Dobra, przeszedłem. Wcześniej napisałem:
Wczoraj kupiłem w końcu South Park Kijek Prawdy. Na razie grałem ~3 godziny, może ~4, ciężko mi to określić, a nie spojrzałem, czy gdzieś jest to zapisywane. Ogólnie gra jest prosta i polega głównie na chodzeniu od lokacji do lokacji i walczeniu (turowo) z przeciwnikami. Poziomy lecą dość wolno, mam dopiero 4ty, a najarałem się na jedną broń z 8mym i już sobie ją kupiłem, lol. Mapka jest nieduża, całą można przejść w max 5 minut łącznie z czasami ładowań pomiędzy ekranami. Bronie są bardziej klasyczne niż mogło by się wydawać, klasy postaci "Żyd" nie wybrałem, więc nie wiem, czy bardzo beczkowa. Gram złodziejem - ma fajne ataki, dodatkowo normalne bronie. Humor typowo z South Parku (atak pierdzeniem lub "rzucaniem" bąkiem w przeciwnika, hehe), grafika również. Wygląda ogólnie jakbyśmy uczestniczyli w najdłuższym (z tego, co wyczytałem, to wątek główny + misje poboczne ~12 godzin gry) odcinku serialu. Gramy swoim zawodnikiem + (przynajmniej na razie) Kenny lub Butters, Cartman jest naszym przewodnikiem po świecie gry oraz przywódcą grupy. Brakuje mi Kyle'a i Stana. Może później dojdą do gry.
Gra kosztowała mnie 129 zł w sklepie stacjonarnym i jako fan serialu nie jestem zawiedziony, ba, szczerze polecam każdemu, kogo śmiesz SP.
Na razie mocne 8/10. Jeżeli już do końca będzie tak wyglądać, jak teraz, to 7/10 - za całokształt biorąc pod uwagę delikatną monotonię.
Wątek główny i większość misji pobocznych zajęło mi około 12 godzin.
Gra jest fajna, zacząłem żonglować zarówno bohaterami podczas walki, jak i broniami, żeby nie było nudno i podtrzymuję jednak ocenę 8/10. Fajny szpil z typowo SPkowym humorem, przegiętymi akcjami, masą pojazdów po osobach itd.
W pewnym momencie do dyspozycji mamy już wszystkich bohaterów z serialu, więc nie ma lipy.
Niestety edycja europejska zasługuje na aborcję (taką southparkową z gierki
), jest tragicznie okrojona i gdybym jeszcze raz miał kupić, to tylko US. EU w obecnej formie zasługuje na max 5/10 niestety, bo o ile gra jest fajna, o tyle cenzurowanie gry 18+ to szczyt kretynizmu.
Ten obrazek naprawdę pokazuje się podczas gry:
:- /
Polecam wszystkim, którzy lubią South Park. A ja na liście wykreślam pozycję, do której zbierałem się od cholery, a przeszedłem na dwa posiedzenia.