Czy zastanawialiście się kiedyś czy znani artyści grają w gry na konsolach?Ja niesądziłem, że to możliwe, myślełem że co innego im w głowie a tu takie miłe rozczarowanie.Przeglądając stronę internetową ULTIMA(sklep z grami)napotkałem się na wywiad, i to nie byle kogo tylko Peji(jednego z najsłynniejszych i najpopularniejszych raperów w Polsce)oraz DJ Decksa(Znanego polskiego DJ, który jest DJ PEJI). Zapraszam do lektury.
PEJA i DJ DECKS w ULTIMIE!!
WYWIAD DLA PRAWDZIWYCH GRACZY.
Przed sobą macie wywad z Peją i Decks'em - członkami Slums Attack, którzy odwiedzili nas niedawno w naszym sklepie Warszawie
Slums Attack, poznańska grupa hiphopowa powstała w 1993 roku. Założony przez Peję i Icemana skład szerzej zaistniał za sprawą rapu Peji podczas Marlboro Rock In Festiwal w 1995 (Pamiętny występ Peji u boku gwiazdy "gangsta rapu" z Los Angeles - Ice - T).
Prawdziwy debiut fonograficzny SLU to 1997r. Płyta "Zwykła codzienność' zostaje nominowana do fonograficznej nagrody - Fryderyka. W tym samym roku skład opuszcza Iceman. Peja solo wydaje i nagrywa pod szyldem Slums Attack kilka nowych kawałków na składankach hiphopowych z udziałem innych artystów ("Wspólna scena", "Znasz zasady", "Robię swoje"). W 1998 roku do Peji dołącza DJ. Decks a w 1999r Wiśniowy i w takim składzie zespół gra do dzisiaj.
Na początku lutego tego roku SLU wydają nową, podwójną plytę: "Najlepszą obroną jest atak" i przy okazji tej premiery mieliśmy okazje pogadać z chłopakami o muzyce konsolach i nie tylko...
ULTIMA: Cześć, na początku wielkie dzięki za to, że zgodziliście się odpowiedzieć na parę pytań.
PEJA: Nie ma za co. Zawsze chętnie udzielimy wywiadu (śmiech).
U: Wiemy, że zakonczyliście prace nad nową płytą. Możecie powiedzieć coś bliżej na temat tego materiału?
PEJA: Nowa płyta, którą nagrałem razem z Decksem to podwójny krążek pod tytułem: "Najlepszą obroną jest atak". Praca nad płytą trwała blisko półtora roku z przerwami, które spowodowane były różnymi okolicznościami np: częstą zmianą miejsc, w którym powstawały kawałki. Wokale na płytę rejestrowałem w czterech innych studiach nagraniowych a muzykę produkowało wielu różnych producentów. To wszystko znacznie wpłynęło na jakość nagrań, mam nadzieję że na plus (śmiech). Wydłużył się czas pracy nad materiałem, ponieważ byliśmy w pewnym stopniu zależni od ludzi, którzy pomagali nam skończyć pracę nad albumem (oczekiwanie na ostateczne wersje z miksem włącznie). Pracowaliśmy z wrocławskim producentem Magierą, jeden kawałek zmiksował warszawiak Waco, jeden kawałek dotarł do nas z Elbląga, inny z Katowic. Reszta powstawała równolegle u nas w Poznaniu. Specyficzna forma pracy i specyficzna płyta (śmiech). Najważniejsze, że płyta jest prawie taka jak sobie założyliśmy. Mówię prawie, bo zawsze z czegoś jestem niezadowolony.
U: A jak będzie wyglądała trasa koncertowa? Gdzie będzie można Was zobaczyć na żywo?
PEJA: Trasa obejmować będzie wszystkie miasta wojewódzkie i wiekszość mniejszych miast. Zagramy wszędzie gdzie będą chcieli nas zobaczyć i usłyszeć na żywo... Za wyjątkiem wiejskich dyskotek, remiz (śmiech). Od tego mamy młodszych kolegów z naszego zacnego miasta.
U: Chciałbym Was zapytać o to, jak wygląda wasza przygoda z grami? (jak zaczęła się Wasza przygoda z konsolami, w co gracie, jak często, jakie konsole) Decks - słyszałem że jesteś fanem Residenta?
DECKS: Można powiedzieć, że grałem od zawsze. Na początku ATARI, później Amiga, pierwszy poważniejszy komputer PC, który zamieniłem zaraz jak pojawiła się konsola Playstation (no i Resident Evil 1) następnie PS 2. no i na koniec Gamecube, ze względu na serie gier Resident Evil, której jestem ogromnym fanem. Czekam teraz z niecierpliwością na czwartą część. Często pogrywam również w Pro Evolution Soccer (i różne inne gierki pokroju Residenta - śmiech)
U: A ty Rychu?Jaka jest twoja ulubiona gra?
PEJA: Moja przygoda nie należy do niezwykłych. Grałem zawsze i wszędzie tam, gdzie była konsola, przeważnie u kumpli, siadało się w kilku i grało turnieje w piłkę, różne bijatyki. Najbardziej zacięte pojedynki pamietam przy okazji kolejnych premier klasyki mordobicia "Tekken". Druga rzecz to mecze z Decksem w Pro Evolution. Najczęstszy sprzęt z jakim miałem do czynienia to Playstation 1 i 2. Rzadziej grałem na Gamecub'ie czy pokrewnych sprzętach tego typu.Od niedawna jestem posiadaczem PS2 więc mam nadzieję że teraz będę mógł grać trochę częściej.
U: Podobno coraz więcej Raperów gra na konsolach..?
SLU: Jesteśmy zdania, że to nieodłączny atrybut każdego hiphopowca (śmiech). Tak naprawdę to każdy dzieciak uwielbia grać i nie można mówić, że to tylko sprzęt dla rapperów na przykład. A, że cały czas czujemy sie małolatami pod trzydziechę, to gramy jak każdy... Wielu rapującch dzieciaków pyka na PS2 (śmiech).
U: Słuchajcie, a co powiedzielibyście na turniej w PES 4 - gracze konta raperzy. Wasi fani mieliby niepowtarzalną okazję spotkać się z Wami przy konsoli. Planujemy coś takiego w niedalekiej przyszłości..
SLU: I niezły wpier.. byśmy wyłapali (śmiech). Pewnie, że fajnie by było... W piłeczkę zawsze byśmy sie spróbowali. Zdarzało sie pograć z innymi muzykami naszej hiphopowej branży. Emocje są porównywalne do tych, które emanują podczas wspólnie przez nas granych koncertów. Z fanami też można. Tu bym mu coś przyrapował a tu wolej i brameczka (śmiech).
U Na zakończenie - czy macie ochotę przekazać coś graczom z ULTiMY?
SLU: Pozdrawiamy wszystkich graczy. Prawdziwi gracze są zawsze w grze po prostu. Dobrze byloby nagrać jakieś kawałki, które stanowiłyby tło do gier... Do zobaczenia na koncertach i przy konsolach. Pokój!!!
I co wy na to???