Od kiedy we wrzesniu kupilem PS3 powoli poznaje rozne funkcje tego cudenka. PS3 to nie tylko konsola do gier, ale rowniez kapitalny kombajn multimedialny z nie takim malym HDD. Im dluzej mam PS3 tym bardziej lubie ten sprzet i tym mniej uzywam Xa. Ciagle poznaje jakies nowe mozliwosci tej konsoli. Postanowilem zatem zalozyc osobny temat o funkcjach i ciekawostach PS3 nie koniecznie zwiazanych z grami. Dodawajajcie swoje odrykrycia, nowosci, cokolwiek. Nawet te najbardziej oczywiste. Napewno temat bedzie przydatny dla swiezo upieczonych posiadaczy PS3 a moze i ludzie co dluzej maja ten sprzet dowiedza sie czegos nowego.
Na poczatek:
1. Jak zmienic nazwe pliku.
Jako, ze kazdy posiadacz PS3 ma minimum 20GB HDD to mozemy na nim trzymac przerozne rzeczy. Zdjecia, filmy, muzyke itp. Czesto tez sciagamy z PSN rozne roznosci ktore maja zazwyczaj absurdalnie brzydkie nazwy. Zmienic nazwe mozemy poprzez nacisniecie trojkata na danym pliku, pozniej wybieramy "information" i "title". Teraz mozemy nazwac plik jak nam sie tylko podoba. Uwaga nie mozna zmieniac nazw Demowek i gier z PSN
2. Jak utworzyc foldery w PS3
To bylo dla mnie bardzo wazne i przez dlugi czas nie wiedzialem jak sobie z tym poradzic. Sciagamy przeciez trailery gier, filmow, reklamy, making of itp. W zakladce "Video" przez dlugi czas mialem balagan i ciezko bylo nad tym zapanowac. Teraz mam wszystko schludnie posegregowane w folderach "gry", "filmy", "koncerty" i "programy" i o wiele przyjemniej sie przeglada te pliki. Jak tego dokonac? Klikamy trojkat na interesujacym nas pliku i znowu dajemy "information" pozniej wybieramy "album" i piszemy jak chcemy nazwac nasz folder. Po tej operacji plik ktorym sie bawilismy powedrowal do nowego folderu/albumu. Albumy mozemy tworzyc dla wszytkich plikow - dem, video, zdjec i muzyki. Bardzo przydatne
3. Jak zmienic ikonke w plikach video
Pliki video maja bardzo smutna szara ikonke. Wiekszosc ludzi o tym wie, ale i tak napisze;). Mozemy zmienic ja na 15 sekundowy urywek danego filmiku w nastepujacy sposob: wlaczamy plik video, pozniej wciskamy trojkat i gdy widzimy moment od ktorego chcemy miec go w podgladzie dajemy "change icon" pozniej potwierdzamy i gotowe. Od tego momentu kolo nazwy pliku video bedzie wyswietlane 15 sekund filmiku od mementu ustawienia tej opcji.
Na dzisiaj starczy. Jutro cos jeszcze dopisze. Niestety wciaz nie wiem czy mozna a jezeli tak to jak zrobic folder w folderze. Rowniez nie wiem dlaczego w folderze z demami i grami z PSN nie mozemy posortowac plikow alfabetycznie...