Dobra, po 3 dniach z konsolą napiszę parę plusów i minusów.
Plusy:
- mimo lekkiego sceptycyzmu z mojej strony odnośnie potrzeby ekranu na kontrolerze, sprawuje się to zadziwiająco dobrze- kiedy nie chcemy/nie możemy grać na TV, dostajemy dodatkowego handhelda (na razie grałem w 2 gry i były one w pełni funkcjonalne nawet na samym tablecie)
- cicha praca, rzadko zdarzy się konsoli leciutko zawyć
Minusy:
- chaotyczne menu na ekranie telewizora
- krótka żywotność baterii kontrolera
- brak możliwości wyłączenia ekranu na padlecie podczas grania na telewizorze (czasem trzeba go używać, ale są gry, w których jest zbędny; można go wyłączyć tylko na czas używania innych kontrolerów)
- ten sam obraz na dwóch ekranach, mimo że jeden z nich widzi się kątem oka, jest chaotyczny i niewygodny
- brak portu ethernet
- brak możliwości ładowania kontrolera przez USB
- chore czasy ładowania w menu
Generalnie nie ma się za bardzo nad czym rozpisywać- Wii U jest po prostu solidne, a największym plusem jest nowy kontroler. Minusy nie są uciążliwe, to bardziej takie szczegóły, które mogłyby lekko poprawić wygodę użytkowania. Ważne, że jest parę fajnych gier i to dla nich warto kupić konsolę. Ja tam się jaram Marianami w HD i nie uważam, żeby kupienie Wii U w chwili obecnej było wyrzuceniem pieniędzy w błoto.
Dziwne, bo do tej pory bardziej od Mario 3D Land wciągnęło mnie New Super Mario Bros. U.