i po co porównywać sprzedaż x'a 360 do sprzedaży ps3 w JAPONII???? CZłowieku przecież ci ludzie kupiliby i tak ps3 gdyby w środku były same ziemniaki czy inny ryż. Wątpie żeby japonia była wyznacznikiem "lepszości" odnośnie ilości sprzeadnych konsol. To naród od którego wywodzą się słowa kamikaze i harakiri....
Pamiętam jak gościu z Microsoftu mówił, że bez japonii nie wygrają walki na polu next-genów. Teraz wiadome jest, że w japonii nie wygrają skoro PS3 w niecałe 4 tygodnie sprzedało się w większym nakładzie niż XO przez cały rok!!!(osiągnęli by to zapewne w tydzień[jeżeli nie szybciej] jakby nie mieli problemów z dostawą konsol). Microsoftowi pozostaje tylko walka na rynku europejskim i amerykańskim. Jednak 360 radzi sobie cełkiem dobrze, szczególnie ostatnio, bo pierwszy rok trzeba przemilczeć, w końcy x-box w przeciągu pierwszgo roku sprzedawał się lepiej (mimo iż 360 był pierwszym nextgenem na rynku i rok trwał bez konkurencji, a pierwszy x startował jako nieznana marka, bez dużego wsparcia deweloperów na rynku gdzie już rok królował PS2).
PS3 jak narazie radzi sobie średnio dobrze. Jeżeli ma osiągnąc rezultat 70mln sztuk do 2010 roku to średnio w miesiącu musi sprzedać mniej więcej 1,5mln konsol. Jak narazie, biorąc pod uwagę że jeszcze konsoli nie ma w Europie oraz fakt iż mają problemy z produkcją, plan udaje im się spełniać. Napewno konsola się rozkręci i to już w przeciągu kilku miesięcy- rozwinie się Playstation Network, wyjdzie więcej exclusive-ów jak Lair, Haevenly Sword, Warhawk, Motorstorm, F1 oraz wiele innych świetnych gier. PS3 narazie nie ma za dużo rewelacyjnych gier (jeden Hit resistance no i motorstorm ale narazie tylko w japonii) ale mimo to świetnie się sprzedaje, więc jak wyjdzie więcej hitów to gdzies do końca roku pewnie prześcignie sprzedaż 360 (IMO).
360 sprzedał się 10mln sztuk w 13 miesięcy, więc w przeciągu 5 lat 50mln powinno udać im się sprzedać. Wynik dla M$ napewno zadowalający szczególnie biorąc pod uwagę to iż Xbox-a sprzedali tylko 26 mln sztuk w porównaniu do około 120mln PS2.
Co do usługi sieciowej sony to mi sie najbardziej podoba to iż za darmo można grać- czyli to co najważniejsze w usłudze sieciowej. Zapewne w wyniku tego bedzie więcej płatnych dodatków, oraz będą one drozsze, jednak mnie (i chyba zresztą wszystkich) najbardziej interesuje granie po sieci, więc nie będę narzekać.
ps: ja cieszyłbym się gdyby na rynku była tylko jedna konsola. Mielibyśmy wtedy wszystkie gry na jednym sprzęcie, a pod względem technologicznym i cenowym i tak musiałoby konkurować z PC.
ps2: zanim kupię 360 i PS3 muszę namówić rodziców na jakiś wypasiony 1080 HD-TV. W sumie cieszę się, ze nowa wersja 360 będzie miała HDMI. Jeszcze tylko jakiś niezły kabelek sobię będę musiał kupić co by jakość mieć najlepszą. Mam nadzieję, że nowa wersja XO nie będzie aż tak awaryjna.
--------------------------------------
Potwierdzenie premiery PS3 w marcu w Europie:
"Jack Tretton, chief executive of Sony Computer Entertainment, has once again re-stated Sony's European launch plans for the PS3, confirming that its on schedule for March.
"We're equally strong in all three markets. We can't afford to sacrifice any one of them," Tretton said."
Mam nadzieję, że tak będzie.
--------------------
Gameplay z GrimShift:
Oraz wywiad z twórcami:
W 3 miesiące powstała ta gra!!! Tylko 3 miechy mineły od dostanie dev-kitów do tego co widzimy na trailerach!!! Szok!