Po twoich postach widzę, że pragniesz odmiany.
Dodatkowo wymieniłeś gatunki, za którymi nie przepadasz a to one są właśnie mocną stroną PS 2 a w szczególności Xboxa. Mimo, że ten ostatni ma najlepszą grafę to Ci go jednak odradzę, myślę że nie byłbyś usatysfakcjonowany z gier.
Moim zdaniem, biorąc pod uwagę to czego oczekujesz, najlepszy wybór to GameCube. Grafika jest wystarczająco dobra (AA, dobre tekstury, konsola jest sporo szybsza od PS 2 i nie ma problemów z animacją poza ledwie kilkoma wpadkami programistów, których i tak nie kupisz, np. NFSU 2).
Jeżeli chodzi o gry na multi (nie on-line) to Gacek nie ma sobie równych: Mario Kart DD, Super Mario Smash Football, Super Smash Bros Meele i obowiązkowo Donkey Konga !!! Te gry mają tyle miodu na multi, że ciężko się oderwać, dodatkowo zasady są bardzo łatwo przyswajalne więc nie ma problemów z szybkim załapaniem co i jak przez laików konsolowych. To bardzo ułatwia zabawę na każdej imprezie.
Poza grami od Nintendo masz klasykę od EA: Fight Night 2 i inne sportówki plus Soul Calibur 2. Jest mata, karaoke, Mario Party z gadżetami, Zelda Four Swords do rozgrywek na Gameboy`ach.
Jeżeli chodzi o gry na singla to znajdziesz na Gacku kilka gier podanczasowych (Metroid Prime, seria Resident Evil, Eternal Darkness, SW Rogue Squadron 2, Zelda Wind Waker) oraz wiele innych również wspaniałych. Generalnie Gacek ma swój klimat, trochę inny, charakterystyczny. Gry Nintendo robią swoje i dają niezapomniane przeżycia, po prostu czysta, bezpretensjonalna zabawa.
Mam w domu PS2 i Gacka ale to właśnie konsola Nintendo daje mi najwięcej frajdy, na niej gram najwięcej, a gier do zaliczenia mam jeszcze sporo.
A na jesień będzie Zelda Twiligth Princess.