Giery z zeszłego roku zaliczone, dlatego leci mój ranking
.
1. Pro Evolution Soccer 2013 (Na takiego pesa czekałem bardzo długo bo po PES 6 ta seria upadała coraz bardziej w dół, no ale na jej szczęście podniosła się w sposób fenomenalny, pokazując jak daleko w temacie grywalności jest jej konkurent fifa. Co prawda zeszłoroczna edycja już była bardzo grywalna czego przykładem jest bardzo wysoka ocena ode mnie bo aż 8/10, ale dopiero ta edycja spowodowała że zacząłem tak jak dawniej grać w pesa czyli noce nie przespana itd, (z przyszłym szwagrem potrafimy grać nawet od 17 do 4 rano
). Fakt jest trochę wad typu brak licencji na niektóre kluby, narodowości czy drużyny classic, słabe przyśpiewki kibiców nie licząc Barcelony aż się prosi aby powróciły te z Winning Eleven 6, komentarz taki sobie, no ale mimo tych wad nie przeszkadza to jej być moją grą roku)
2. Far Cry 3 (Tutaj miałem problem bo o drugie miejsce toczyła się ostra walka z Hitmanem. Postawiłem jednak na to co widać bo jeszcze przy żadnej strzelaninie nie bawiłem się tak dobrze. Masa roboty, rozległy teren, bardzo dobra grafa i muzyka (ta nutka przy spalaniu trawy daje rade) a do tego fabula, klimat no i Vaas)
3. Hitman Absolution (Uwielbiam skradanki a przy tej grze poczułem się jakbym grał w kolejne przygody Solida czy Sama z elementami starych części Hitmana. Gra jest długa, ciekawa, różnorodna, (można się skradać albo siać rozp**rdol jak w Uncharted czy Girsach) posiada super klimat, no i jest jak dla mnie najlepiej spolszczoną grą tej generacji)
4. Max Payne 3 (Grywalność, klimat, fabuła, dobra grafa i dźwięk plus masa strzelania czego więc chcieć więcej)
5. Tekken Tag Tournament 2 (Najlepsza a zarazem najlepiej wyglądająca bijatyka tej generacji (nowy Dead or Alive wygląda jak kupa przy tekkenie). Tytuł stoczył zażartą walkę o to miejsce z VF5FS, ale wygrał)
6. Virtua Fighter 5 Final Showdown (Kapitalna grywalność, poprawiona grafa względem VF5 oraz 2 nowe postacie i polepszony system walki. Jak na wersje nie pudełkową ten tytuł spełnił moje wszystkie oczekiwania. Jakby ta gra miała więcej opcji gry to między 5 a 6 miejscem kolejność była by inna)
7. NBA2K13 (Najlepszy kosz jaki istnieje na tej planecie jeszcze bardziej doszlifowany względem poprzednich też kapitalnych części mowa o Nba2k11 i Nba2k12 bo wcześniejsze części jakoś nie spełnialy moich oczekiwań. Konkurencja nie istnieje dosłownie hehe)
8. Uncharted Golden Abyss (Najlepsza gra na vite. Kapitalna, grywalna i długa przygoda w porównaniu z takim robionym na szybcika króciutkim Uncharted 3)
9. Halo 4 ( Po takim sobie Halo 3, czwóreczka pokazała że jednak ta seria jest wielka. Grafa to czołówka tej generacji, muzyka tez bardzo dobra, ale jednak gorsza od poprzednich części. Najlepszy Ex na Xa w zeszłym roku zdecydowanie)
10. Assassins Creed 3 (Tutaj miałem problem bo nie widziałem co wrzucić. Postanowiłem jednak na zabójce w kapturze. Pomimo dużej liczby wad bawiłem się przy tej grze bardzo dobrze. Dwójce tytuł nie dorównał, ale Revelations czy Brotherhood już tak.
A tutaj dalsze pozycje.
11. Resident Evil 6
12. Need for Speed Most Wanted
13. Dishonored
14. Street Fighter X Tekken
15. Call Of Duty Black Ops 2
16. Forza Horizon
17. Sleeping Dogs
Nie przeszedłem jeszcze Darksidersa 2, ale też w tej liście co powyżej znajdzie się pewnie.
A na sam koniec lista gier które rozczarowały.
1. SSX (Beznadzieja gra, zero klimatu, tragiczna graf i grywalność, istny crap a nie gra. To co się stało z tą serią to jakaś masakra)
2. Ninja Gaiden 3 (Spłycony system walki plus brak klimatu. Ta gra powinna nazywać sie inaczej a nie Ninja Gaiden)
3. Dead or Alive 5 (Swoje żale wypisałem w ocenie nie mam zamiaru się powtarzać)
4. Soul Calibur 5 (Zubożony system walki w taki sposób, że nowy Soul stał się tylko kolorową popierdółką dla małych dzieci)