Autor Wątek: Pad z konsoli na PC  (Przeczytany 4894 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Inlagd sill

• Towarzysz
  • Reputacja: 0
Pad z konsoli na PC
« dnia: Maja 08, 2007, 20:28:11 pm »
Jak podłączyć konsolowego pada do PC?

Odpowiedź wydaje się być prosta i nazywa się konwerter, ale dla kogoś bardziej wymagającego, a nie do końca zorientowanego, pojawiają się w tym miejscu schody. Konwerterów bowiem wcale tak wiele nie ma. Dla popularnych padów (np. PS2) są ich pęczki, ale mniej już popularnych (np. dla padów Nintendo) już nie. A przynajmniej ja tak zauważyłem.

Najbardziej interesuje mnie podłączenie do PC Classic Controllera od Wii, ale na to jest chyba jeszcze za wcześnie, prawda?

Przykładowe konwertery padów z konsoli do PC dostępne na Play-Asia

Wszelka pomoc pomagająca mi usystematyzować to, które pady i jak można do PC podłączyć, a które nie (bo np. nie ma konwerterów) będzie mile widziana i z góry za nią dziękuję.

D3LTA_TOM.

• Pawka Morozow
  • Xbox Live: xXI TOMEK IXx
Odp: Pad z konsoli na PC
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 30, 2007, 02:38:59 am »
Ja wiem jak podlaczyc sixaxis z ps3 do PC moze komus sie sprzyda  :lol:
Jak podłączyć pad PS3 [SIXAXIS] do PC przez USB?

1. Ściągnij i zainstaluj sterownik libusb-win32-filter-bin-0.1.10.1.exe  http://rapidshare.com/files/12448113/Sixaxis_PS3_Win32_Driver_For_PC.rar.html
2. Rozpakuj plik ps3sixaxis_en.exe
3. Podłącz SIXAXIS do swojego komputera klasy PC
4. Uruchom tylko raz ps3sixaxis_en.exe
5. Wciśnij przycisk PlayStation [na około 10 sekund] na SIXAXIS w wypadku gdyby nie został on od razu wykryty.

EDIT
pady na xbox'a 360 sa na zlacze USB a pady na xboxa maja jakies dziwne polaczenia  ale wydaje mi sie ze takie kombinacje z padami nie przejda... dopóki na rynku nie ukaza sie tansze odpowiedniki padow produkcji M$ przystosowane do pracy z 360tka

Co do PS2 pady dzialaja na PC

co do reszty konsol niewiem  :???:
EDIT2
http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=190686311 Cos takiego znalazlem heh  :-D
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2007, 03:01:12 am wysłana przez SpecialMan »

monio4

• Nintendofanboj
  • Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 30, 2007, 04:05:14 am »
Nie o sprzęt chodzi a o soft. Zrobić w domu przejściówkę do dowolnego pada nie jest trudno, drogo też nie. Problemem będą sterowniki.
Co do classic controllera to może by się dało podpiąć go pod wiilota i przez bluetooth połączyć z piecem, tak jak to ma miejsce z samym willotem. Nie wiem czy obecne sterowniki już obsługują peryferia do willota ale można by było zasugerować ludziom którzy go hackują że przydała by się taka opcja w nowych wersjach softu, to chyba będzie łatwiejsze niż rozgryzienie sensorów ruchu.

PS. Inlagd- Sprawdź PM na pixelation. :P
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2007, 05:14:36 am wysłana przez monio4 »

D3LTA_TOM.

• Pawka Morozow
  • Xbox Live: xXI TOMEK IXx
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 30, 2007, 10:39:54 am »
toz przecie napisalem skad mozna sciagnac sterowniki do pada z PS3  :-)
Co do wii to ja w to szczerze watpie zeby dalo sie podlaczyc willota ale kto wie  :-D

Inlagd sill

• Towarzysz
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 30, 2007, 14:07:50 pm »
Podłączenie pilota od Wii do PC to akurat najmniejszy problem, można o tym przeczytać i zobaczyć w akcji np. tutaj:

Wii Remote + PC

Problem jest z classic controllerem od Wii, bo zapewne mogę go podłączyć przez pilota, ale przecież nie kupię pilota (nie mam Wii) tylko po to, żeby móc podłączyć classic controllera.

Na marginesie: classic controller wychodzi dość tanio jako pad do PC, wiele padów (zwyczajnych, bez wodotrysków) specjalnie dla PC jest droższych.

Przejściówek na razie nie znalazłem, ale jeśli ktoś będzie wiedział coś więcej w kwestii classic controllera i PC, to zapraszam do zabrania głosu.