Przeszedłem parę dni temu fulla Vegas na Xie (bo jest też na PC) i gra mi się podobała jednak z czystym sumieniem dałbym jej 8/10 .
Z rzeczy które bardzo rażą i zmniejszają bardzo gameplay w singlu(w multi w sumie też) :
- naprawdę kiepskie AI przeciwników , tę kwestie programisci sobie naprawdę olali
, szczerze juz dawno nie widziałem gry z rownie kiepskim AI a raczej jego brakiem, przeciwnicy komputerowi grają bardzo statycznie rzadko przemieszczają się (nie flankują zupełnie), na smierc kumpla który stoi obok nie reagują bardzo często zupełnie(a jesli juz reagują to najczesciej jest to po prostu ukrycie się w jakims miejscu i stanie bezruchu - żenada) mozna tak pisac i pisac o braku-AI - temat rzeka
- bug ze snajperką . objawia się to tym że przy celowaniu w przeciwnika gdy ten jest czesciowo schowany za przeszkodą (nawet gdy celujemy idealnie) nie zawsze zalicza nam trafienie (czasami za 4tym razem), w tej samej sytuacji krótka seria w przeciwnika z np mp5 zabija go. Ten bug jest tak irytujący ze od pewnego momentu przestałem wogole uzywac snajpy a zamiast tego bralem karabin i pistolet maszynowy z celownikiem optycznym.
- ciche chodzenie/głosne chodzenie niby jest ale w praktyce ciche chodzenie w singlu jest bezuzyteczne (przeciwnicy są głupi i głusi) czesto jak sie podejdzie normalnie do drzwi to jest brak reakcji (tak samo jak podejde bardzo cicho)...żenada
-karabin maszynowy na statywie...nasz głowny wojak moze nim strzelac ale nie mozemy wydac komendy zeby kumpel z teamu go użył i osłaniał nas ...głupota maxymalna (a do innych rzeczy takich jak drabina/linka/drzwi/komputer/bomba/ratownie kumpla mozemy wydac polecenie obsługi )...druga sprawa to celowanie z niego (jest tak beznadziejne ze lepiej czesto uzyc zwykłego karabinui schowac sie za jakims pudłem)
-strzelanie przez szyby ..chcemy przykładowo zabic wroga którego widzimy przez szybę auta , strzelamy dziure w szybie widac a jemu nic, dopiero drugi strzał cos pomaga (ale i z tym różnie), niektóre szyby w autach są do zbicia/zestrzelenie inne nie (nie ma w tym jakiejs logiki)
-skakanie z wysokosci...nasz dzielny komandos kiepsko sobie z tym radzi , pare metrów moze mu powaznie zaszkodzić
to tylko pare bugów/niedoróbek (jest ich wiecej) jesli się ktos zastanawia czy wziąć Vegas czy Gow to imho zdecydowanie GoW (Vegas potem ewentualnie na dokładkę)...tyle odemnie