Autor Wątek: Internetowy gigant AOL wchodzi nad Wisłę  (Przeczytany 4405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

LoNdEk

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 15
Internetowy gigant AOL wchodzi nad Wisłę
« dnia: Grudnia 07, 2007, 12:08:44 pm »
Światowy gigant technologiczny AOL wchodzi do Polski - dowiedziała się "Rzeczpospolita". Amerykański potentat powalczy z rodzimymi portalami o ponad 400 mln zł wpływów z internetowych reklam.
Polska wersja portalu AOL (do niedawna America Online) należącego do koncernu Time Warner wystartuje niedługo po uruchomieniu podobnych witryn w Szwajcarii, Holandii, Włoszech, Szwecji i Austrii. Szczegóły debiutu Amerykanie przedstawią w przyszłym tygodniu na konferencji zapowiedzianej na 12 grudnia. Na razie firma odmawia ujawnienia planów ekspansji w naszym kraju.

"Chcemy objąć naszym zasięgiem 95 proc. europejskiego rynku reklamy online" - mówiła podczas niedawnej inauguracji portalu AOL w Szwajcarii Dana Dunne, dyrektor generalna europejskiego oddziału AOL. To właśnie ona odpowiedzialna jest za wprowadzenie polskiej spółki portalu.

Zważywszy na usługi, jakie uruchomił AOL w innych europejskich krajach, i zapowiedzi Feliksa Bodmanna, dyrektora firmy ds. nowych rynków w Polsce, portal zaoferuje m.in. swój komunikator AIM, pocztę elektroniczną, odtwarzacz multimedialny WinAmp (ta usługa już jest dostępna jako zwiastun portalu). Zaoferuje także polskojęzyczną, lokalną treść. Tego rodzaju zawartość i usługi oferowane były przy uruchamianiu portalu w innych krajach europejskich, w Polsce ponadto ma być zaoferowany portal mobilny dla użytkowników telefonów komórkowych.

AOL to prawdziwy gigant - podaje dziennik. Na całym świecie z jego usług korzysta 123 mln użytkowników miesięcznie. Ale aż 66 proc. z nich mieszka w Stanach Zjednoczonych. Wyjście poza Amerykę to jeden z najważniejszych projektów w historii firmy.

W Europie jest 337 mln, internautów a więc o 100 mln więcej niż w Ameryce Północnej. Na dodatek rynek reklamy internetowej w Europie rośnie o ok. 20 proc. rocznie, a nie o 2 proc. jak w USA. Firma już zapowiedziała, że europejska ekspansja pochłonie ponad 250 mld dol., a lokalne wersje portalu pojawią się w 14 krajach Starego Kontynentu. Polska jest dla Amerykanów łakomym kąskiem. Tylko w tym roku wydatki na reklamę w Internecie mają sięgnąć 415 mln zł - szacuje "Rzeczpospolita".

zrodlo: Gazeta.pl

Solid Snake 1989

• MIR
  • Reputacja: 101
  • Who Dares. Wins
Odp: Internetowy gigant AOL wchodzi nad Wisłę
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 07, 2007, 14:18:17 pm »
Czyli pewnie oznacza to jeszcze więcej denerwujących reklam które są jednocześnie minigrami (znajdź X).

LoNdEk

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 07, 2007, 14:28:47 pm »
Czyli pewnie oznacza to jeszcze więcej denerwujących reklam które są jednocześnie minigrami (znajdź X).

ciekawe podejscie minigry, ale rzeczywiscie nieraz znalezienie X wymaga niezlego skilla, czasami sie jednak poddaje i restartuje poziom (F5):D

Solid Snake 1989

• MIR
  • Reputacja: 101
  • Who Dares. Wins
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 07, 2007, 14:33:58 pm »

ciekawe podejscie minigry, ale rzeczywiscie nieraz znalezienie X wymaga niezlego skilla, czasami sie jednak poddaje i restartuje poziom (F5):D
tylko że ja użyłem tego sarkastycznie, mnie już tak czasami denerwują te reklamy, ale i tak mniej niż te w TV.

LoNdEk

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 07, 2007, 14:40:39 pm »

tylko że ja użyłem tego sarkastycznie, mnie już tak czasami denerwują te reklamy, ale i tak mniej niż te w TV.

ale te w TV nie gania ci za myszka, ani nie zaslaniaja tekstu ktory chcesz przeczytaC:D

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 07, 2007, 14:43:54 pm »
Najlepsze są te z wyraźnym X, który ucieka przed kursorem do góry.

Kopersztyk

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 39
  • Why so serious?
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 07, 2007, 15:00:54 pm »
Teraz to pewnie będzie tak, że będą trzy przyciski X i tylko jeden będzie zamykał reklamę  :D

setezer

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 07, 2007, 15:42:18 pm »
A pozostałe dwa będą otwierały oddzielną stronę z reklamowanym produktem.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 12, 2007, 16:46:25 pm »
Biedny ten AOL... newsy są z agencji newsowych, komunikator zapewne się nie przyjmie, biedny layout i przede wszystkim nie ma tam nic ciekawego.

PS. Prócz nielimitowanej skrzynki, na której już sobie loginy pozajmowałem. :cool:

Halski

• Towarzysz
  • Reputacja: 0
  • Grrracz
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 11, 2008, 00:29:03 am »
Polecam Adblocka do Firefoxa - nie będzie takich gier:)
http://grrr.pl -  blog dla prawdziwych grrraczy!