Autor Wątek: uszkodzone analogowe gałki w DualShock'u  (Przeczytany 6150 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Turrambar

• ZMP-owiec
  • Reputacja: 1
uszkodzone analogowe gałki w DualShock'u
« dnia: Lutego 05, 2006, 20:57:16 pm »
mam starego pada z PSXa. uzywalem go przez 5 lat i lewa galka analogowa nieco sie wyuzyla. stala sie luzna. tzn zanim kierunek zacznie dzialac, jest troche 'poslizgu'. jesli zlapie sia ja w palcach to mozna ja okrecic o jakies 30 stopni w kazda ze stron.

przypuszczam ze plastik (ten ktory dotykam kciukiem) jest nalozony na jakis  bolec. od krecenia gałką mogl wyrobic sie (zetrzec) otwor w ktory wlozony jest bolec (oczywiscie jesli to tak dziala).

jesli ktos ma moze link pod ktorym moglbym znalezc schemat/przekrój takiej galki, to bylbym bardzo wdzieczny.
pewną opcją bylaby rowniez zamiana lewej galki z prawa.

siudym

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 12, 2006, 04:19:13 am »
mozesz wsadzic kawałek folii lub tasmy na bolec i nasadzic grzybka analoga na niego . moze i erotycznie brzmi ale sam tak robiłem, działało i luzy znikły.

ZenoN

• Towarzysz
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 12, 2006, 11:08:22 am »
Ty sobie nie wyobrażasz co się dzieje z gałkami analogowymi jak gram w naruto, kiedy trza gałką zakręcić... Za pierwszym razem spadła zeń guma, za drugim...

ÓFO

• Marynarz z Potiomkina
  • ale mi ręce gównem śmierdzą :x
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 12, 2006, 11:08:36 am »
Co masz zrobić?

--Kup nowego pada. Najlepiej oryginalnego Dual Shock'a. :wink:

Turrambar

• ZMP-owiec
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 12, 2006, 11:45:57 am »
Cytat: "UFO"
Co masz zrobić?

--Kup nowego pada. Najlepiej oryginalnego Dual Shock'a. :wink:

he he he
porada od siedmiu bolesci. jak nie wiesz jak pomoc to nie ma sensu pisac rzeczy ktore nie sa ani smieszne ani pomocne (mysle ze sam bym do tego doszedl  :wink: ).

dzieki siudym za DOBRA rade.
jestem wlasnie po 'operacji' i wszystko dziala idealnie. nalozylem kawalek tasmy izolacyjnej i wszystko smiga. niedlugo napisze krok po kroku jak to zrobilem zeby kazdy kto ma ten problem mogl sobie poradzic.
powiedzcie mi tylko czy jest roznica w budowie DS i DS2? bo operacje przeprowadzilem na zwyklym Dual Shocku.

NHS

• Towarzysz
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 12, 2006, 12:04:19 pm »
Z tego co mi wiadomo to jest tylko taka różnica że DS2 wszystkie przyciski są analogowe i rozpoznają 256 stopni nacisku, a gałki sa bez zmian.

siudym

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 12, 2006, 12:54:07 pm »
Cytat: "Turrambar"

dzieki siudym za DOBRA rade.
jestem wlasnie po 'operacji' i wszystko dziala idealnie. nalozylem kawalek tasmy izolacyjnej i wszystko smiga. niedlugo napisze krok po kroku jak to zrobilem zeby kazdy kto ma ten problem mogl sobie poradzic.
powiedzcie mi tylko czy jest roznica w budowie DS i DS2? bo operacje przeprowadzilem na zwyklym Dual Shocku.

ok nie ma sprawy:] mow mi od teraz "wujek dobra rada";)

a co do roznic anali w DS i DS2 to powiem ci ze sa takie same,
sam kiedys wylutowałem cały mechanizm z anala DS do i podmieniłem w innym zrypanym padzie DS2. działało. nawet kupilem kiedys taniego pada do xbox ktory był swietny tyle ze analogi tandetne - tez je wylutowałem i wymieniłem na nowe z pada DS od PSX, działa idealnie:)

Turrambar

• ZMP-owiec
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 12, 2006, 13:18:23 pm »
myslicie ze przyda sie taka malutka instrukcja dla tych co mogliby miec problemy z naprawa galek? opisalbym jak to zrobic i na co uwazac zeby nie zepsuc pada. mysle ze duzo osob ma problem z analogami, bo to element najbardziej narazony na mechaniczne zuzycie.

Czappi

• Towarzysz
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 12, 2006, 19:19:05 pm »
Gałka w padzie do DC też się kręci, chyba nawet więcej niż 30 stopni, ale na DC to chyba normalka.