Autor Wątek: Creative EP 630  (Przeczytany 6728 razy)

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 0
  • Poznasz głupiego po czynach jego.
Creative EP 630
« dnia: Marca 18, 2007, 20:02:43 pm »
Zastanawiam sie nad kupnem tych sluchawek. Czy ktos kto mial z nimi stycznosc moglby napisac mini recenzje lub chociaz jakas opinie?

BTW
Slyszalem, ze sprzedawane sa rowniez podrobki, jako orginaly. Gdzie najlepiej kupic te sluchawki?

Tarniak

• Gość
Creative EP 630
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 18, 2007, 20:15:27 pm »
Są całkiem niezłe jak na Creative'a. Jak będziesz miał więcej kasy to polecam Sennheisery albo Kossy. Drogie, ale trwałe i o naprawdę solidnej jakości dźwięku. Górna półka, ale za to nie będziesz musiał kupić za miesiąc nowych, bo te się rozwalą czy jedna przestanie działać. W domu używam dużych Kossów, a w terenie Sennheiserów.

blancjaone

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
Creative EP 630
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 18, 2007, 20:15:57 pm »
Ja kupilem bardzo podobny model (roznica jest minimalna), bodajze EP 635 za 99zl w Vobisie. Na allegro ciezko odroznic oryginaly od podrobek.

NHS

• Towarzysz
Creative EP 630
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 18, 2007, 20:21:16 pm »
Koss Spark Plug grają o wiele lepiej niż EP 630 i są tańsze http://www.techmarket.pl/shop.php?a=opis_prod&id=KOS-SPARK&categorie=378
Co do podróbek to te Creativy sa chyba najczęściej podrabianymi słuchawkami i doszło do tego że już nie da się po samych zdjęciach rozpoznać które są które. Jedyne pewne miejsce to Media Markt lub inny tego typu market gdzie mamy pewność że sprzęt to nie podróba.

crasch

• He?
  • Bohater wojny GOjczyźnianej
Creative EP 630
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 18, 2007, 21:20:14 pm »
Cytat: "NHS"
Koss Spark Plug grają o wiele lepiej niż EP 630 i są tańsze http://www.techmarket.pl/shop.php?a=opis_prod&id=KOS-SPARK&categorie=378
Co do podróbek to te Creativy sa chyba najczęściej podrabianymi słuchawkami i doszło do tego że już nie da się po samych zdjęciach rozpoznać które są które. Jedyne pewne miejsce to Media Markt lub inny tego typu market gdzie mamy pewność że sprzęt to nie podróba.

Miałem te KOSSy. Wszystko ladnie pieknie, fajnie graja, tylko jak dla mnie nie praktyczne, ledwo trzymaja sie uszu i szybko z nich wypadają. Ogólnie dzwiek OK, same słuchawki nie za bardzo..

pozdro

oscyp

• Gość
Creative EP 630
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 18, 2007, 21:30:53 pm »
Oczywiście, macie racje co do renomy Koss'a i Sennheisera'a, ale w przypadku tanich słuchawek typu plug to akurat Creative daje rady najbardziej ze swoimi ep630. Zacznijmy od tego że Sennheiser CX 300 = Creative ep630! To dokładnie ten sam model słuchawek, tylko logo jest inne, a różnica w cenie to min. 40 zł, na korzyśc Creativa. Druga rzecz porównanie z Spark Plugami Kossa - testowałem oba modele i tu niestety też bardziej podpasował mi Creative, po prostu są wygodniejsze, uszy się tak nie męczą a bas nie daje aż TAK mocno po dupie jak ten z Kossów (ale co kto lubi...). Kossy sa również mniej estetyczne, wystają z uszy jak jakieś antenki. Wkładanie kossów (formowanie ich w palcach...) no normalnie mi nie pasuje. Ale przy Kossach masz dożywotnią gwarancję - duży plus.
Ep630 najlepiej zakup w sklepie SFERIS (www.sferis.pl) tam mają oryginały a cena o ile sie nie mylę to 79 zł. Co do odróżniania podróbek od oryginałów - podróbki mają czarne membranki, oryginały mają srebrne membranki - to najprostszy sposób.

na koniec powiem, że sam osobiście korzystam z Sennheiserów mx300 i wg moich upodobań geneują lepszy dźwięk niż wymienione przeze mnie plugi, ale niestety mają poważny minus - brak tłumienia dźwięków z zewnątrz czyli brak możliwości słuchania muzyki w autobusie/trmawaju/metrze/teleporterze przy sensownej, niezabijającej moich bębenków głośności. Winosek - kupuje niedługo Ep630:)

EDIT: jednak Sennheisery potaniały:
http://www.allegro.pl/item173310097_sennheiser_cx300_cx_300_box_okazja_tanio_bcm.html
więc możesz w zasadzie je łyknąć a szpan "na markę" jest whuj większy :) przy czym nie gwarantuje ani nie wykluczam że są to oryginały 100%, wiadomo lepiej wyhaczyć w sklepie osobiście.

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
Creative EP 630
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 18, 2007, 21:51:13 pm »
Wiec chyba wezme EP 630- wlasnie ze wzgledu na tlumienie dzwiekow, bo z tego co zrozumialem ten model dobrze sie sprawuje na tym polu?

I jeszcze jedno- jak te creativy trzymaja sie w uszach? Dla mnie to jest bardzo wazne, bo chce ich uzywac rowniez do biegania. W Poprzednich musialem wiazac kabelek wokol uszu zeby nie spadaly :lol:

NHS

• Towarzysz
Creative EP 630
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 18, 2007, 21:57:47 pm »
Właśnie, oscyp poruszył kwestie muzyki jaka bedzie słuchana na danych słuchawkach i jeżeli będą to gatunki typu drum&bass, hardcore czy też techno to kossy sprawdzą się lepiej ze względu na niskie tony, do reszty lepsze będą EP 630.
Model EP 630 nie jest oryginalną konstrukcja firmy Creative, opracowała je japońska firma Foster, tak wyglądają http://www.foster.co.jp/en_products/headphones/382326.html  a to są modele wprowadzone na rynek pod różnymi banderami Sennheiser CX 300, Creative EP-630, Sharp MD-33, Like LK500, Edifier H260. To ta sama konstrukcja, a że swoja drogą bardzo udana to wiele firm wykupiło licencje na nie.

oscyp

• Gość
Creative EP 630
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 18, 2007, 22:10:00 pm »
Kossy i Epki sprawdzałem na SOADzie, RATMie, Analogsach i NOFXie, jeśli chodzi o "rodzaj" muzyki. Tłumienie mowisz? Słuchawki dokanałowe - plug właśnie do tego zostały stworzone - do tłumienia dźwięków z otoczenia. Jedziesz sobie autobusem lub traktorem, wkładasz takie np EPki ustawiasz poziom głośności w plejerze na.. 3 w skali 25 stooniowej i wszystko pieknie słyszysz, nic Ci nie przeszkadza. No i trzymanie, kumpel ma EPki, drugi ma Kossy a ja mam Sennheisery mx300, jak wychodzimy razem na skejtwrotke to tylko pan od Kossów gubi swoje słuchawki przy byle ollku - to mówi samo za siebie kekeke. Bier te Epki lub Sennheisery CX 300 (jeden pies), nie zawiedziesz sie pan na pewno!

Ibra

• Marynarz z Potiomkina
Creative EP 630
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 18, 2007, 22:28:14 pm »
Po przeczytaniu tego wszystkiego, sam zdecydowałem się wymienić moje słuchawki. Obecnie jestem posiadaczem Sennheiser MX 300. Jakość dźwięku jest idealna, ale jak dla mnie słuchawki mają dwa minusy - 1) tak jak powiedział oscyp, nie mają głuszenia dźwięków z otoczenia 2) jak włączę mojego mp3 z poziomem głośności 10/25 to osoby obok mnie wszystko, co słyszę ja, słyszą i oni. Jest to dość wkurzające chociażby ze względu, że nie można na lekcji sobie w spokoju posłuchać muzyki :D.

Tak właśnie się teraz zastanawiam czy wziąć CX 300 czy Ep 630. Wziąłbym Sennheiser, bo wiem jak bardzo wytrzymałe są produkty tej firmy, ale jeśli ktoś tam wcześniej powiedział, że to te same słuchawki, to chyba postawię na Creative.
Oczywiście jednak najpierw muszę opłacić nowy modem i nowy hdd do kompa, więc za kilka miechów powinienem mieć te słuchawki :D.

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
Creative EP 630
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 21, 2007, 16:10:33 pm »
Cytat: "oscyp"
Ep630 najlepiej zakup w sklepie SFERIS (www.sferis.pl) tam mają oryginały a cena o ile sie nie mylę to 79 zł.

A to zaufany sklep? Jest pewnosc, ze nie wcisna mi podrobki?

Sprawdzalem ceny na Ceneo i jest kilka sklepow oferujacych tansze sluchawki. Polecacie ktores z tej listy?

Rondel

• Obywatel
  • **
Odp: Creative EP 630
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 03, 2007, 20:36:48 pm »
Hmm.. Podrobki EP-630 od oryginalow na allegro mozna latwo odroznic. Oryginalne Epki nie sa sprzedawane w wersji OEM, maja 2 wersje pudelek (blister o oblych ksztaltach i prostopadloscienny). Nie ma na nie 10/30 dni gwarancji, lecz rok do dwoch lat. Co do CX300, podana wyzej aukcja oferowala podrobki, cudow nie ma i CXow za taka cene sie nie kupi (od 140 zl moze cos sie znajdzie). Tak samo EP-630, najtansze oryginalne na allegro sa po 62 zl. Jesli chodzi o pchelki, polecam iriverowskie Cresyny, badz Sennheisery MX400 (trzeba uwazac na podrobki). Interesujace sa tez AKG k12p/k14p. Za troche wyzsza cene mozna kupic Sennki MX500, choc chyba bardziej oplacalne sa wczesniej wspomniane AKG.
* Czciciel serii Half-Life *

oscyp

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 03, 2007, 21:13:14 pm »
Update! ;F Sennheiser CX300 =/= Ep 630! Podobnie wyglądają, ale bebechy mają inne! Generalnie po zasłuchaniu kilku piosenek na CX300 zbierałem koparkę z ziemi i chyba już nie chce słuchać muzyki z niczego innego :) Co do różnicy między MX300 a MX400 (Sennheiser) to również jest ona sporą (profesur mode), jeśli sie zastanawacie między tym a tym, to lepiej dosypać te 20 zł do mx400, mimo że mają to hujowatą srebrną wstawke.
i tyle

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 03, 2007, 23:08:27 pm »
Wczoraj kupilem Creative EP 630 i cos moge powiedziec- sa zaj**iste :D Inny wymiar muzyki w porownaniu ze starymi sluchawkami. Prawie nic nie slychac z zewnatrz, nawet sluchajac cicho, a na zewnatrz tez nic nie slychac, wiec sie ludzie nie przeczepia :) Naprawde polecam! Sa warte swojej ceny.

plough

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 04, 2007, 00:23:50 am »
mam ep630 i do plusow mozna zaliczyc dobre tlumienie i wytrzymalosc ponad tok extremalnych warunkow i zadnych wad. niestety zbyt mocne tony niskie przytlumiajace momentami reszte. jezeli mialbyc dzis kupowac sluchawki zamiast ep630 wzialbym ex-51 o wiele lepsze i przyjemniejsze brzmienie