Autor Wątek: Gran Turismo 5 Kierownice  (Przeczytany 267133 razy)

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
Odp: Gran Turismo 5 Kierownice
« Odpowiedź #1080 dnia: Lutego 04, 2012, 20:27:38 pm »
Wolę jednak coś sprawdzonego. :P

sieq

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #1081 dnia: Lutego 05, 2012, 00:04:19 am »
muszę nagrać filmik i im wysłać może wyślą części i solucje to sam naprawię
następnym razem o zwrot kasy raczej poproszę
mam pytanie da się podłączyć t500rs z pedałami cs? Bo te od t500rs bieda
na pewno nie wrócę do logitecha to już wolę nie mieć kierownicy i czekać na csw

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1082 dnia: Lutego 05, 2012, 09:48:03 am »
A co jest nie tak z pedałami od T500RS? Btw. Wolisz grać padem niż kierownicą Logitech'a? Z recenzji Pawła_k wynika, że Logitech wiele nie odstaje od Fanatec'ów i on sam napisał, że teraz gdyby miał wybierać to wziąłby Logitech'a. A on raczej wie o czym mówi, bo wystarczy z nim pograć aby przekonać się, że pojęcie ma. Ja Logitech'a katuje czasem całymi dnami. Nie jest to lajtowe granie, tylko wyścigi o każdy metr toru, często szybkie kontry i gwałtowne reakcje kołem kierownicy. Jak do tej pory zero zastrzeżeń. Kiedy czytam o strzelających plastikach w Fanatec'ach, krzywej kalibracji, spadających paskach i dziwnym zachowaniu kółka, to wiem, że u mnie taki produkt nie zdałby egzaminu, bo nie u mnie nie ma taryfy ulgowej dla kierownicy.

MrArt-PL

• Budowniczy socjalizmu
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #1083 dnia: Lutego 05, 2012, 10:28:26 am »
muszę nagrać filmik i im wysłać może wyślą części i solucje to sam naprawię
następnym razem o zwrot kasy raczej poproszę
mam pytanie da się podłączyć t500rs z pedałami cs? Bo te od t500rs bieda
na pewno nie wrócę do logitecha to już wolę nie mieć kierownicy i czekać na csw
Można połączyć ale narazie tylko na pc,może ktoś zamota jakąś przejściówkę wkrótce to będzie śmigać na ps3.Pedały od T500 to drugie najlepsze pedały na rynku po Clubsportach więc nie wiem skąd to stwierdzenie "bieda"  jak nie miałeś z nimi styczności  :lol: :lol: :lol:Wysyłaj kierownice ponownie i nie zwlekaj albo zamień na inny model ;)
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2012, 10:31:31 am wysłana przez MrArt-PL »

sieq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1084 dnia: Lutego 05, 2012, 10:53:06 am »
Są opinie i porównania pedałów cs do tych od t500 możesz poczytać. Chodziło mi że bieda w stosunku do poziomu kierownicy. Co do pedałów to nawet CS nie są pierwsze na rynku ale OK. Gdybym musiał grać online to jasne że wolałbym kierownice od pada ale online nie gram a poznałem już uroki gry na pasku  ( poza jego ostatnim spadnięciem  :troll: ) Nie musisz wypisywać pieśni o trwałości logitecha zapewniam że miałem ich więcej niż Ty i żadna się nie zjebała :P Zagraj na pasku i zrozumiesz o czym mówię. Gdybym teraz miał wrócić do logitecha to po prostu odechciałoby mi się grać mając porównanie z fanatec. Moim zdaniem te dwie kierownice dzieli przepaść w kwestii FF i nic tego nie zmieni. Mam nadzieję że tamten brick był winą listwy a teraz miałem po prostu pecha i tyle. Gdyby każda taka kierownica im się pierdoliła to chyba by ich dalej nie sprzedawali. Za wysyłkę do niemiec płaciłem 150zł po dwóch dniach oddali tą kwotę i nowa już pukała do drzwi gdzie stara dopiero przekraczała granicę. Rozmawiając z serwisem dowiedziałem się że prawie połowę usterek można usunąć w domu, oni wysyłają części i opis. W poniedziałek wysyłam im nowy filmik będę was informował jak się dalej sprawy potoczyły.
To czekam na przejściówkę albo na kierownicę cs

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #1085 dnia: Lutego 05, 2012, 11:30:51 am »
ja na prawdę nie wiem gdzie tutaj widzisz aż taką przewagę GT3RS nad G27 - owszem, jest lepszy w wielu względach, ma parę rzeczy gorszych (chociażby tandetne wykonanie środka kierownicy, kiepskie przy G27 shiftery), ale pisanie o FF że dzieli je przepaść wynika moim zdaniem tylko i wyłącznie z indywidualnych preferencji - bo komuś może się bardziej podobać brutalność G27, a komuś bardziej podejdzie płynność Fanateca... ja w tym względzie chcę pozostać neutralny bo widzę wady i zalety jednego i drugiego rozwiązania... ale nawet przyjmując że GT3RS jest lepsza niż G27, to jego przewaga nie jest na tyle duża żeby była odzwierciedlona w cenie - bo należy pamiętać że G27 kosztuje poniżej 1000zł, a za Fanateca z pedałami CSR trzeba zapłacić 1250-1300, a jeśli ktoś potrzenuje skrzyni H - to dodatkowo trzeba zapłacić min. 30 euro za niesamowicie tandetne gówno z plastiku które wstyd stawiać obok kierownicy...

dlatego w takim przypadku brałbym G27 - bo cena niższa, a jakość podobna... jeśli kurs euro by spadł do takiego poziomu żeby ceny zestawów byłyby porównywalne to bym brał Fanateca...

a jeśli chcemy poczuć prawdziwą przewagę Fanateca - czyli pedały z load cell, to niestety trzeba dorzucić dodatkowo (w zależności od modelu pedałów) 400-500zł - i tutaj mamy mega pedały ale cenowo dochodzimy do ceny T500RS i na prawdę ja już bym się zastanowił czy jakość FF tej kierownicy nie zrównoważy nam braku load cell ;)
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2012, 14:21:02 pm wysłana przez pawel_k »

sieq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1086 dnia: Lutego 05, 2012, 12:22:03 pm »
Ja już bym nie przeżył tego strzelania i napierdalania ff (szczególnie przy bardzo szybkich autach). Inna filozofia i według mnie warto dołożyć a gdybym miał np. doradzać komuś przy pierwszej kierownicy to pewni byłby to logitech albo carrera z promocji za 99 oiro.

pawel racja cena t500rs już blisko ale  w tych pedałach od fanateca się zakochałem a jeśli będę mógł do nich podłączyć kierownicę cs to jeszcze trochę powalczę z tą gt3rs  :) Zobaczymy co z tego wyjdzie
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2012, 12:26:56 pm wysłana przez sieq »

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #1087 dnia: Lutego 05, 2012, 12:45:20 pm »
fakt faktem pedały z load cell Fanateca są uzależniające ;) ja jak pojeździłem na CSR Elite i potem odpaliłem sobie w pracy GT5 z G27 to nie potrafiłem hamować bo nie mogłem się ponownie przyzwyczaić że trzeba wciskać hamulec do końca ;)

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1088 dnia: Lutego 05, 2012, 12:57:19 pm »
Rozmawiając z serwisem dowiedziałem się że prawie połowę usterek można usunąć w domu, oni wysyłają części i opis.

Teraz trzeba by się zastanowić czy to normalne. Skoro producent ma przygotowane manuale oraz części jak naprawiać połowę (samo to słowo wskazuje, że sypie się tam sporo) usterek, to coś na rzeczy z jakością ich sprzętów musi być. ;)

Tak na serio, to gdybym teraz kupował kierownicę to zapewne byłaby to T500RS ze względu na niewiarygodnie szybki FF. Odkręcanie koła np. przy driftach robi wrażenie. Kółko kręci się jak w prawdziwym aucie. Ja bardzo lubię brutalne FF, a T500RS ma chyba najmocniejszy FF ze wszystkich kółek. Jest tylko jeden minus tej kiery. Brak skrzyni biegów w zestawie. Grając w singla GT5, zawsze używam sprzęgła i skrzyni H. Trochę by mi tego brakowało.

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #1089 dnia: Lutego 05, 2012, 13:04:23 pm »
tutaj małe sprostowanie Boban - brutalność FF w G27 o której często wspominam nie wynika z siły samych silników ale ze sposobu oddawania mocy - GT3RS nie jest brutalny ale moc FF na kole ma podobną... ale nie jest to dla mnie ani wada ani zaleta G27, po prostu taką specyfikę ma ta kiera.. podejrzewam (zaznaczam - podejrzewam, bo nie miałem osobiście styczności), że T500RS z uwagi na pasek sposobem oddawania mocy będzie bliższy GT3RS, ale szybkość i siła na prawdę robi niesamowite wrażenie i przebija wszystko co jest dostępne... a CSW po pierwszych filmach wydaje się że może być podobny...
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2012, 13:06:19 pm wysłana przez pawel_k »

nightrunner

• Towarzysz
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #1090 dnia: Lutego 05, 2012, 17:22:41 pm »
(...)Jest tylko jeden minus tej kiery. Brak skrzyni biegów w zestawie. Grając w singla GT5, zawsze używam sprzęgła i skrzyni H. Trochę by mi tego brakowało.

Zawsze mógłbyś się przemęczyć przez jakiś czas, a później, może na jakiejś promocji kupić shifter TH8RS  :grin:

Jeśli już mówimy o minusach to bardziej przeszkadza mi szum wiatraczka włączający się po kilkudziesięciu minutach...  Co prawda ogólnie jest ciszej niż przy graniu na G25 więc aż takiej tragedii nie ma  ;)
A Hard Days Knight

Michal102

• Towarzysz
« Odpowiedź #1091 dnia: Lutego 06, 2012, 13:38:37 pm »
Je też byłem oczarowany Fanatec'iem, jednak ponownie bym tej kierownicy nie kupił - już bym wolał opierniczyć iksa i kupić PS3 + G27. Czytając (zagraniczne fora) jak wielka jest awaryjność tego sprzętu można się za głowę złapać. Jednak stosunek cena/jakość zdecydowanie przemawia za Logitech'em.

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #1092 dnia: Lutego 06, 2012, 22:11:08 pm »
czyli mam z Michałem podobne zdanie :)

ps. nowa cena kierownicy CSR - 200 ojro -> http://www.fanatec.de/webshop/new_eu/product_info.php?cPath=21&products_id=100 dobry ruch ze strony Fanateca
a za 250 euro kiera i pedały CSR http://www.fanatec.de/webshop/new_eu/product_info.php?cPath=21&products_id=110
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2012, 22:13:28 pm wysłana przez pawel_k »

sieq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1093 dnia: Lutego 07, 2012, 13:17:14 pm »
ch**owo wygląda w dodatku obudowa sugeruje że siedzi w niej dokładnie to samo co w gt3rs która kosztuje 50 euro mniej.

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #1094 dnia: Lutego 07, 2012, 13:51:23 pm »
siedzi w niej GT2 (czyli właściwie GT3 + obsługa x360)... a co do wyglądu to kwestia gustu, dla mnie ujdzie (szczególnie porządne shiftery, no i środek w porównaniu do kierownic Porsche na pewno jest znacznie lepszy), ale do wykończenie koła kierownicy mogliby dać coś lepszego niż guma...
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2012, 14:22:24 pm wysłana przez pawel_k »

sieq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1095 dnia: Lutego 08, 2012, 17:41:37 pm »
znacznie lepszy ale dla kogoś kto posiada x360  :) Co jest tam lepszego jakość wykonania? Z tego co widzę silniczek ten sam pasek i mechanizm pewnie też skoro obudowa taka sama jak w porsche. No może rzeczywiście sziftery.  Dziś napisałem dopiero do fanatec ciekawe co odpiszą :X Btw. Paweł pisałeś że Twoja była taka zwichrowana może ktoś ją już kilka razy naprawiał w domu  :-x  Pomyśleć że przez chwile zastanawiałem się nad używanym z allegro :XXXXXXXXXXXXXXXXXX

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #1096 dnia: Lutego 08, 2012, 18:05:56 pm »
pisząc środek miałem na myśli samo koło kierownicy (bo środek w sensie mechanizmów FF itp to już chyba ISM mówiło że to jest właściwie to samo co w GT2) - bo w Porsche kierownica poza samym rewelacyjnym kółkiem w alcantarze wykonana jest z tandetnego plastiku króry mnie tylko wkurzał - ani to dobrze wykonane, ani wygodne, ani dobrze spasowane, anie ergonomiczne - CSR wydaje się mieć wszystko lepiej przemyślane...

a co do mojej kierownicy - to może ;) w każdym razie ja dzięki tej mojej kierownicy wyleczyłem się z używek na allegro - bo kupiłem kierę w stanie idealnym a wyszło jak wyszło - bo mimo że nic się z nią nie działo to stan odbiegał w moim odczuciu znacznie od ideału... a jeśli kiedyś wrócę do Fanateca to tylko do nówki, a przed końcem gwarancji szybka sprzedaż ;)
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2012, 18:21:32 pm wysłana przez pawel_k »

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #1097 dnia: Lutego 10, 2012, 15:46:47 pm »
pojeździłem dzisiaj dłuższą chwilę na G27 i powiem szczerze że jednak obcowanie z Fanateciem bardzo zmienia obraz tej kierownicy ;) jednak dead zone który wcześniej był ok po przesiadce z DFGT, teraz niesamowicie przeszkadzał, a pedały sprawiają wrażenie kiepskich, szczególnie hamulec na którym chętnie zastosowałbym gumową linkę mocującą (tak jak miałem w DFGT) - jednak load cell to load cell. sam FF jest ok, jazda też jest bardzo przyjemna, od DFGT kierownica jest znacznie lepsza, ale jednak ten nieszczęsny dead zone strasznie przeszkadza jak pojeździło się trochę na Fanatecu... ogólnie to rewelacyjna kierownica i nadal podtrzymuję że przy tej cenie wybrałbym G27 zamiast Fanateca, ale jedna przy GT6 raczej będę celował w nowe Fanateci jeśli będą na podobnym poziomie cenowym jak teraz ;)

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1098 dnia: Lutego 10, 2012, 15:49:53 pm »
Wyjaśnij dokładnie o co chodzi z ta różnicą w dead zone. Fanatec'ów nie testowałem, ale na G27 jeździ mi się bardzo precyzyjnie. Teraz łatka dodatkowo poprawiło niektóre niedociągnięcia w obsłudze kierownic.

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #1099 dnia: Lutego 10, 2012, 15:54:37 pm »
Wyjaśnij dokładnie o co chodzi z ta różnicą w dead zone. Fanatec'ów nie testowałem, ale na G27 jeździ mi się bardzo precyzyjnie. Teraz łatka dodatkowo poprawiło niektóre niedociągnięcia w obsłudze kierownic.
o to że jednak parę stopni w lewo i w prawo od pozycji centralnej G27 ma luzy jak w rozklekotanym aucie - FF tam właściwie nie działa, a jeden stopień dalej zaczyna mocno wracać kierownicą do środka, przez co jest efekt taki że jak skręcisz o kilka stopni kierownicę i puścisz to zaczyna kierownicą bujać w jedną i drugą stronę... Fanatec robi to znacznie delikatniej, i co by nie mówić dużo bardziej realistycznie... jak jeździłem tylko na DFGT i G27 to nie było to takie rzucające się w oczy, ale po przesiadce z Fanateca dość mocno to irytuje i trochę schodzi zanim się przestanie o tym myśleć...
generalnie miałem nadzieję że to wyeliminowali w patchu (dlatego głównie odpaliłem GT5) ale problem ciągle istnieje (może tylko przy wysokich prędkościach jest z tym lepiej bo wcześniej problem był na prawdę duży - ale tego nie sprawdziłem bo jeździłem przeciętnymi autami i rozpędzałem się do max. 220-230km/h)
« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2012, 15:57:10 pm wysłana przez pawel_k »

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1100 dnia: Lutego 10, 2012, 16:05:27 pm »
To bujanie faktycznie jest wkurzające (ale tak jak piszesz tylko przy dużych prędkościach). Natomiast o tym luzie pierwsze słyszę. Może dlatego, że nie obcowałem z Fanatec'kiem i nie wiem jak tam się to sprawuje.

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #1101 dnia: Lutego 10, 2012, 16:54:27 pm »
to o czym pisałem to generalnie coś innego niż bujanie i wpadanie w duże wibracje i telepotanie na prostej przy dużej prędkości (sporo ponad 300km/h) - to jest cecha GT5 i występuje też w Fanatecu.

w G27 deadzone występuje nawet przy 100km/h i mniej - jeżdziłem Toyotą GT86 (czy jak ona się zwie), jadę wolno na prostej, skręcam lekko w lewo i puszczam kierownicę - a ta zamiast wrócić spokojnie do pozycji centralnej, albo zaczyna napierdzielać lewo-prawo, albo w optymistycznej wersji najpierw kilka razy odbije prawo-lewo i zatrzyma się na środku. wszystko przez za słaby FF w pozycji centralnej i parę stopni w każdą stronę - i za dużej, nagle pojawiającej się sile prostującej zaraz za tą granicą kilku stopni - Fanatec tą siłę przez te kilka stopni ma bardziej naturalną i progresywną, przez co działa lepiej i nie ma takiego dead zone...
oczywiście jak trzymasz kierownicę to nic się nie dzieje bo ta siła jest za słaba żeby wyrwać kierownicę z rąk, ale jednak czujesz taki nieprzyjemny napływ siły FF w okolicy centralnego położenia... jakbym nie jeździł GT3RSv2 to pewnie by mi to aż tak bardzo nie rzucało się w oczy (czy raczej w ręce)

ale generalnie idzie to jakoś zdzierżyć i po kilkunastu minutach przestaje to zajmować głowę ;) za to brak load cell doskwiera cały czas ;)
« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2012, 17:35:36 pm wysłana przez pawel_k »

sieq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1102 dnia: Lutego 10, 2012, 18:32:18 pm »
Zaznaczyć też trzeba  że fanateca należy dobrze ustawić, ja używałem ustawień podanych na ISR

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #1103 dnia: Lutego 10, 2012, 19:30:32 pm »
ja też ich używałem, dla zainteresowanych oto one:
- ff 100
- sho 100,
- dri 1 (ja chyba ustawiałem 0)
- abs 65 (tu dorzuciłem do ok. 90)
- lin 0
- dea 0
- spr 0
- dpr 0

Przy mocnych furach typu Red Bull ustawienia FF zmniejszałem na mniej więcej 30-40 - wtedy nie telepotało kierownicą przy wysokich prędkościach...

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1104 dnia: Lutego 15, 2012, 19:03:56 pm »
Pytanko w imieniu kumpla. Kupił DFGT i ma jakiś dziwny lag na tej kierownicy. Skarżył się, że nie może zakładać kontry, bo kiera dziwnie reaguje. Podjechałem do niego i faktycznie po kilku minutach gry w GT5 też to zauważyłem. Już przy samej zmianie biegów widać spore opóźnienie. To może być wina kierownicy? Czy może input lag w tv? To drugie byłoby o tyle dziwne, że wcześniej miał tv Samsunga (teraz ma LG) i było ponoć to samo. Ktoś się spotkał z czymś takim?

Właśnie testujemy jego kółko u mnie i wszystko jest ok. Nie ma laga i kiera śmiga jak powinna. Zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz kiedy gram u kumpla. Oprócz laga na kierce jest lag (przycięcie obrazu) kiedy w czasówce w GT5 przekraczamy linię mety i pokazuje ducha/aktualizuje czas. Pewnie wiecie o czym mowa (taki lekkie przycięcie na ułamek sekundy w time trial). Tyle, że u niego jest to znacznie dłuższe i wygląda wręcz jak porządny freez ekranu. O co tutaj może chodzić? Tak jakby coś z PS3 było nie tak. W menu tez zauważyłem, że jest opóźnienie kiedy skaczę po opcjach w GT5 (XMB w konsoli też jakby miało lekki lag).

darsyn

• Towarzysz
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #1105 dnia: Lutego 15, 2012, 20:41:08 pm »
Input lag. Pewnie ma LCD z biedronki. Musiał się nieźle naciąć i kupił jakiś szajs za 999 PLN co ma input laga z 200ms. Miałem styczność z takimi tv i na tym nie da się grać w Little Big Planet a co dopiero w GT5 czy jakiegoś fpsa. W GT5 na plaźmie lub dobrym LCD można uzyskać całkowity input lag (il kierownicy + il gry + il tv) poniżej 50ms!! Jest to rewelacyjny wynik (np Halo 3 ma 100-150ms). Niech powyłącza wszystkie wspomagacze obrazu, może niech  podłączy PS3 pod inne wejście (hdmi teoretycznie powinno mieć mniejszy niż component czy composit).

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1106 dnia: Lutego 15, 2012, 22:19:03 pm »
Faktycznie teraz czytam, że ten tv ma duży IL (na poziomie 90ms). Nie sądziłem, że aż tak bardzo będzie to odczuwalne. Piszą jednak, że za pomocą przemianowania etykiety wejścia pod którym jest konsola, można zejść do około 20ms. Trzeba to będzie sprawdzić. Tak jeszcze zapytam kontrolnie. Wina kabla HDMI to raczej nie może być, prawda?

EDIT.
Różnie piszą. Jedni, że IL w trybie gry to 20ms, a inni, że 20ms osiąga się dopiero po jakiejś zmianie ustawień.
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2012, 22:32:07 pm wysłana przez BoBaN »

darsyn

• Towarzysz
« Odpowiedź #1107 dnia: Lutego 15, 2012, 23:38:17 pm »
Kabel HDMI odpada. Ten LG to plazma czy LCD? Dobre LCD mają il < 80ms, akceptowalny i raczej by Ci nie przeszkadzał więc ten ma więcej. Budżetówki 42" w granicach 1500-1800PLN w testach osiągają nawet po 100-120ms. Jeden z najniższych zmierzonych il w telewizorach LCD-LED ma Sony seria HX900 - 31ms a 52" kosztuje ponad 10000PLN. Jeżeli to LCD to niezła ściema z tymi 20ms... Jak chcesz sprawdzić czy to wina telewizora to podłączasz go pod dobrego lapka po hdmi, odpal licznik z http://tft.vanity.dk/inputlag.html zrób fotkę i porównaj czasy. 

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1108 dnia: Lutego 16, 2012, 09:45:01 am »
To jest LG LW5500. W 3D IL jest ponoć duży, ale przy normalnej grze to poziom 90ms. Sprawdziłem, że mój tv (Sony W5500) w normalnym trybie ma coś około 80-100ms, a u mnie gra się znacznie bardziej komfortowo. Wczoraj graliśmy u mnie w GT5 na jego kierownicy i wszystko było ok. Znalazłem info jak obniżyć IL w tym LG (zmiana etykiety i ustawienia), ale to nic nie dało. Na filmiku w necie kiedy koleś przeprowadza te zmiany, to różnica jest widoczna (pokazuje to na przykładzie Street Fightera i arcade stick'a). Ja już zgłupiałem i naprawdę nie wiem co to może być. Lag jest tak ogromny, że aż trudno uwierzyć. To nie jest coś na poziomie zauważalnym tylko dla zapaleńców, którzy siedzą przed tv i liczą klatki w grach. W takie GT5 nie da się po prostu grać, bo reakcja na hamulec, gaz i ruchy kierownicą nie odzwierciedla tego co dzieje się na ekranie.

darsyn

• Towarzysz
« Odpowiedź #1109 dnia: Lutego 16, 2012, 10:54:12 am »
Znany tv, znany problem. Pomaga najnowszy soft i potem ustawienie etykiety HDMI na PC. A te 20ms wzięło się stąd, że ktoś zmierzył il sposobem który wyżej podałem i dostał różnicę w licznikach na ekranie tv i laptopa właśnie 20 czy 25ms ale trzeba do tego przecież dodać il ekranu laptopa!

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1110 dnia: Lutego 16, 2012, 11:12:24 am »
Etykietę ustawiałem, ale to nic nie dało. W takim razie trzeba będzie soft nowy zapodać. Dzwoniłem do LG i najpierw kazali sprawdzić PS3. Kumpel podjedzie do mnie ze swoją PS3 i jeśli u mnie będzie wszystko ok, to znaczy, że faktycznie tv stanowi tutaj problem. Jestem ciekaw ile w takim razie jest teraz ms, bo lag jest okrutny (300ms lub więcej obstawiam).

Btw. Mimo wszystko dziwna sprawa, bo w robocie sobie na takim tv (tyle, że 47", a nie 42" jak u kumpla) grałem sporo w MotorStorm'a, Uncharted oraz KZ3 i lag zupełnie nie był widoczny podczas gry. U kumpla każdy kto zasiądzie do konsoli powie od razu, że coś jest nie tak.
« Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2012, 11:14:03 am wysłana przez BoBaN »

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1111 dnia: Lutego 17, 2012, 09:43:48 am »
Będziemy musieli jednak sprawdzić jego konsolę u mnie, bo wczoraj u niego grałem w Tekkena i laga nie było. W GT5 dzieją się tylko takie dziwne rzeczy. o_0

Michal102

• Towarzysz
« Odpowiedź #1112 dnia: Lutego 17, 2012, 10:57:54 am »
Jeszcze co do awaryjności Fanatec'a - kilka dni temu padł mój były egzemplarz... wyskoczył błąd 8.8.8 i kierownica nie chciała się skalibrować, cały czas ustawiała się w skrajne lewe położenie. Jednak z tego co wiem jest już po naprawie gwarancyjnej i wraca do właściciela.

szafa

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 64
« Odpowiedź #1113 dnia: Lutego 17, 2012, 14:41:57 pm »
Dodam od siebie, że prawa łopatka od zmiany biegów przy nieco mocniejszym wciśnięciu wywołuje u mnie ruszanie się przycisków na kierownicy(a,b,x,y)... Zawiedziony jestem kurde jakością tych kółek, bo o ile wrazenia z jazdy sa zajebiste, tak mogly by byc lepiej pomyslane pod wzgledem technicznym i jakosciowym...
Fryty tyty dotknij pyty

sieq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1114 dnia: Lutego 20, 2012, 08:51:17 am »
a ja dodam że chu** od kilku dni się nie odzywają a dostali wszystko co chcieli film numer seryjny opis usterki...

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1115 dnia: Lutego 21, 2012, 10:33:31 am »
Rozwiązaliśmy problem laga kierownicy w GT5. Okazało się, że to dźwięk się okrutnie spóźniał, a do tego dochodził lag samego kontrolera. Po zmianie etykiety na wejściu i maksymalnym opóźnieniu dźwięku w tv zaczęło grać się normalnie. W dodatku przy wymuszeniu 720p z konsoli, lag jest jeszcze mniejszy, ale różnica między 1080p nie jest tak duża żeby rezygnować z FHD (przynajmniej dla mojego kumpla). Swoja drogą okazało się jak ważny jest dźwięk w symulatorze jazdy. Kiedy był opóźniony, to zmiany biegów, redukcja, hamowanie silnikiem czy nawet operowanie gazem przy poślizgach nie było możliwe. W GT5 sporo rzeczy robi się na słuch.

sieq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1116 dnia: Lutego 22, 2012, 14:10:47 pm »
Nowa gt3rs w drodze ciekawe ile wytrzyma :X 

Michal102

• Towarzysz
« Odpowiedź #1117 dnia: Lutego 22, 2012, 14:46:59 pm »
Jak trafisz dobrą sztukę, to z rok powinna wytrzymać. Na więcej bym nie liczył :P

prart

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 95
  • PSN ID: prarts
« Odpowiedź #1118 dnia: Lutego 22, 2012, 14:54:01 pm »
Nowa gt3rs w drodze ciekawe ile wytrzyma :X
Puść od razu na allegro i bierz T500 RS.

sieq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1119 dnia: Lutego 22, 2012, 15:03:06 pm »
żal mi pedałów  :(