@Klosz
Nie wykluczam, że można znaleźć dobrą i sprawdzoną używkę, że to dobry pomysł przy pewnym źródle i gwarancji, ale:
- miałem przeświadczenie, że mowa tylko o nowych laptopach i sam jednak ze względu na pewne ryzyko nie bawiłbym się w używkę w takiej cenie,
- w Macbook Pro czy Air "nie bite" z 2015 roku naprawdę ciężko uwierzyć.
I Della podałem, bo tam też płaci się dodatkowo za markę, jest nieźle wykonany (chociaż przykładowo obecne Inspirony pod względem jakości trochę odstają od starszych odpowiedników), serwis przeważnie door to door, ale jednak serie poniżej typowo biznesowych wykonaniem stoją niżej od jabłuszek, co poniekąd również odzwierciedla się w cenie. Jakby zależało Devilkowi na parametrach, a niekoniecznie na jabłuszku
to nie poszedłbym w Della (do 3 tysi u Della bez promocji jednak trzeba z czegoś rezygnować), a jakiegoś rozsądniejszego Acera, Asusa, bądź Lenovo. Przy parametrach na mobilnym i5 lub i7 oraz matrycy fullhd oscylują w cenie ok. 3 - 3,5 tysiąca. W cenie ograniczonej do 3 tysięcy ciężko pogodzić dobrą matrycę fullhd, dysk ssd i świetne parametry, ale trzeba polować na okazje. W tym przedziale domyślnie jest lenovo z51-70, ale delikatnie mówiąc ten model nie jest specjalnie polecany ze względu na nienajlepszy ekran, bardziej ThinkPad E550 - tu już lepsze wykonanie, dla niektórych "ponadczasowa", lekko siermiężna estetyka jest ciężka do przełknięcia - ja miałem takiego w pracy i byłem bardzo zadowolony - szczególnie z trackpada, jest też seria Acer F5-572G na nowym i5u, ma dysk ssd, matowe fullhd i dedykowaną grafę, żeby wymagającego undertale odpalić w pełnej krasie
Polecałem jeszcze serię Acera VN7 na full hd, ale wątpliwe, że się w 3 kaflach zmieścisz, polecany wszędzie Lenovo Y50-70 ze względu na stosunek parametry/cena, jednak stylizowany jest na "pseudo-gamingowy" i dla mnie po prostu brzydki i też powyżej 3k, jak w przypadku Asusa R510 lub X550.
Generalnie polecam pobawić się filtrami w sklepach internetowych - na czym najbardziej klientowi zależy, to zawęzi znacznie wybór, bo na razie to przekrojowe strzały w ciemno.