Może nie podobały mu się ostatnie słowa "Zasada zgodna z naturą". Jak wiesz socjaliści lubią gdy takie rzeczy ustala organ państwowy, może wolałby aby to socjaldemokraci wedle swoich ideałów ustalali kto jest pełnowartościowy dla państwa, a kto nie, kogo sterylizować, a kogo nie... ale socjaliści wiedzą o tym najlepiej : ]
To ci dopiero sci-fi, że o przydatności dla państwa decyduje państwo. Zdecydowanie lepiej, żeby decydowali o tym sami ludzie. Wtedy to na pewno każdy będzie przydatny.
Gdyby nie państwo, to Twoich rodziców byłoby stać na prywatną szkołę dla Ciebie, czy też na operacje w prywatnej klinice... ale jak mogą sobie ludzie na to pozwolić skoro państwo zabiera połowę ich zarobków, a kolejne pieniądze gdy kupują podstawowe środki do życia, proste. Niech państwo nie daje ludziom, ale i niech nie zabiera, a już zdecydowanie większość ludzi będzie wiedziała jak rozporządzić swoimi pieniędzmi, na pewno robili by to lepiej niż jakaś banda biurokratów.
No i poszli Ci mądrzy ludzie do dobrego kapitalisty co ubezpieczenia sprzedaje i za wypełnienie kilkunasto stronicowego druku, otrzymali (za swoje horrendalne składki, które płacili, pięknej, błyszczącej, niepaństwowej koroporacji) gotówkę na remont, w porywach, jednego pomieszczenia. Ale po co komu protekcjonizm i ci cholerni biurokraci.
Pewnie są i takie betony, które nie poradziły by sobie, ale niby dlaczego ja mam być z tego powodu obciążany za ich nieudacznictwo, niby dlaczego ma mnie obchodzić ich los ? od tego jest kościół, albo jakieś instytucje charytatywne, na które Ci którzy czuli by taką potrzebę wpłacali by pieniądze, a skoro Ty jesteś socjalistą więc pewnie również byś wpłacał...
Osz w mordę! To ja muszę się przeprosić z kościołem. Ale to pewnie regionalne różnice. Bo w moich stronach, kościół to raczej zajmuje się pozbawianiem ludzi zdrowego rozsądku i tanią agitką. Ja tylko chciałbym przypomnieć wszystkim (2% mofo, rozjebaliście Pawlaka, Jurka, Ziętka i terrorystę Morawieckiego - propsy) skupionym wokój Wolności i Praworządności czy innej polityki nierealnej, że wasz guru to konserwa. Katolik na UPR zagłosować nie może, no bo albo promujemy system oparty na założeniu, że masz wyje**ne na ludzi albo na miłosierdziu. Jak to łączy Janusz? Nie wiem, ale on znany jest z chytrości.
Nie mogę popierać ideologii, w której zabiera się jednym ich własność, by dać drugim, zwłaszcza, że wśród nich jest pełno nierobów.
Włacha. Tylko, takie pytanko. Czy wiesz, że nawet w systemie jaki postuluje Januszek, twoje kochane pieniążki i tak poszłyby na państwo. W mniejszej ilości, ale wciąż. Chyba, że chytry Janusz wymyślił już jak utrzymywać wielką i silną armię. Stahurski ponoć żywił się energią kosmiczną. Trzeba będzie się poważniej zainteresować tym zagadnieniem.
Byłem w USA, byłem we Francji i widziałem chordy siedzące na blokowiskach, oni dostają socjal, dostają więcej pieniędzy , niż niektórzy ciężko pracujący ludzie zarabiają w Polsce !
No tak. W bogatym kraju, biedni ludzie dostają więcej pieniedzy, niż biedni ludzie w biednym kraju. Japierdole, jak to jest możliwe? Swoją drogą propsy, że taki światowy jesteś i nawet jakieś makaronizmy tutaj pykasz. Bo te "chordy" to nie po naszemu raczej.
oni również dostają oferty pracy, ale ich nie przyjmują,
Przejebane życie masz, że spędzasz czas w podejrzanych dzielnicach zamiast zwiedzać. Dobrze, że mieszkasz w Polsce, bo tutaj sprawa jest prostsza. Dostajesz na bezrobociu gówniane pieniądze, a praca czeka na Ciebie wyłącznie w sektorze "handlowo-usługowym" jak jedziesz jedynką przez Kobiór. Jako ten, wiesz, wykształcony to mówię. Wiadomo, że nie tak jak kolega _Music, bo on widać, że wciąga Hegla do porannej kawy, ale wywalczyłem jakiśtam dyplom strasznej, publicznej uczelni. Dobrze, że jak mówisz "państwo dało moim rodzicom pieniądze". Swoją drogą zagadam do nich jak to przebiegło, że dostali te pieniądze od państwa na moją edukację, bo ten komunistyczny reżim to chyba strasznym cichaczem to wszystko załatwia.
widocznie nie chcą splamić rąk pracą. I oni mają żyć z moich pieniędzy ? czyste szaleństwo. Nic dziwnego, że lewicowi socjaldemokraci, mają takie poparcie wśród imigrantów.
Błyskotliwe spostrzeżenie. Że też lewica ma poparcie wśród imigrantów. No doprawdy zrewolucjonizowałeś moje pojęcie świata.
Zresztą, gdy państwo zabiera się za pomoc, to wiadomo z góry , że tylko mała część pieniędzy trafi do faktycznie potrzebujących, reszta kasy zawsze się magicznie rozpływa. Dlatego lepiej samemu dać, niżeli liczyć na troskę państwa.
Bo kradną te kur**!!!wyobraź sobie, że są ludzie mieszkający w miejscowościach z populacją na poziomie 20 tyś. mieszkańców z ponad 20% bezrobociem.
Chwila, ale kto ich tam trzyma ? Jeżeli nie ma pracy w danym miejscu, to należy jej szukać tam gdzie ona jest.
[/quote]
Genialne. Ja nie wiem jak się powodzianie mogą martwić czymkolwiek, jak świat działa na takich prostych zasadach. Straciłem wszystko - a pierdolnę sobie domek 20 metrów dalej i będzie kolorowo. Jedyny zakład w promieniu 50 km upadł? Nic to, przeprowadzę się do innego miasta z żoną i czwórką dzieci. Nie ma pracy nigdzie w okolicy? Co za problem? Przecież rodzina utrzyma się sama podczas gdy ja będę przez 3 lata przekwalifikowywał się i przystosowywał do nowej pracy. Albo wyjadę, bo po co moim dzieciom ojciec? Hanka zaradna, a Jacek to już ma prawie pełne uzębienie to do roboty pójdzie. Że edukacji nie zdobędą i będą do końca życia robić za 800 zł netto nocki w Tesco? Phi.