Czyli w teorii T10 ma najlepszy Nurb, skoro go skanowali.
Ja w GT na Nurbie przejezdzilem tysiące kilometrów, trasę znam na tyle dobrze, że widząc fragment jakiegoś nagrania jestem w stanie określić jaki to zakręt. <-- to chyba świadczy o tym, że jednak GT ma tą trasę odwzorowane bardzo dobrze .
Dlaczego najlepszy skoro w Gran Turismo, Asseto Corsa i iRacing też jest laserowo skanowany?
Prawda jest taka, że sam fakt "laserowo skanowanego toru" dużo nie daje, jak fizyka gry jest zręcznościowa. Taka Forza może i mieć każdy kamyczek odzworowany, problem w tym, że będzie to zwykły marketingowy bełkot bo tego nie odczujesz przy fizyce robionej pod pada. Taki "ficzer" ma znaczenie przy grach typu Project CARS, Asseto Corsa czy iRacing. I pewnie przy GT będzie miało bo ta seria jednak ma lepszą bardziej realistyczną fizykę jazdy. W grach gdzie naprawdę zmiana nawierzchni ma znaczenie, i nawet lekkie zużycie opon czy też ich przegrzanie zmienia nam zachowanie samochodu.
Żeby nie było. Forza to fajna seria, ja tam się świetnie w to bawiłem i gdybym mógł kupić wersje PC na przykład to bym kupił, ale nie jest to symulator. Mocno czuć zręcznościowy model jazdy z tej gry, momentami to jest wręcz poziom Driveclub czy PGR 4 jeśli chodzi o fizykę jazdy. W takim GRID Autosport mamy podobny model jazdy do Forzy. Seria mocno uderza w masówkę zamiast zapewnić realistyczne doznania z jazdy. Nie byłoby to źle, gdyby nie ten fałszywy zakłamany marketing.