Ankieta

Zdecydowanie najlepszym kontrolerem jest...

Klawiatura (+ myszka)
3 (17.6%)
Pad
14 (82.4%)

Głosów w sumie: 16

Głosowanie skończone: Czerwca 28, 2005, 20:46:35 pm

Autor Wątek: Co lepsze - pad czy klawiatura?  (Przeczytany 5965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sambady

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 0
Co lepsze - pad czy klawiatura?
« dnia: Czerwca 28, 2005, 20:46:35 pm »
Od dawna toczy się wojna pomiędzy użytkownikami konsol, a właścicielami blaszaków, tj. komputerów :P. Wojna ta jest trochę inna niż, np. II WŚ – tutaj nikt nie ponosi strat. Opiera się ona głównie na przechwałkach – jedna strona zachwala swoje i odwrotnie [każda pliszka swój ogon chwali, czy jakoś tak XD]. Ja nie chcę za bardzo wgłębiać się w ten temat, bowiem nie mam zamiaru później cierpieć – nieustanne ataki z obydwu stron. Mi chodzi tylko o to, które urządzenie do grania uważacie za lepsze – pada, który głównie stworzony został z myślą o konsolach, czy może komputerową klawiaturę? ;)

Ja odpowiem później, tymczasem z niecierpliwością czekam na Wasze odpowiedzi ^^.

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 28, 2005, 20:54:51 pm »
Pada. Ale do FPP najlepsza i tak jest myszka.

selene

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 28, 2005, 20:57:15 pm »
Zgadzam sie z Castorem.
Pad jest wygodniejszy praktycznie przy wszystkich grach z wyjatkiem FPP.

Player01

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 28, 2005, 20:59:42 pm »
Mozna stwierdzic, ze pada. Jednak majac kontakt z wysokiej jakosci klawiatura i myszka dla graczy, mozna smialo stwierdzic, ze przyjemniej gra sie zestawem mysz+klawierka. Oczywiscie wszystko zalezy od gatunku, pad sprawdza sie lepiej w wyscigach i bijatykach. Nie wiem jak w grach akcji, to zalezy od osoby, ja wole celowanie myszka, natomiast granie w tego typu gry na padzie (jak i rowniez w strategie i FPP) nie sprawia mi najmniejszych trudnosci i jest rownie przyjemne. Nie lubie wybierac, wszystko ma swoje wady i zalety.

JoJo

• Towarzysz
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 28, 2005, 22:02:31 pm »
pad !! a szczególnie Dual Shock 2 i wszystko jasne :twisted: Klawiatura i myszka dobra jest do fpp, chociaż ucze się w ten typ gier grać na DSII i gra mi się coraz lepiej na padzie !!  :wink:
When dreams become truth... Play Station 3

Shadowek

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 28, 2005, 22:16:40 pm »
haha !  :twisted:  Wszyscy wolą pada, ja też  8)

Von Zay

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 28, 2005, 22:34:41 pm »
Jedna rzecz - granie na padzie w eFPePeki jest kwestią przyzwyczajenia.
Pamiętam jeszcze czasy, kiedy wszyscy grali nie na klawiaturze i uważali granie na myszce za dziwactwo...

Na pytanie co lepsze nie widzę odpowiedzi - w większość gier gram na padzie, ale jak na razie przy takim Total Annihilation opieram sie na zestawie klawiatura+mysz (może DS to zmieni).

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
  • Poznasz głupiego po czynach jego.
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 28, 2005, 23:37:28 pm »
Wszyscy pisza, ze myszka wygodniejsza do FPP, a ja sie z tym nie zgodze. Do gier FPP na padach trzeba sie poprostu przyzwyczajic.
A i ta na padach gra sie wygodniej i sterowanie na nich jest bardziej intuicyjne (np. przy wyscigach)- we wszystkie gatunki gier.

Ako

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 28, 2005, 23:52:26 pm »
Dżojstik :lol: bo jest wygodny i wszystko jest pod reką.

Renshu Clan

Renshu Clan Ako, UFO, Gawlisz, Zgieru, Gutek, Filo, Mysza, Tsubasa, Sheva, Luki_k

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 07, 2005, 12:10:05 pm »
Ja odpowiem później, tymczasem z niecierpliwością czekam na Wasze odpowiedzi ^^.
Jako że, ja zawsze dotrzymuję obietnicy – no, nie zawsze, zazwyczaj :S – odpowiem na zadane w temacie pytanie.

Ja, sambady – użytkownik forum GameOnly – uważam, że pady, które zostały wypromowane dzięki urządzeniom służącym do grania, a głównie dzięki konsolom – dołączenie padów do konsol przenośnych to już tylko kwestia czasu, imo, a klawiatury już można dostać :). Dlaczego wybrałem właśnie joypady? Dlatego, że nadają się one do niemal każdego typu gier – w grach sportowych, jak np. Fifa, spisują się znakomicie. Lekkie problemy w sterowaniu odnotowałem tylko podczas grania w FPSy, choć niektórzy Gracze uważają, że ich kochane 'dżojstiki' są stworzone w myślą o tych grach – witam wszystkich fanów Halo i Killzone :). Ponadto, dżojpady to, możnaby rzec, połączenie myszki i klawiatury, co jest niezwykle wygodne – jakoś nie wyobrażam sobie noszenia do kumpla w/w 'gratów', bo po pierwsze – owe urządzenia nie są najlżejsze na świecie – i po drugie – nie jest to wygodne :S.

[Petition]Ludzie, piszcie więcej w tym temacie. Nie chcę, by umarł :C.[/Petition]
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2007, 12:21:11 pm wysłana przez sambady »

Von Zay

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 07, 2005, 13:26:46 pm »
Oczywiście wszystko ulegnie zmianie po Nintendowskiej Rewolucji - słyszałem już że na ich nowym "padzie" można niezłe steki smażyć.

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 07, 2005, 13:28:06 pm »
Cytat: "Von Zay"
Oczywiście wszystko ulegnie zmianie po Nintendowskiej Rewolucji - słyszałem już że na ich nowym "padzie" można niezłe steki smażyć.

Nie wiadomo jeszcze nic, więc - moim zdaniem - nie możesz jeszcze takich wniosków wysuwać.

vivi

• ZMP-owiec
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 07, 2005, 23:49:24 pm »
to jest forum konsolowe
pad-domena konsol
mysz & stuff - domena blach
wiec czy mogloby byc inaczej? ja jestem fanem tekkena, finala, silenta i mgsow wiec pad to rzecz nieodzwona
-kekika mikataka??
-its your servant .... mine mastah ....

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 08, 2005, 07:39:30 am »

Mówiąc 'stuff' masz na myśli również klawiaturę? Otóż, jeśli tak, to muszę Cię zmartwić, ale coraz częściej klawiery są dodawana do konsol ;).

Von Zay

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 08, 2005, 10:14:27 am »
Cytat: "vivi"
to jest forum konsolowe
pad-domena konsol

Bzdura. Jeszcze na długo przed powstaniem PSX'a grałem na moim pececie na padzie.

blancjaone

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 08, 2005, 13:24:32 pm »
Ja podobnie ( no, moze nie na dlugo przed powstaniem PSX ;) ), od zawsze gralem na PC na padzie.

Misterbuu

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 08, 2005, 14:25:34 pm »
Powiem tak:To zaley to jakich gier...wiadomo strategie i szybkie FPP to klaw+mysz...Jeżeli jednak chce grać we Wyścigi,jakieś gry które miałyby na klawiaturz rozległą klawiszolgie to wole pada...więc Generalnie wole bardziej Pada...

Von Zay

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 08, 2005, 18:26:34 pm »
No właśnie - ciekawe jak sprawdzi się DeeSowy ekran dotykowy. Może zmierzch mycholi...

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 08, 2005, 18:33:57 pm »
Cytat: "Von Zay"
No właśnie - ciekawe jak sprawdzi się DeeSowy ekran dotykowy. Może zmierzch mycholi...

Powiem tak - słyszałem wiele pochlebnych opinii o ekraniku dotykowym w DeeSie - że dużo lepiej się sprawuje od myszy w grach z gatunku FPS - aczkolwiek mam też paru znajomych, którzy uważają, że myszka jest poręczniejsza, szybsza w działaniu. Już sam nie wiem, co sądzić :S.

TorQe

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 07, 2005, 18:25:52 pm »
Uważam że spór o to czy KLAWIATURA czy PAD jest lepszy jest nie do rostrzygnięcia.Ponieważ to zależy tylko od gracza i od przyzwyczajenia.Ja osobiście uważam że lepszy jest PAD ponieważ w gry gram tylko na PS2,dlatego do PADA jestem przyzwyczajony maxymalnie.Natomiast komputer mam tylko do filmów,mp3 i internetu więc za bardzo nie mam okazji zrzycia się z klawiatura  :wink:  :wink:
"Musisz mieć farta nie możesz dać się złamać,życie to gra........."

Don_Pedro

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 07, 2005, 18:31:58 pm »
Ja też uważam że pad jest lepszy...wygodny, mały...oto właśnie chodzi!!!

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 08, 2005, 13:20:15 pm »
Od paru dni jestem w posiadaniu WaveBird`a i muszę przyznać, że jeszcze nie grało mi się tak przyjemnie na żadnym kontrolerze :).

Night

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 08, 2005, 18:28:52 pm »
A ja powiem tak że to zależy w co się gra tzn. w jaki tytul ważne chyba żeby się grało wygodnie i przyjemnie nie ważne na czym.Wiadomo w mordoklepki się gra w 100%-ach lepiej na padzie,ale już w FPSy klawa i myszka są nie do zastąpienia i żaden pad im nie dorówna jeśli chodzi o wygodę grania.Jak dla mnie w większość gier się gra wygodniej na padzie nie trzeba odpierd... jakichś akrobacji rękami na klawie jak to nieraz bywa w przypadku gier pokroju GTA,chyba jedynymi gatunkami gier do których klawa i mysz sa nie zastapione to FPP i RTSy.

Aras

• Pawka Morozow
  • Hige!
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 16, 2005, 21:22:02 pm »
Powiem tak: jeżeli słysze jak ktoś mówi że wygodniej gra sie na klawie to każe mu zapuścić tony hawka i zrobić combo chociaż na skromne 300.000pkt,jeżeli nie połamie sobie palców to następnego dnia już będzie grał na padzie 8)
Pokaż mi jak spamisz, a powiem Ci jakim jesteś człowiekiem

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 16, 2005, 23:32:11 pm »
Zależne od typu gierki oczywiście. W rts, czy fpp wiadome jest, że combo mysz+ klawiatura sa najlepsze- w każdej innej sytuacji, pad rządzi.
Zależy jeszcze oczywiście jaki pad- szcerze mówiąc, pad od GameCuba bardziej przypadł mi do gustu niz Dual2. Ale to może z przyzwyczajenia.

Nesser

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 20, 2005, 23:17:04 pm »
Generalnie to ja niezlaeżnie od typu gry wolę pada, po prostu kwestia przyzwyczajenia.
Miejsce na podrobienie mojego podpisu: _________.

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 21, 2005, 09:57:16 am »
Cytat: "<Aras>"
Powiem tak: jeżeli słysze jak ktoś mówi że wygodniej gra sie na klawie to każe mu zapuścić tony hawka i zrobić combo chociaż na skromne 300.000pkt,jeżeli nie połamie sobie palców to następnego dnia już będzie grał na padzie 8)

Z tym nie ma większego problemu. Kuzyn robi kilkumilionowe combosy, używając, ofc, klawiatury ;). Ja kazałbym takiemu kolesiowi zrobić jakąś porządną kombinację, np. w VF2 :). Prawie niemożliwe dla Gracza PC'towego, który spotkał się z VF2 po raz pierwszy :P.