Większość podcastu mam już za sobą (wróciłem do domu, a co za tym idzie, skończyłem słuchać, gdy gadaliście o Heavy Rain, czyli już końcówka). Ogólnie fajnie się tego słucha, chociaż nie zawsze się zgadzam z opiniami
.
Mój główny zarzut to muzyka w tle. Sama melodyjka jest przyjemna, jednak po dłuższym czasie zaczyna być strasznie monotonna i wkurza (przynajmniej mnie), szczególnie, że były momenty, gdy przebijała się przez Wasze głosy i była na pierwszym planie. Poza tym, sama melodia kompletnie nie pasuje do rozmowy, tematyki rozmów, oraz wstawek muzycznych pomiędzy kolejnymi częściami podcastu - często miałem wrażenie, jakbym słuchał dwóch kompletnie różnych audycji nachodzących na siebie.
Jeżeli chodzi o stronę merytoryczną - przez nagrody VGA trochę za szybko przelecieliście. Na początku jeszcze każdej z nagród poświęcaliście chwilę czasu, ale potem to było tylko: kategoria - kto wygrał - dwa zdania - dalej. (Przy okazji, Best Score to nie "Najlepsza Ocena", ale ogólnie muzyka pisana na potrzeby filmu czy gry; tym się to różni od Best Soundtrack, że w tej drugiej kategorii brały udział też gry muzyczne, które po prostu korzystają z już gotowych utworów. To tak gwoli ścisłości
). To samo z topami i wtopami - było to aż za bardzo robione na żywo do tego stopnia, że część z Was nie miała wręcz przygotowanych tych topów i wtopów ;P.
Dalej, gdy była mowa już o Dildo i Natalu (propsy dla tego, kto wspomniał o teście Turinga
, chociaż niestety ta osoba bardzo mało się wypowiadała w całym podcaście ), PSP Go oraz grach na przyszły roku (chociaż tutaj na razie przerwałem), było już dużo lepiej. Tu było widać taką swobodną dyskusję, która nie była podyktowana żadną konkretną listą, którą trzeba omówić punkt po punkcie, i to było właśnie fajne.
No nic, dzisiaj jeszcze będę jechał do Gdańska, więc dokończę słuchać podcastu. Jak na razie jestem zainteresowany i na pewno po następny odcinek sięgnę.
[PC nerd mode]
BTW. Odnośnie sytuacji na rynku PC, że jest słaba bo nagrodę za grę roku na PC wygrał DA:O, czyli gra multiplatformowa - Dragon Age to głównie gra na PC, pisana z myślą o PC i tylko na tej platformie jest to klasyczny RPG, czyli to, czym ta gra powinna być. Dlatego nie dziwię się, że to właśnie na tej platformie ta gra została najbardziej doceniona.
Poza tym, Left for Dead 2 - gra roku na X0 - to również gra multiplatformowa (PC + X0), więc...
[/PC nerd mode]