Autor Wątek: Brak dźwięku w PSTwo NTSC  (Przeczytany 5438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
Brak dźwięku w PSTwo NTSC
« dnia: Lutego 08, 2005, 09:20:49 am »
Oto problem:

Wczoraj zapuściłem PSTwo NTSC, podłączone przez kabel RGB. W System Configuration zmieniłem ustawienia obrazu na RGB, wszystko było ładnie, kolorki działały. Pograłem trochę i wyłączyłem.

Rano zapuszczam i brak jest głosu na ekranie startowym. W grach także brak głosu. Próbowałem na dwóch telewizorach, przy użyciu kabla RGB oraz standartowego SCART - wynik ten sam.

Wszystko działa poprawnie, obraz jest, kolejne etapy/plansze/filmiki się ładują. Jedyne czego nie ma to całkowity brak głosu. Sprawdzałem czy TV ma "mute" i nie - programy telewizyjne ogląda się normalnie.

Pytanko: czy PSTwo mi się walnęło i nic tylko toczyć się do serwisu, czy też jakaś opcja może być włączona/wyłączona, i dlatego jest ten problem?

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 0
  • lol pozdro rasta power
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 08, 2005, 14:31:48 pm »
kabel sprawdź, miałem kiedyś podobny problem, po prostu coś spiczniało w kabelku i trza było nowy kupić.

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 08, 2005, 14:54:32 pm »
Kabel sprawdziłem, dla pewności podłączyłem PS2 PAL używając tego samego kabla. Dźwięk jest. Czyli jednak to wina konsoli. Trudno, dzisiaj do serwisu i min. tydzień bez Xenosagi :cry:

P.S. Ciekawe jaką minę zrobią, kiedy im powiem że konsola jest NTSC? Chyba budową to się to-to nie różni?

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 14, 2005, 12:53:49 pm »
Telenoweli ciąg dalszy...

Dzisiaj, po 6 dniach oddania do naprawy, pan z Sony Poland dzwoni i informuje, że oni nie potrafią naprawić konsoli, gdyż nie mogą zamówić części, bowiem "konsola nie jest przeznaczona na rynek europejski". A ja myślałem, że czasy PRL się już skończyły...

Dzwonię więc do Świata Gier, którzy mają serwis - nie naprawią, ponieważ nie mają jeszcze części (Slim wyszło w USA 1 listopada...).

Pozostaje hardkor - gra bez dźwięku. Sheeeesh... Ew. Jeśli ktoś z was zna w Warszawie punkt z Panem Mieczysławem alias Złota-Rączka, który mi nie rozwali konsoli, a dla którego naprawa PSTwo NTSC nie przekracza granic możliwości, to byłbym bardzo wdzięczny...

Update: Pojawiła się szansa w ROBSONIE, nie dają gwarancji, ale i nie mówią nie. Trzeba zawieźć na oględziny. Zna ktoś ten sklep, a jeszcze lepiej ich serwis?

szczurek

• ZMP-owiec
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 14, 2005, 15:23:17 pm »
daxbox service?

jelop

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 14, 2005, 15:33:09 pm »
ROBSONa ja znam. Dobry sklep tylko tej rudej co sprzedaje nie lubię :) ale w serwisie robi "pan mieczysław" konsolki łądnie przerabia i sprawia wrażenie fachowca (normalnie encyklpedyczny przykład fachowca-elektronika :) ) spróbuj u nich aaaaa i jak już bedziesz to sie spytaj dla mnie czy w czwartek bedą mieli NBA Street V3 okej? :]

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 14, 2005, 15:59:21 pm »
Cytat: "szczurek"
daxbox service?

A co to za twór? I gdzie jest i jak można się skontaktować?

@jelop - zapytam, będę tam zapewne jutro

szczurek

• ZMP-owiec
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 14, 2005, 17:16:39 pm »

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 14, 2005, 17:41:38 pm »
Dzięki, ale czy wiesz coś o nich: czy jest to serwis na poziomie? Czy będą w stanie to naprawić nie wykręcając się "częściami" i innym badziewiem? A poza tym na stronce brak adresu - underground czy jak? :shock:

szczurek

• ZMP-owiec
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 14, 2005, 17:55:50 pm »
kolesie sa z tego co wiem godni polecenia, przerabiaja konsole czipami, wsadzaja lasery, wkladaja gałki z Xboxowego pada na Dual Shocka, przelutowanie kabelkow w Dualu i przelacznik specjalnie do gry w PES4 na Xboxa.....
A z kontaktem to nie wiem bo mi ich strona na mozilli nie chodzi. Jak nie ma nigdzie adresu email to sprobuj wyslac im PeeMke z Forum PSX Extreme