Wybacz moją opieszałość, POK. Miło z twojej strony, że poczekałeś na mnie z wynikami.
Zadania to nie było łatwe. Już ranking w Grze Roku do najłatwiejszych nie należy, bo o ile przyrównanie RDR II do Odysei było relatywnie łatwe, to Spajder tudzież
Forza vs
Detroit i GoW, które nieco czasu dzieliło (świeższe spojrzenie) już było bardziej problematyczne. A tutaj przecież dane tytułu rozciągają się na przestrzeni lat. Podejście częściowo subiektywne z tytułu moje widzimisię i częściowo obiektywne, ponieważ to najsprawiedliwsza opcja. Dodatkowo krótki komentarz.
1.
Wiedźmin III: Dziki Gon - gra roku 2k15 naszego forum (i innych zresztą także). Wybitna pozycja, którą zachwycają się gracze na całym świecie. Dla mnie niemal jak
Demon's Souls, obie bowiem oceniam na 10/10 i to chyba jedyne gry, które mam w trzech wersjach - Demony Jp, USA, Eu, a Wieśka na PS4, blachę oraz Xboxa. Pamiętam jak dzisiaj, aż przyjemnie dziewiętnastego maja było pudełko w dłoń wziąć - niecałe 4 Kazimierze za produkt tej klasy, a w środku dodatkowo płyta z muzyką i mapa. Wspaniała gra, którą raz jeszcze planuje niebawem przejść.
2.
Red Dead Redemption II - tuż obok GTA V oraz Zeldini najwyżej oceniana gra tej generacji. Nie sposób tego nie docenić, jak i faktu, że to nieprawdopodobnie dopracowany, robiący kolosalne wrażenie tytuł, któremu można z czystym sumieniem maksymalną notę wystawić. Wspaniała przygoda na dziesiątki godzin, techniczny majstersztyk niezależnie od platformy. Ma swoje wady, jest nieco powolna, ale i tak to wybitna gra.
3.
NioH - diament 2017r.
Platynując podstawkę spędziłem z nią ponad sto godzin. Jedyna gra, w której każde DLC kupiłem w dniu premiery - i też zacnie się przy nich bawiłem trzeba dodać. Urodą nie grzeszy, wygląda raczej jak remaster, ale tutaj chodzi o frajdę z rozgrywki, a ta jest najwyższych lotów. 10/10 jak dla mnie. Genialna gra i przyznam szczerze, że jeżeli miałbym wybrać w 100% subiektywnie, nie jestem pewny, czy nie dałbym jej na pierwszym miejscu. Taka to dobra pozycja.
4.
Forza Horizon 4 - uwielbiam gry wyścigowe, a tych na bieżącej generacji jest całkiem sporo.
DiRT 4 wypada bardzo dobrze,
Assetto.... zrobiła na mnie wrażenie, przyjemnie jeździło się w PC, świetne jest
Mario Kart , ba, nawet to ogromne rozczarowanie jakim GTS jest potrafiło nieco radości z gry wykrzesać. Dc to rewelacja na 9/10, ale zanim się nią stała potrzebowała niemal roku więc odpada.
Omega Collection jest przepiękne (nie ma ładniejszej gry wyścigowej na PS4), lata się tam cudownie wręcz, ale to odgrzewany kotlet.
Zostaje więc seria Forza. Nastawiona na symulację
Motorsport oraz zręcznościowa
Godrizon. Którą nie wybrać, to pod względem zawartości, wykonania rok w rok są co najmniej okrążenie przed konkurencją. Dodatkowo generują niesamowite pokłady frajdy z gry właściwej i przynajmniej gracz ma kampanię na kilkadziesiąt godzin, a nie jakieś buble i tłumaczenie "jeździ się ok". Zatem można tu spokojnie
Motorsport Siódmą postawić, albo
Godrizon III. Wszystkie są bardziej kompletne niż cokolwiek innego, ale
Horizon 4 jest najbardziej rozbudowana, najpiękniejsza.
5.
Bloodborne - miałem dać tu przygody Linka, które zachwyciły każdego prawdziwego gracza. Gra dla branży jest bardziej zasłużona, ma wyższe noty, lepszą sprzedaż, ale Natalia powiedziała, że jak na liście nie będzie "Amydali i buteleczek", to pady wylądują w basenie
Nie rozpaczam jednak, ponieważ do Krwistych miałem/mam raptem kilka zarzutów - chrupiąca animacja nawet przy obracaniu kamerą, koszmarnie długie czasy wgrywania jak i zbędą farmę buteleczek (rozwiązanie z serii DkS znacznie lepsze), a tak .... wybitna gra, której można sumienne 9/10, bądź pełnoprawne 10/10. Graficznie nic nadzwyczajnego, ale klimat, audio, cała ta otoczka, coś pięknego. Szkoda, że wzorem DkS III, które swoją drogą tez mogą zamienić się miejscami z
Bloodborne, Pro nie dostało wsparcia 44-60 klatek
Indyki:
1.
Ori and the Blind Forest;
Jedna z najpiękniejszych, najwspanialszych gier tej generacji. Wzruszająca, wymagająca, niezwykła.
2. Cuphead;
Braciszkowie zarządzili.
Oceny, sprzedaż mówią same za siebie. No i ta nieprawdopodobna jakość szaty graficznej. Polecam.
3.
Rogue Legacy;
Ogrywane na Vicie przez .... ponad 40 godzin. Wspaniale się bawiłem.
4.
Don't Starve;
Pierwszy indyk na PS4, indyk przy, którym potrafiłem kilka godzin z rzędu spędzić.
5.
Hollow Knight;
Urok i klimat, jak i wyzwanie - mocne strony gry. No i jest piękna.