nie zainstaluje tego gówna
A niektórzy tak się starają, żeby była nie tylko ładna, ale i funkcjonalna...
Podobno Vista ma pożerać 1Gb ramu ale to chyba plotki. Szczerze to nie wiem po co mi narazie wirujące okienka czy migajaća ramka okna, czy tez poczwórne salto okna winampa przy włączaniu...
Podobno Elvis żyje.
W każdym razie jeśli nie lubisz wirujących okienek - nie instaluj Fedory z XGLem.
ciekawe co bedzie z XGL'em po wykupieniu Novell'a przez M$'a
Nikt Novella nie kupił. MS udostępnia patenty SuSE. W zasadzie to świetna sprawa na tym świecie: MS Office ma zamknięty format to źle, bo nie jest otwarty. MS Office ma otwarty format a MS zapewnia, że wykorzystanie technologii opartej o patenty MS w celu wsparcia tego formatu nie będzie ścigane - też jest źle, bo MS wmusza w ludzi format. Tragedia. Nie ważne co, ważne kto.
Owszem Vista ma ogromne wymagania sprzętowe
Z doświadczenia tak piszesz, czy ktoś Ci powiedział? Przed rokiem, przed końcowymi optymalizacjami, wersja instrumentalizowana (do debugowania) chodziła mi poprawnie z wyłączonym Aero na 1Ghz kompie z 512MB RAM. Doświadcznie pokazuje, że na średnim i szybkim sprzęcie Vista (także z Aero Glass) chodzi sprawniej niż XP. Dochodzą do tego setki usprawnień, które doceni się dopiero, kiedy zacznie się Visty używać: UAP, zmniejszona ilość scenariuszy wymagających restartu (czyt: mniej łatek i sterowników wymaga resetu), zunifikowany system indeksowania treści, transakcje w NTFS, nowe BMR, prawdziwie konfigurowalne MUI, WDDM, IE7,...
Mogłabym wymieniać długo, koniec końców wniosek jest jeden: łatwo mówić, że coś jest gówno, jeśli ma się niewielką wiedzę techniczną i zerową wiedzę o Viście.
No ale stara zasada jest w mocy: ja się nie znam to się chętnie wypowiem.
Po co ja się w ogóle produkuję? Co ja wiem...