czlowiek starszy to i madrzejszy
pisze o tym jak podlaczyc dysk do PS2 slim, bo pewnie niektorzy moga szukac takiego rozwiazania
aby podlaczyc dysk HDD do PS2 slim nalezy wlutowac do plyty glownej tasme IDE.
jesli w googlach poszukacie wpisujac "Automan PS2 HDD" to pewnie znajdziecie schematy.
swojego czasu na allegro pojawily sie oferty wlutowania tasmy (120zl = wlutowana tasma + zasilacz), nalezalo dokupic dysk i mozna bylo grac. wszystko dzialalo jak na grubej ps2 z dyskiem.
aby uniknac korzystania z napedu DVD/CD, HDLoadera mozna odpalac za pomoca Free MC Boot.
jedyna wada jest to, ze tasme mozna dolutowac do PS2 V12, V13 i V14 (o ile mnie pamiec nie myli), poniewaz w nowszych modelach zostal usuniety uklad odpowiedzialny za HDD.
swietne rozwiazanie, zwlaszcza jesli komus padl naped (jak mnie).
inna opcja jest podlaczenie dysku USB, ale ze wzgledu na wolne USB 1.1, gry wgrywaja sie 2x dluzej i filmiki scinaja. na dodatek malo gier jest kompatybilnych.
zamiast dysku USB mozna uzyc PenDrive'a. wystarczy stworzyc obraz gry na dysku na PC przy pomocy USBExtreme i skopiowac go na PD. odpalamy USBAdvance (np przy pomocy FMCB) i smigamy
wiele bardzo dobrych tytulow jest kompatybilnych (TTT, TK5, GT4, Burouty, PES4, FIFA...) natomiast gra w przygodowki mija sie z celem (skaczace filmiki).
co do LANu, to mozna polaczyc konsole z PC, ale niestety tylko po to aby ogladac filmy i sluchac muzyke za posrednictwem Simple Media System. kabel musi byc skrosowany.
niektore grupy zamierzaja stworzyc program do gry w gry z PS2 za posrednictwem LANu, ale narazie sa to obiecanki.
ffgriever tworzy emulator PSX, ktory bedzie obslugiwal odczyt obrazow z dysku PC za psrednictwem LAN.
podlaczenie dysku lub uzycie PD to doskonala opcja jezeli komus padl naped, a nie chce lozyc kasy na nowa konsole. jest to stosunkowo tanie rozwiazanie, a ciagle mozna grac w wiele ciekawych tytulow (przez HDL prawie wszystkie, przez USBA okolo 60% gier). dzieki FMCB nie trzeba instalowac chipa, aby odpalic HDL/USBA.
mam nadzieje ze te informacje okaza sie pomocne. dzieki dyskowi, moje PS2 zyskalo drugie zycie