Autor Wątek: Mass Effect 3  (Przeczytany 159541 razy)

el becetol

• Gość
Odp: Mass Effect 3
« Odpowiedź #400 dnia: Lutego 23, 2012, 02:17:19 am »
Już to, że reklamują pierwsze DLC jeszcze przed premierą jakoś przełknę. Ale dodawanie do drużyny przedstawiciela rasy Protean mogliby sobie darować. Pewnie zostanie to z sensem wyjaśnione, a nowa postać może być nawet ciekawa, ale bez przesady. Nie umieją zachować umiaru.

To jest popierdolone. Właśnie widzimy kolejny krok w dojeniu nas, graczy. To nie jest jak do tej pory jakaś zawartość która dostawał każdy przy zakupie nowej sztuki gry - jak Zead w ME2 czy ten golem z Dragon Age - tu nawet jak kupisz nówkę musisz jeszcze dokupić DLC (albo kupić kolekcjonerkę, co też wiąże się z dodatkowymi kosztami) aby dostać tą postać. To nie są też skórki do multi czy jakieś kanały z RAGE które można było olać. Proteanie to największa tajemnica tej serii, trzon fabuły, wokół nich zbudowana jest cała historia. To jest element niezbędny do odbioru całej serii - nie wyobrażam sobie grania w ME3 ze świadomością że tak istotny fragment historii jak dodanie jednego z nich do ekipy mnie omija bo nie dopłaciłem kilku złotych. I oni wycinają przedstawiciela Protean z wersji podstawowej zmuszając nas nie tylko do zakupu oryginalnej nieużywanej gry i jeszcze do dopłacenia 10$ żeby dostać produkt kompletny. Bo Proteanin (czy jak to się odmienia) w ekipie to nie jest dodatek który można olać, tak jak to zazwyczaj z dodatkami kolekcjonerskimi było, ale konkretny zwrot fabuły który jest niezbędny do pełnego odbioru fabuły całej serii. Zwykła podstawowa edycja kosztująca 200 zł to nie tylko niekompletny produkt, ale z dorzucona propozycja "dokupienia dlc" to zwykłe pospolite wymuszenie.

Faktycznie trzeba zacząć się bronić przed zachłannością korporacji, bo zaraz za 200 zł będą sprzedawać menu główne, a możliwość rozpoczęcia gry będzie trzeba dokupić w DLC.
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2012, 02:41:13 am wysłana przez el becetol »

s00s

• Major Hermaszewski
  • Reputacja: 155
« Odpowiedź #401 dnia: Lutego 23, 2012, 02:28:11 am »
trochę popłynąłeś z tym "największym wrogiem" ;)

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #402 dnia: Lutego 23, 2012, 02:42:16 am »
Ummm nie wiem co chciałem w tym zdaniu napisać, późno jest  ;)

Snake_Plissken

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 104
  • Who Dares Wins
« Odpowiedź #403 dnia: Lutego 23, 2012, 08:50:17 am »
Swoją drogą jestem ciekaw jak się cała historia zakończy. Jak będzie motyw w stylu "Shepard puszcza w kosmos super tajny sygnał niszczący żniwiarzy" to mnie chyba rozerwie ze śmiechu :P
Ro***erdoli Ziemię, na którą sprowadzi wszystkich Żniwiarzy. :angel:
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2012, 08:52:14 am wysłana przez Snake_Plissken »

Mrocz

• Gość
« Odpowiedź #404 dnia: Lutego 23, 2012, 10:24:30 am »
Swoją drogą jestem ciekaw jak się cała historia zakończy. Jak będzie motyw w stylu "Shepard puszcza w kosmos super tajny sygnał niszczący żniwiarzy" to mnie chyba rozerwie ze śmiechu :P
Ro***erdoli Ziemię, na którą sprowadzi wszystkich Żniwiarzy. :angel:

To by było niegłupie... Ziemianie by podzielili los Quarian... ^_^

s00s

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #405 dnia: Lutego 23, 2012, 10:53:14 am »
jeżeli będą mieli dość jaj, żeby zakończyć historię z przytupem i porażką ziemian to mają ode mnie z miejsca 10/10.

Mrocz

• Gość
« Odpowiedź #406 dnia: Lutego 23, 2012, 10:56:26 am »
jeżeli będą mieli dość jaj, żeby zakończyć historię z przytupem i porażką ziemian to mają ode mnie z miejsca 10/10.

Z tego co mówili, jest zakończenie negatywne, jeżeli odpowiednio wszystko spierdolimy :P

s00s

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #407 dnia: Lutego 23, 2012, 11:06:29 am »
nie o to mi chodziło. wolałbym, żeby wszystko poszło si, a i tak zmieliliby nas na pył :)

windomearl

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 265
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #408 dnia: Lutego 23, 2012, 11:10:52 am »
Moge się założyć, że na tyle jaj to nie mają.

Mrocz

• Gość
« Odpowiedź #409 dnia: Lutego 23, 2012, 11:16:21 am »
nie o to mi chodziło. wolałbym, żeby wszystko poszło si, a i tak zmieliliby nas na pył :)

Na bank będzie happy end.

Znaczy się, w najbardziej pozytywnym zakończeniu powstrzymamy żniwiarzy itp. Pytanie tylko jakim kosztem ;) i domyślam się, że tu w grę wchodzić będzie wiele zakończeń. W tym, nie zdziwię się jak uśmiercą Sheparda poprzez jakieś epickie poświęcenie się jako "ultimate hero"

Krzysiu

• MIR
  • Reputacja: 174
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #410 dnia: Lutego 23, 2012, 11:16:55 am »
Po BioWare bardziej bym sie spodziewal ruchania z Proteanem niz takiego zakonczenia sagi.

POK

• MIR
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #411 dnia: Lutego 23, 2012, 11:18:44 am »
Ziemi pewnie nie rozpieprzą na kawałki, ale i tak za wiele z niej nie zostanie. Ludzkość ma jednak setki innych kolonii, więc jakoś sobie dadzą radę - tzn nie podzieli losu quarian.

Ciekawe czy w zakończeniu zostawią sobie furtkę na kolejne części? (stawiam, że tak)

Solid Snake 1989

• MIR
  • Reputacja: 101
  • Who Dares. Wins
« Odpowiedź #412 dnia: Lutego 23, 2012, 11:37:52 am »
Ciekawe czy w zakończeniu zostawią sobie furtkę na kolejne części?
Najpierw na DLC, a po nich na kolejne części.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #413 dnia: Lutego 23, 2012, 12:27:21 pm »
Biorąc pod uwagę rozmiar kosmosu, furtka zawsze się znajdzie. Wystarczy znaleźć powód żeby wylecieć poza Drogę Mleczną i już możemy spotykać całkiem nowe rasy i cywilizacje z nowymi problemami. Zresztą w samej Drodze Mlecznej jest około 400 miliardów gwiazd, wystarczy policzyć przy każdej kilka planet a wyjdzie że jeszcze sporo do odkrywania zostało na obecnym terenie działań ;)

Krzysiu

• MIR
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #414 dnia: Lutego 23, 2012, 12:55:40 pm »
Nie zapominajmy o granicy kosmosu, za którą wszelka materia organiczna zamienia się w kutasa.

Mrocz

• Gość
« Odpowiedź #415 dnia: Lutego 23, 2012, 14:32:10 pm »
Nie zapominajmy o granicy kosmosu, za którą wszelka materia organiczna zamienia się w kutasa.

"+"

przez ciebie oplułem ekran herbatą xD

Solid Snake 1989

• MIR
  • Reputacja: 101
  • Who Dares. Wins
« Odpowiedź #416 dnia: Lutego 23, 2012, 21:07:03 pm »
Kurde..to tłumaczy wiele rzeczy--gdzie są Reaper'rzy kiedy nie atakują galaktyk i dlaczego są maszynami! 

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #417 dnia: Lutego 23, 2012, 21:20:10 pm »
Kurde..to tłumaczy wiele rzeczy--gdzie są Reaper'rzy kiedy nie atakują galaktyk i dlaczego są maszynami!

W końcu nazwa Reaper pochodzi od "rape".

Ale koniec żartów, bo jeszcze przeczyta to Hamburger Helper i w kolejnej części Bioware może ten temat pociągnąć dalej.

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #418 dnia: Lutego 24, 2012, 21:06:42 pm »
Dopiero dziś obadałem demo i jestem zawiedziony. Z każdą kolejną częścią jest gorzej, i mam wrażenie że każda kolejna część jest robiona pod jeszcze większą publikę i robi się z tego "one button game", widać tu niecne ręce EA i chęć dużego zarobku na sprawdzonej marce w jak najkrótszym czasie. Najbardziej zaniepokoiła mnie warstwa techniczna gry, sporo niedoróbek(nieruszające się usta podczas niektórych cut scenek mnie po prostu rozbroiły), framerate który schodzi na psy przez większość gry, niektóre tekstury które są gorsze niż w ME1, animacja która jest po prostu okropna(lepsze mam w grach na smartphona), i ogólnie widowiskowość która zamiast robić wrażenie to odrzuca...teraz pytanie czy to niechlujstwo i robiona na prędko gra, czy już po prostu ta generacja wysiada(w co nie chce mi się wierzyć, bo Uncharted czy GOW pokazują że nawet "korytarze" mogą być fajne).

Kwestia gameplay'u to też hmm..nie wiem ale przez spartoloną warstwę techniczną gry i dziwne pomysły związane z "one button game", jakoś nie czuję tego. Nie ma tej magii ME1, a jest nawet gorzej niż w ME2.

Oczywiście grę ratuję fabuła i to pewnie ona będzie tym dla której większość zagryzie zęby i skończy grę, bo chcemy wiedzieć jak to się skończy. Szkoda tylko że POK ma rację z tym niewykorzystanym potencjałem uniwersum.

Oczywiście warstwa dźwiękowa gry to kolejny plus, ale to wiadomo już po pierwszej części, że tu raczej nie można być zawiedzionym.

Generalnie... :-?
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2012, 21:10:58 pm wysłana przez Unlimited »

nakimushi

• Gość
« Odpowiedź #419 dnia: Lutego 24, 2012, 22:17:59 pm »
wydaje mi sie ze wszyscy tu strasznie wyolbrzymiaja ....

ze niby co poprzednie gry byly ladniejsze albo ze gralo sie inaczej ?
jakos nie pamietam zeby w ME1 czy 2 gralo sie inaczej
a grafika byla duzo gorsza niz ta z dema w Me3

tutaj skrin z 2

gdzie to niby ma lepsze tekstury czy cokolwiek lepszego niz 3 ?  :roll:

i ze niby co tam bylo bardziej skomplikowane niz wciskanie jednego przycisku ?

wiadomo ze demo jest niedopracowane ale to tylko demo / czesto demka sa slabsze i pochodza ze starszego buildu

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #420 dnia: Lutego 24, 2012, 22:40:47 pm »
jakos nie pamietam zeby w ME1 czy 2 gralo sie inaczej

A pamiętasz że w poprzednich częściach było coś takiego jak hakowanie, które w ME3 jest zastąpione wymagającym intelektualnie 'dłuższym przytrzymaniem przycisku'? A pamiętasz że dopiero w ME3 pojawia się "ammo", które jednoznacznie sugeruje w co zmienia się gra?
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2012, 22:42:56 pm wysłana przez el becetol »

POK

• MIR
« Odpowiedź #421 dnia: Lutego 24, 2012, 22:53:37 pm »
Parę dni temu był u mnie kumpel i chciałem mu pokazać demo. Stwierdziłem, że dla odmiany będę renegatem - i z tego zamysłu wyszło tyle co nic. Odpowiedzi prawie niczym się nie różnią, a nawet jeśli czymś się różnią, to nie wprowadzają żadnych zmian do rozgrywki. Nie wiem jak to będzie w pełnej wersji, ale w demie jest padaka straszna. Po ch** dawać opcje dialogowe (w dodatku cholernie ubogie), skoro nic one nie zmieniają? Chyba dlatego dodali tryb akcja (czy jak to tam się nazywa) :-?

nakimushi

• Gość
« Odpowiedź #422 dnia: Lutego 24, 2012, 23:28:34 pm »
ja pamietam ze w 2 tez dialogi niczego nie zmienialy .... przynajmniej w 90% przypadkow
to jest nie do pomyslenia zeby zrobili taka gre gdzie kazdy dialog ma inne galezie w story i prowadzi do czegos innego... wiec nie wiem w czym problem

co do hakowania to skad wiesz ze w pelnej wersji tego nie bedzie ablo czegos innego na ten sam pomysl ?

Krzysiu

• MIR
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #423 dnia: Lutego 24, 2012, 23:43:08 pm »
Co do dialogów - Alpha Protocol  :roll:
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2012, 23:48:39 pm wysłana przez tytacz »

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #424 dnia: Lutego 25, 2012, 08:04:13 am »
Nakimushi to chyba graliśmy w inne gry. ME1 było najbardziej dopracowaną z części. Animacja lepsza, framerate lepszy, opcje dialogowe, nie było takich bugów itd. Wolę gorszą grafe niż oglądać cut scenki czy gameplay w 15 fpsach. No i nie było wszystko przypisane do jednego przyciska jak teraz ma to miejsce<skacz, biegaj, strzelaj, hakuj, turlaj się, chowaj to wszystko i nawet więcej pod przyciskiem "X">. ;)

« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2012, 09:54:58 am wysłana przez Unlimited »

POK

• MIR
« Odpowiedź #425 dnia: Lutego 25, 2012, 12:40:35 pm »
ja pamietam ze w 2 tez dialogi niczego nie zmienialy .... przynajmniej w 90% przypadkow
Ja pamiętam, że w ME1 dialogi i wybory solidnie wpływały na rozgrywkę (np. w zależności jakim tonem gadałeś z towarzyszami, to takie wyciągali później wnioski), a przede wszystkim dawały sporo smaczku. Można było np. przerywać wszystkie późniejsze rozmowy z radą i przy każdej kolejnej inaczej się do nas odnosili. Można było oszczędzić lub zajebać Raknii, zastrzelić bez wahania Wrexa, wybrać kogo poświęcić itd. W każdym zadaniu miałeś jakiś wybór, a opcje dialogowe wpływały na późniejsze relacje, albo chociażby na zmianę toku rozmowy (w trójce nawet tego praktycznie nie ma).

Nie ma co jednak skreślać trójeczki na starcie. Jeszcze 10 dni i przekonamy się, czy dostaliśmy grę RPG z elementami akcji, czy odwrotnie. Osobiście wstrzymam się z zakupem do pierwszych ocen (te akurat na pewno będą wysokie - tak samo jak w przypadku dwójki) i recenzji. Grę i tak na bank kupię. Nie wiem tylko czy zaraz po premierze, czy po miesiącu, dwóch.

EDIT: Przypomniałem sobie jak była reklamowana jedynka. Główne siły szły na pokazanie świata, wyborów i zachowania. Grafika i walka na ponad rok przed premierą prezentowały się oszałamiająco i robiły niesamowite wrażenie, ale nacisk i tak był kładziony przede wszystkim na dialogi.
« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2012, 12:46:06 pm wysłana przez POK »

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #426 dnia: Lutego 25, 2012, 13:20:58 pm »

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #427 dnia: Lutego 26, 2012, 13:09:25 pm »
Troche gameplayu z Multiplayer z poziomu trudnosci Gold

Noveria fale od 1-6

Firebase fale od 6-9

LukeSpidey

• J-23
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #428 dnia: Lutego 26, 2012, 15:07:53 pm »
Po tym, co tu czytam to zupełnie odeszła mi ochota kupienia tej gry na premierę. Jeszcze dwa miesiące temu zapytany o to, czy kupuję grę zaśmiałbym się rozmówcy w twarz i pokazał paragon z preordera, lecz teraz to już na pewno marzec 2012 u mnie to marzec bez ME3. Podobnie jak POK poczekam te kilka miesięcy (zwłaszcza, że półki uginają mi się jeszcze od tytułów, których nawet nie zacząłem) i dopiero jak cały ten kurz związany z zachwytami zachodnich mediów, magazynów branżowych oraz portali opadnie, wtedy będę się zastanawiał nad kupnem zwłaszcza, że do tego czasu będzie już wiele więcej wiadomo na temat DLC itp. No i jakby nie patrzeć to gra od EA, czyli cena w okresie wakacji powinna być w granicach 100-120 zł za nówkę, więc na pewno warto czekać, jeśli komuś się gacie nie jarają z podjary tym tytułem.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #429 dnia: Lutego 26, 2012, 15:30:57 pm »
Noveria fale od 1-6

Firebase fale od 6-9

Gówno dla idiotów, dodane na siłę do gry fabularnej. Nie ma nic wspólnego z Mass Effect oprócz skórek.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 265
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #430 dnia: Lutego 26, 2012, 16:13:56 pm »
Po tym, co tu czytam to zupełnie odeszła mi ochota kupienia tej gry na premierę. Jeszcze dwa miesiące temu zapytany o to, czy kupuję grę zaśmiałbym się rozmówcy w twarz i pokazał paragon z preordera, lecz teraz to już na pewno marzec 2012 u mnie to marzec bez ME3. Podobnie jak POK poczekam te kilka miesięcy (zwłaszcza, że półki uginają mi się jeszcze od tytułów, których nawet nie zacząłem) i dopiero jak cały ten kurz związany z zachwytami zachodnich mediów, magazynów branżowych oraz portali opadnie, wtedy będę się zastanawiał nad kupnem zwłaszcza, że do tego czasu będzie już wiele więcej wiadomo na temat DLC itp. No i jakby nie patrzeć to gra od EA, czyli cena w okresie wakacji powinna być w granicach 100-120 zł za nówkę, więc na pewno warto czekać, jeśli komuś się gacie nie jarają z podjary tym tytułem.

Ja poczekam na opinię forumkowych fanów mass effect i wtedy będę wiedział czy kupić czy nie.

Gówno dla idiotów, dodane na siłę do gry fabularnej. Nie ma nic wspólnego z Mass Effect oprócz skórek.
Plus użytkowniku.

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #431 dnia: Lutego 26, 2012, 16:19:35 pm »
Gówno dla idiotów, dodane na siłę do gry fabularnej.
W koncu walka to tylko maly procent Mass Effect, prawda?

I co z tego, ze wrzucone na sile? Wiecej takich grywalnych, wrzucanych na sile dodatkow prosze.

Ps. Dla Ciebie Bioware bylo na tyle mile i wrzucilo tryb Story Mode ;
« Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2012, 17:13:26 pm wysłana przez KKRT »

Mrocz

• Gość
« Odpowiedź #432 dnia: Lutego 27, 2012, 19:48:32 pm »
W koncu walka to tylko maly procent Mass Effect, prawda?

Problem w tym, że twoje filmiku odrzucają...

Nie wiem czy multi jest dobre czy nie bo nie grałem jeszcze, ale na tych filmikach kompletnie to nie ma klimatu... Bieganie po mapie jak dureń i naparzanie do losowo spawnujących się przeciwników...

Kojarzy mi się to z Coop'em w Resistance 2, który był strasznie ułomny :?

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #433 dnia: Lutego 27, 2012, 20:04:56 pm »
To horde mode w systemie walki Mass Effectu i z niezlym AI oraz roznorodnoscia przeciwnikow.
Kazdy horde mode wedlug takiej definicji nie ma klimatu.

bebbop

• Sekretarz wojewódzki
  • Reputacja: 10
  • Memento Mori...
« Odpowiedź #434 dnia: Lutego 27, 2012, 20:11:45 pm »
"Choć do premiery Mass Effecta 3 pozostało jeszcze trochę czasu, pojawiła się już pierwsza recenzja gry. Opublikowało ją niemieckie pismo Gamestar, które twierdzi, że to najlepsza gra z serii.

Gamestar ma zwyczaj nie wystawiania ocen punktowych. Z recenzji, która znalazła się w piśmie, można jednak wywnioskować, że Mass Effect 3 jest bardzo dobrą produkcją.

Przejście wątku głównego powinno zająć graczom od 15 do 20 godzin, a jeśli dodamy do tego zadania poboczne, czas rozgrywki wydłuży się do 40 godzin. W trakcie zabawy obejrzymy też 90 minut przerywników filmowych i weźmiemy udział w ponad stu scenach, rozmowach i wydarzeniach, których przebieg zależeć będzie od wyborów podjętych we wcześniejszych dwóch częściach serii (czyli w niektórych misjach możemy w ogóle nie wziąć udziału). Wpływ na zakończenie będzie miało to, ile questów wykonamy i ile osób uratujemy – zarówno konkretnych osób, jak i większych grup. Sam finał jest ponoć godny trylogii i nie zostawi graczy z nieukończonymi wątkami.

Rozgrywka w trybie RPG przypomina ponoć w większości to, co znamy z „jedynki”, zaś poziom trudności powyżej średniego jest znacznie większym wyzwaniem niż pozostałe (trzeba odpowiednio łączyć broń i moce), choć AI przeciwników nie jest idealne. Skanowanie planet nie jest tak żmudne, jak w „dwójce”, ponieważ polega na rozegraniu zupełnie nowej mini-gierki. Recenzent Gamestar narzeka też na mało szczegółową oprawę graficzną i niskiej jakości tekstury, choć chwali modele postaci."

http://www.cdaction.pl/news-25200/mass-effect-3-pierwsza-recenzja-to-najlepsza-gra-z-serii.html

PS. Odnosnie protean to jeden z czlonkow Bioware przyznal, iz wszystko co zwiazane z ta rasa zostanie wyjasnione w pelnej grze.
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2012, 20:14:00 pm wysłana przez bebbop »

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #435 dnia: Lutego 27, 2012, 20:17:12 pm »
"Choć do premiery Mass Effecta 3 pozostało jeszcze trochę czasu, pojawiła się już pierwsza recenzja gry. Opublikowało ją niemieckie pismo Gamestar, które twierdzi, że to najlepsza gra z serii.

Gamestar ma zwyczaj nie wystawiania ocen punktowych.
Nigdy nie przypuszczałem, że spropsuje Niemców. :(

Rodi

• Przodownik pracy
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #436 dnia: Lutego 28, 2012, 11:21:15 am »
Nie wiecie, czy do gry będzie dołączony jakiś komiks, który pozwoli na wybranie kluczowych opcji z ME i ME2? Moje save gdzieś poleciały z PC, a raczej nie mam czasu na kolejną przygodę z tymi grami.

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #437 dnia: Lutego 28, 2012, 11:24:12 am »
Nie, bo i po co? ME2 było już dostępne na wszystko więc komiks jest zbyteczny. Zawsze pozostaje opcja http://www.masseffectsaves.com/

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #438 dnia: Lutego 28, 2012, 14:46:12 pm »
BioWare discusses potential Mass Effect MMO

http://www.eurogamer.net/articles/2012-02-28-bioware-discusses-potential-mass-effect-mmo

No, może jednak jakaś gra z tego uniwersum będzie erpegiem. :troll:

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #439 dnia: Lutego 28, 2012, 15:03:33 pm »
Niech się lepiej dopracowaniem i rozbudową TOR'a zajmą. Kto by chciał grać w Mass Effecty, mając Star Warsy pod ręką?  :lol: