no i ja pograłem trochę i pisze pierwsze spostrzeżenia. Ogółem GG wzięło wszystkie uwagi fanów na całym świecie i wrzuciło to do wora z napisem Killzone3. W każdej sekundzie obcowania z betą czuć,że coś jest zmienione/poprawione itp względem poprzedniej odsłony. Nie ma tu mowy o odcinaniu kuponów z K2, Killzone3 beta choć zachowuje feeling poprzedniej części wnosi wręcz olbrzymie zmiany do rozgrywki.
- nowe klasy postaci wraz z przemodelowaniem starych,zupełnie nowe zdolności,przegrupowanie starych(narazie mało się pobawiłem by cokolwiek opisać)
- 45 leveli rozwoju postaci, do tego maksymalnie dużo odznaczeń do zdobycia w czasie meczu(za zabicia,za asysty,za leczenie, za używanie danej broni, za stealth kille,za wykonie objectiwów) co oczywiście zgapione jest z BC2 ale fajnie,że w w końcu i w Killzonie punty zdobywamy często i praktycznie za wszystko
- postać porusza się ciut szybciej niż w Killzone2, za to o wiele szybciej i płynniej reaguje na nasz ruch celownika. Bliżej nowemu sterowaniu do BC2(dalej w porównaniu do CoDa Killzone to żółw) choć dalej czuć ciężar postaci. Do mnie zdecydowanie nowe sterowanie na plus
- są killstrike'i ale bez obaw - po prostu bonusowo dostajemy za każde następne trafienie trochę więcej exp
- w becie trzy tryby zabawy - TeamDeathmatch(zrezygnowano w tym trybie z respawnów w bazie na rzecz losowych punktów odrodzenia co oczywiście uniemożliwi zamykanie przeciwników w bazach), Warzone (tu praktycznie to samo co w K2) i Objactives (kalka rusha z BC2 przy czym o wiele ciekawiej zrealizowana bo zadaniami nie jest tylko podkładanie/bronienie ładunków, do tego każde wykonane zadanie nagradzane jest real-timowym przerywnikiem)
- brak wyszukiwarki serwerów,ustalania gry na własnych zasadach co trochę mnie martwi...teraz tylko wybieramy tryb zabawy(ewentualnie zaznaczamy mapkę którą preferujemy)system sam szuka meczu
- możliwość robienia oddziałów do 8 graczy już w lobby tryby multiplayer
- polepszona grafika - o ile to dalej ten sam engine to bardzo mocno dopakowany - ilość detali na planszach uległa znacznemu powiększeniu, więcej świetnych tektur, o wiele lepsze oświetlenie względem poprzedniej części, jeszcze większa liczba punktów światła, znacznie bardziej rozbudowana architektura i horyzont wokół lokacji. Jedynie na śnieżnej lokacji mam wrażenie,że framerate cały czas pracuje poniżej 30fps, na pozostałych dwóch mapkach jest płynnie
- nowe mapy świetnie zaprojektowane, nie są symetryczne, pną się pionowo, na mapie w zielonych odcieniach(wg mnie najładniejsza) dodatkowo mamy wielki akcelerator który po naładowaniu wystrzela impuls elektromagnetyczny niszczący radary i urządzenia mechaniczne(nam nic nie robi)
- pojazdy - jetpacki bardzo fajne,nie są przypakowane(dodatkowo co pewien czas spadają z powterza przez wspomniany impuls) ale za to mechy(tylko na mapce na zniszczonej autostradzie w koryncie) to juz przegięcie o ile nie trafi się bezpośrednio w pilota, zdecydowanie siła ich pancerza do poprawy
- odrzut broni a raczej ich brak. Zbyt łatwo zdejmuje sie przeciwników z dystansu z powodu tego,że bronie w chwili obecnej prawie wogóle nie mają odrzutu i celownik jak przyklejony trzyma się środka ekranu. Do tego zdecydowanie większy niż w poprzdniej części auto-aim
- sporo latajacych botów(jedną klasą miałem nawet takie co cały czas latają koło mnie), wieżyczek wartowniczych, dział stacjonarnych, dodatkowo dochodzą pojazdy i trochę mam obaw,że zrobi się z tego gra gdzie w większości będziemy ginąć od randomowych killsów przeszkadzajek