moim zdaniem lepiej.
PS: Mam okazje jakies 2razy być Media Markcie w Magdeburgu i tam ceny nie sa wcale o wiele nizsze niz w polsce
PSN: CooliG

TheMichal

• Proletariusz
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 08, 2005, 19:21:07 pm »
Cytat: "Wielki90"
Ja ostatnio czytalem artykul, ze przy przekatnej wyzszej niz 32 cale lepsza jest plazma a ponizej LCD, jednak gdy widzialem w sklepie (np. MM) telewizor LCD lub Plazme to kolory wcale mi sie nie podobaly i na CRT puszczany program wygladal moim zdaniem lepiej.
PS: Mam okazje jakies 2razy być Media Markcie w Magdeburgu i tam ceny nie sa wcale o wiele nizsze niz w polsce

zacznijmy od tego, że nie istnieje plazma mniejsza niż 37"

Wielki90

• Przodownik pracy
Plazma czy LCD?
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 09, 2005, 18:34:01 pm »
No to nawet:D
PSN: CooliG