Na ps3 za neta się nie płaci a wtedy masz czatowanie z przyjaciółmi, granie multiplayer, dema, tapety itp. za darmo! dodatki i gry niestety zwykle są płatne ale same gry też są dobre. Konsola sony jest bardziej funkcjonalna za małą cenę (najtaniej chyba 1500 zł) W skład takiego zestawu wchodzi:
konsola
pady
gra (lub dwie)
w środku dysk twardy, odtwarzacz blu-ray
A do x-a trzeba to wszystko dokupić, i wyjdzie że x jest droższy
X ma troche lepszą kartę graficzną i podobno lepiej wygląda niż na ps3,
ale programiści zaczynają używać potężnego procesora w ps3 częściowo w roli wspomagania graficznego, więc coraz częściej lepiej gry wyglądają na ps3
x był wydany wcześniej więc programiści zdążyli się już z nim zaznajomić a ps3 jeszcze nie jest w pełni wykożystywany
X ma mniejszy procesor i gry są wydawane na dvd Więc nowsze gry będzie trudno zmieścić na małej płycie dvd więc będą gorszej jakości. A procesor może sobie nie dawać rady z nowszymi grami.
Ps3 ma lepszy procesor i gry wydawane są na płytach blu-ray, które mają od 50 do 200 gb!
W pszyszłości gry będą lepiej wyglądać na ps3, ponieważ programiści nauczą się w pełni wykożystywać moc ps3.
Według mnie ps3 jest bardziej multimedialne, odtwarza bardzo wiele formatów np: w filmach popularny divix
A to wszystko można zmieścić na wbudowanym dysku twardym, który można wymienić na pojemniejszy, gdy nam zabraknie miejsca. Ps3 ma wbudowany blutooth, którego można wykorzystać do podłączenia np: zestawu słuchawkowego(np.od komórki) który można wykorzystać w rozmowie wideo lub w sieciowej rozgrywce do porozumiewania się z innymi. Na ps3 jest wiele fajnych gier, które wyszły/wyjdą. Na Xboxa jest też wiele fajnych gier, ale decyzja o tym jaką konsolę wybrać można też podejmować ze względu na gry jakie wyszły na konsolę.
A tak przy okazji ilość popsutych x-ów to około 30% a ps3 0,3%. X podobno jest najbardziej chałaśliwą konsolą jaką zrobiono, a ps3 jest bardzo cicha.
Głównie napisałem tu o ps3 bo wiem o nim najwięcej i sam planuję zakup.