Powiem szczerze. Nie kupowałbym starszych wersji konsol. Diabli wiedzą jak się one zachowywały, jak są zużyte. Z tego co wiem w playu potrafi paść napęd optyczny - a w takiej sytuacji szansa na podobny przypadek (jeśli sprzęt nie był już serwisowany) jest o wiele większa, niż wtedy gdy kupowałbyś nówkę. Sam laser to wydatek około 250 złotych - cena z allegro - a przecież nie zamontujesz tego sam.
Po prostu moim zdaniem kupowanie używanej elektroniki za blisko tysiąc złotych to zły interes. Niewiele dostajesz w zamian. Nie można być pewnym jak sprzęt będzie się zachowywał, a jak będą jakieś problemy, to będziesz musiał radzić sobie z nimi sam. Trochę szacunku do własnych pieniędzy - jeśli się z nimi liczysz i chcesz je jak najlepiej wydać, to dołóż trochę i kup nowy sprzęt. Powinien ci starczyć na długo, a w razie problemów, to nie ty będziesz się tym zajmował, tylko serwis. Przynajmniej przez pierwsze dwa lata.
Jeśli chodzi o granie w pozycje z PS2, to na obecnych teraz wersjach - mam tu na myśli slim - sobie w nie nie pograsz. Jeśli już starszą konsolę i na niej się bawisz, to kupowanie PS3 na zastępstwo, trochę mija się z celem. Jeśli zaś chciałbyś upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu i móc grać w pozycje z obu platform... Miałbym bardzo wiele wątpliwość do podobnego działania. Uważam je za ryzykowne. Jeżeli są gry poprzedniej generacji w które chcesz się bawić - to już lepiej kup właśnie PS2, z "trójką" się wstrzymaj. No chyba, że masz już listę gier na PS3, w które chciałbyś grać.
Co do twojego monitora to mam sporo wątpliwości. W opisie spotkałem się z bardzo długim czasem reakcji - aż 20ms - co daje dość wysokie szanse na zaobserwowanie smużeń.
Po za tym ma on proporcje 4:3, zaś gry na PS3 zwyczajowo robi się w standardzie 16:9. Więc podejrzewam, że w trakcie zabawy miałbyś czarne pasy u góry i dołu ekranu.
Przy założeniu, że w ogóle dałbyś radę go podłączyć.
Jeżeli chcesz grać a nie stać cię na większe wydatki jednocześnie, to lepiej zacznij od zakupu lepszego monitora - takiego "szerokiego" i koniecznie z wyjściem HDMI lub DVI. To nie będzie problem, bo obecnie takie rzeczy są normą. Później odłóż sobie na konsolę. Obecnie nie wygląda to u ciebie za dobrze.