Zgadzam się, jeśli Twój będzie wart 0,000000000001.
I mówi to ktoś, o lewicowych poglądach :]
Kiedyś była na ten temat kłótnia (wciąż jest gdzieś tu na stronach), nie chce mi się jej powtarzac. Wszyscy równi, wspólna odpowiedzialnośc za państwo, blablabla- pięknie to brzmi, tylko w praktyce widac jak to się sprawdza. Demokracja jest dobra, ale ma swoje minusy.
Po prostu, jeśli wybierana jest taka samoobrona do parlamentu, to znaczy że jest źle i coś tu nie działa (jest na szczęście mechanizm samooczyszczający w tym ustroju, dzięki czemu lepper z kolegami już raczej nie powróci), a tym słabym ogniwem byli ludzie, obywatele, którzy oddali swój głos na trędowatego ("Bo przecież pieniądze są w bankach, trzeba tylko po nie sięgnąc"). Dopóki więc nie wykształcimy naprawdę społeczeństwa obywatelskiego, jestem za tym by ograniczyc głosy niektórych ludzi. Dla dobra nas wszystkich.
Nie rozumiesz, że dla niektórych ludzi Lepper był najlepszą alternatywą?
Popatrz na rolników. PSL daje dupy po całości już od kilkunastu lat. A tu nagle pojawił się człowiek, który otwarcie mówi i problemach i zapewnia, że jak go wybiorą będzie lepiej. Co prawda był burakiem, ale wtedy nie uważano go za kryminalistę.
Tyle tylko, że w przypadku Leppera mamy pewność, że to był człowiek prosty, pionas, który chciał się dorobić jak już doszedł do korytka. Dam głowę, że gorsze rzeczy działy się gdy u sterów była lewica, PiS a teraz PO. Tylko, że oni mają nieco inne sposoby niż Lepper.
Zrozum, że nie da się obiektywnie ocenić "dobroci" i "zła" polityków bo co pokazują politycy z PO wychowanie, szkoła itd daje dużo, szczególnie jesli chodzi o odbiór społeczny.
A kur
wa za przeproszeniem stawianie niektórych ludzi wyżej niż innych jest takim chujstwem, że aż mi się nie chce wierzyć, że na serio tak uważasz. W ten sposób rodziły się najgłupsze ideologie i największe zło. Ot co, wszyscy są równi, człowieczeństwo nam to zapewnia.