Nie mam porównania do tego jak było na premierze, więc trzeba się posiłkować DF. Według nich tryb jakości obrazu się nie zmienił, czyli generalnie trzyma 30 klatek, ale są konkretne miejsca, gdzie może zgubić. Za to tryb wydajności jest bardziej stabilny niż był, ale kosztem wyrzucenia RT (nie jest źle, choć odbicia, szczególnie w wodzie, są pełne artefaktów wynikających z ograniczeń Screen Space Reflections).
Ja gram tylko w 30 klatkach, bo u mnie jakość obrazu jest ważniejsza od 60 klatek (w 95% przypadków
). Generalnie jest dobrze, czasem może zgubi kilka klatek, ale jest to rzadkie i jak faktycznie przytrafia się w dziwnych miejscach. Najgorzej jest, gdy wejdzie się do strumienia na Koboh, wtedy faktycznie są duże spadki, co jest bardzo dziwne. To jednak jedyne takie miejsce jak do tej pory i chyba w ogóle. Według mnie lepiej już nie będzie (chyba, że na PS5 Pro, bo to pewnie nawet patcha nie będzie wymagało), więc w kwestii wydajności nie ma tu an co czekać.
W kwestii samej gry - niestety bardzo otworzyli lokacje, a przynajmniej tereny pomiędzy bardziej korytarzowymi sekcjami. Według mnie zabieg niepotrzebny, bo rozmywa się cała rozgrywka i scenariusz. Gracz szybko dostaje dużo swobody, choć ograniczają go typowe dla metroidvanii blokady. Łażę więc po tych sporych przestrzeniach, czasem odbijam się od blokady, czasem uda się zrobić coś mniejszego lub coś znaleźć. Natrafiłem na dwóch bossów opcjonalnych, co przypomina mi o wadach systemu walki. Przeciwnicy, który nie są humanoidalni i do tego są duzi, mają dość spory zasięg swoich ataków, co w przypadku takiego Rancora kończy się od razu śmiercią. Do tego czasem ciężko się czyta ich ruchy, a przez to timing ataków. Właśnie zastanawiam się, czy olać na razie (albo w ogóle) wszystkie rzeczy dodatkowe i nie lecieć z fabułą. Trochę szkoda, ale to kolejna gra na kilkadziesiąt godzin, a ja jestem już tym zmęczony. Poprzedniczka miała jednak mniej zawartości, choć nie mało. W ostatnim czasie Spider-Man 2 miał lepiej wyważony miks pomiędzy wątkiem głównym a dodatkową zawartością.
Poza tym jest dobrze, na pewno najlepsze Star Warsy, ale obecnie to nie jest też duży komplement
. Mi się gra na razie podoba, tylko chciałbym mniej "rozpraszajek" a więcej konkretnego scenariusza i akcji. Klimacik jest, nawiązania do filmów Lucasa i Clone Wars także są dobrze zrobione.