Byłem właśnie w Media i powiem jedno: szaleństwo. Ludzi pełno, kolejki jak za komuny, wszyscy wychodzą z pełnymi siatami. Sam jechałem tam tylko po dysk, a wyszedłem z dyskiem, odtwarzaczem DVD, słuchawkami i zestawem baterii Co do cen, to dysk, który kupowałem, w Saturnie kosztował niecałe 299zł, na ceneo jak sprawdzałem przed wyjściem to jego ceny w różnych sklepach wahały się pomiędzy 280-300zł. W MM dzisiejsza cena brutto za ten sam dysk wynosiła 339zł. Więc wprawdzie i tak po odjęciu VAT zyskałem jakieś 22zł (zapłaciłem 277zł), ale na pewno nie było to 22% mniej niż typowa cena tego dysku. Mimo wszystko kampania reklamowa i hasło działa i przypuszczam, że utarg z dnia dzisiejszego będą mieli większy, niż z całego kwietnia.
To dlatego, że promocja jest "bez vatu" a nie "-22% od ceny brutto"
339/1,22=277,86
Musisz wyliczyć 22 % od wartości netto, i ten wynik następnie odejmujesz. Jeżeli odejmiesz 22 % od wartości brutto, to de facto odejmujesz więcej, niżeli naliczono vatu od wartości netto.
Ale spoko, ja też kiedyś tak myślałem
Jednak obsługa MM bardzo chętnie wyjaśnia "jak to wygląda", oczywiście tylko, jeżeli ktoś spyta
Też miałem dzisiaj jechać, bo dziewczyna chciała wziąć trochę sprzętu na raty. Niestety nie kalkulowało się, ponieważ promocje się nie łączą, a to oznacza 1,8 % z każdą ratą. Więc de facto nie było warte zachodu... Równie dobrze możemy sobie iść innego dnia, kupić sprzęt na "zero procent raty" i na to samo wyjdzie.