Witam to mój 1 post na tym forum, od razu chciałym powiedzieć ze nie jestem ani fanem Sony ani Xboxa i obie konsole traktuję na równi poważnie (zarówno firma Sony jak i Microsoft nie jest święta i ma swoje "grzeszki"). ponizej moje refleksje (sorry z góry za "słowotok" moze byc ciut chaotycznie ^_^ )
Po targach E3 i jak się pózniej okazało "pseudoprezentacji" PS3 byłem cały w skowronkach , Achom i Ochom nie było końca, filmik z KILLZONE wgniatał w ziemię , filmik z Motorstorma też. Całkiem ładnie wyglądał też Fight Night (puszczony jako niby pokaz potęgi Ps3) . Nieco gorzej już wyglądał w porównaniu z poprzednikami MGS4 (dla wielu moze to 8smy cud świata, dla mnie niebardzo, wprawne oko zauwazy bez trudu ze więcej tam było na Snake-u "normal map" niz polygonów, na scianach i obiektach były kiepskie textury, bez zadnych praktycznie normalmap czy bumpmap , jedynie co wyglądało ładnie to particle i twarz snejka). Generalnie z kazdym kolejnym newsem traktującym o Ps3 podchodzę do niej coraz chłodniej. Super hiper "realtimowe demko "
KILLZONE okazało podobno się koncepcyjną animacją zrobioną przez studio Axis , chodza wieści ze CELL nie jest wcale taki potężny jak niby to miał być (dobry jedynie w zmiennoprzecinkowych) a jego rdzenie są duzo mniej funkcjonalne niz pełne rdzenie u Intela czy Amd) , nie znalazlem w necie zadnych porządnych benchmarków tego procka . Kolejne ploty to to że Ps3 tak naprawdę wcale nie jest duzo potęzniejsze od nowego X-a, ze jest tylko trochę mocniejsze , nie wiadomo ile trudniejsze jest pisanie na nią (a podobno nie jest tak różowo (kolejna niepotwierdzona plotka), kolejny cudowny news to brak na standardzie HD (witajcie ponownie padające lasery) ....mozna by tak pisać i pisac.
...sony nabrało wody w usta i milczy (za wyjątkiem info o nowej usłudze na wzór xboxlive to posucha na maxa) , w necie pełno róznych plotek które wcale dobrze nie swiadczą o tej nowej maszynce, brakuje jakichkolwiek porządnych screenów z nowych gier (a te które się pokazują spokojnie śmignełyby na xboxie360 który miałbyc niby duzo słabszy)...gier w produkcji dla ps3 tez jak na lekarstwo.
Osobiscie uwazam ze Microsoft na targach E3 zaskoczył sony pokazując gotowy dopracowany juz produkt nadający się do produkcji, wyposazony w całkiem dobrze pomyslany sytem online. Sony chyba było ostatnimy czasy zbyt zadufane w sobie i lekceważyło "Małego Miękiego"
a potem jak sie dowiedziało ze MS chce pokazac na E3 gotową działającą konsole to na szybkiego skleciło pudełeczko puste w środku , nawiązało współpracę z nvidią i pokazało parę demek o które czy są prawdziwe do dzisiaj toczą się spory na forach. Tyle odmnie refleksji na temat tej konsoli - mam naprawdę nadzieję ze okaze się jednak dobrą udaną maszyną na którą z czasem wyjdzie duzo swietnych gierek.
Mam jeszcze 3 ciche zyczenia co do Ps3:
- zeby jednak HD(przynajmiej z 40 gb) był w standardzie - wredy developerzy go uwzględnią.
- zeby konsola miała przynajmiej 768mb ramu (512 dla danych i 256 dla gpu) ....samo 512 to zdecydowanie za mało do porządnej grafy gdzie na obiekt wchodzi po pare rodzajów tekstur (color, normal map, specular, transparency , itd)
- zeby w standardzie była myszka i klawiatura (nie podroży to mocno ceny konsoli) ....wtedy koszmar grania w FFP na konsolach minie a dodatkowo soniacz uzyska w tym gatunku mocną przewagę nad X-em. Trzeba być niezłym ignorantem z klapkami na oczach zeby twierdzic ze granie na padzie w FPPy jest przyjemne ( to tak jak twierdzenie ze granie w wyscigi na klawiaturze jest przyjemne ROTFL , kto raz zagrał w dobre wyscigi na porządnej kierownicy ten wie co mówię)