Brak możliwości stworzenia swojej postaci od zera, to imo największy błąd twórców. I mam głęboko gdzieś to że dzięki temu mogą zrobić dubbling całej gry (którego i tak nie będę słuchać) i ponoć "lepszą fabułę", choć nie wiem w jaki sposób. Mimo że takie rozwiązanie się sprawdziło niby w ME czy Gothic'u, to jednak możliwość stworzenia swojej postaci (i inne początki) to chyba główna cecha DA która skłoniła mnie do przejścia gry 7 razy.
Grafika? No cóż w 1 nie było tragedii, ale im ładniej tym lepiej.
W sumie jedyna rzecz która mi przypada do gustu w zapowiedziach, to zmiany pod konsolę, że niby mają zrobić inny system walki. W jedynkę grałem 1st na konsoli i grało mi się super, z kamerą umieszczoną za plecami bohatera. Natomiast ostatnio chwyciłem za wersję PC i muszę powiedzieć że imo jest dużo mniej ciekawa... Mimo że grafika jest troszeczkę lepsza i niby można sobie dać kamerę za plecy, to system gry i tak wymusza na nas grę na kamerze "z góry" o ile nie gramy na [łatwy], chociażby "targetowanie" to jest masakra ( w sumie tak jak w NWN2, niby można grać "zza ramienia", ale ten tryb jest lekko mówiąc nie wygodny na pc.
Dodatkowo walki, które trzeba dokładnie planować i to całym team'em, żeby wygrać...
Miejmy nadzieję, że w dwójce będzie to lepiej zrobione.
Aha, i nie wiem czemu czepiacie się fabuły 1dynki, mi bardzo przypadła do gustu. I w przeciwieństwie do innych gier mamy możliwość uzyskania czegoś za nasze zasługi, a nie "uratowałeś świat, dzięki, a teraz spadaj"
Można zostać chociażby królem/królową kraju, przedstawicielem (jako baron czy coś takiego) elfów na dworze itd, + dodatkowe cele jak np. jako elf dalijski poprosić króla o nadanie dalii elfom. Szkoda tylko że nie uwzględnili tego w samej "mowie końcowej"