Kalibracja w Time Crisis wygląda tak, że celujesz w kilka punktów, które wskazuje ekran, po czym pojawia się celownik odpowiadający temu jak skalibrowałeś kontroler. Wtedy możesz sprawdzić jak precyzyjnie tego dokonałeś, bo celownik wodzi za ruchami kontrolera. Ja przyłożyłem Move do oka tak, że widziałem jedynie kawałek świecącej kulki i faktycznie celownik poruszał się dokładnie tam gdzie celowałem. Niektóre gry pokazują jak daleko masz siedzieć aby uzyskać jak najlepszy efekt kalibracji. W Time Crisis lepiej siedzieć bliżej, bo zauważyłem, że z dalszej odległości celownik nieco rozjeżdża się z miejscem gdzie faktycznie celujesz. Im bliżej krawędzi ekranu tym bardziej był przekłamany cel. Jednak to i tak była różnica kilku mm. W The Shoot działa to sprawniej (przynajmniej takie odniosłem wrażenie).
Przed chwilą ukończyłem demo Dead Space:Extraction i jestem pod wrażeniem (nie grafiki, bo ta ssie strasznie). W Modern Combat:D musiałem trzymać kontroler na wprost, bo przy kalibracji za nic nie chciało mi go ustawić tak jak było mi wygodnie (wiadomo, że siedząc przed tv, nie będziesz miał Move centralnie na wprost, bo to niewygodne i trzymasz go lekko pod kątem do góry). Natomiast Dead Space bez problemu skalibrowałem kontroler tak jak chciałem, a precyzja sterowania naprawdę mnie zaskoczyła (headshoty sadziłem bez problemu). Fajne są patenty użycia Move w tej grze (przekręcanie o 90 stopni w celu zmiany trybu broni, ciachanie kilofem itp.). Naprawdę tutaj sterowanie wręcz wciąga w grę.
Ogólnie widać, że wykorzystanie precyzji i wygody kontrolowania gier za pomocą Move zależy od samych deweloperów, bo niektórzy robią to z głową, a inni na odwal się. Jak na razie Sporst Champions (Bocce i Dysk), Thumble i Dead Space najlepiej wykorzystują Move. Jestem ciekawe jak to będzie z SOCOM'em.
Wiadomość scalona: Stycznia 30, 2011, 21:29:49 pm
PS. Jeśli chcecie sprawdzić jak precyzyjnie można symulować sport za pomocą Move, to ściągnijcie sobie trial Hustle Kings. Robi wrażenie. Tylko polecam najpierw przejść szkolenie, bo to tytuł, który profesjonalnie podchodzi do tematu.