Ostatnio trochę rozmyślałem na temat gier multiplayer na kieszonkowe konsole poszczególnych firm. Głównie rozmyślałem na temat mordobić takich jak Tekken Advance i partygame takich jak Mario Party Advance i Ape Academy. Zacząłem się zastanawiać nad kilkoma tematami dotyczącymi gier multi na handheldy.
Pierwszy z nich dotyczy tego, któa gra z opcją multi jest najlepsza na tego typu sprzęt, a drugi z nich to czy warto wydawać pieniądze na tego typu gry, skoro trudno o taką samą konsolkę tego typu u kolegi.
Co do pierwszego pytania to ja uważam, że najlepsze multiplayerówki na kieszonsolki to bijatyki, szczególnie te z opcją dla czterech graczy ( jak np. Sonic Battle ) choć nie ukrywam, że czekam na party game jak te wyżej wymienione.
Co do drugiego zagadnienia to mam negatywne zdanie gdyż ja sam nie mam z kim grać nawet na stacjonarnej konsoli z dwoma padami, a co dopiero na GBA. W mojej klasie chłopaki nie lubią tego typu konsol, oni wolą raczej PC, a dziewczyny uważają gry video za głupotę. A szkoda.... Choć z tego włąśnie powodu nie przeszkadza mi, że Ape Academy na PSP będzie tylko na dwóch graczy. I szkoda też, że nie pokażę swoim kumplom gdzie raki zimują w takich konkurencjach jak walki na skale czy hokej stołowy.