Mi sie ta przerośnięta brzytwa podoba strasznie
Design masakra. Z miejsca stał się moja ulubioną bronią. Prezentuje się obłędnie. Racja, ale lama jestem i poszedłem na łatwiznę wybierając i ulepszając topór, który jest uważany za najlepszą (obok Miecza Ludwiga) bronią w grze.
Generalnie nie przejmuj się, jak coś nie podpasuje. Później jest opcja kupna broni.
Czyli z tego co rozumiem sa 2 rodzaje waluty, bo jeszcze chyba tetnienia krwi czy jak to sie zwie. Poprosze rowniez o jakies rady na start
- poziom doświadczenia podnosisz za pomocą krwi, dokonujesz tego u Lalki w Śnie Tropiciela (musisz zmierzyć się z Bestią Kleryka by ją zbudzić);
- proponuję skupić się na początek na witalności i sile, dobrze jest to tak rozkładać: dwa, trzy poziomy dla życia, jeden dla siły; po jakimś czasie (życie dobijające do 40tki) skup się na wytrzymałości (jest niezwykle istotnym atrybutem);
- pierwszy boss (Ojciec Gaskojn) jest jednym z najbardziej wymagających bossów w grze; dobrze jest zatem znaleźć pozytywkę, która znacznie go osłabia; znajduje się ona przy skrócie do ściaków w centrum miasta (da ci go jego córka);
- w prawym, górnym rogu masz tak zwany "wgląd"; im wyższy, tym, jak to można kolokwialnie napisać, postać widzi więcej; jest to związane z poziomem trudności gry (wyższy poziom wglądu = jest trudniej);
zdobywasz go za poznanie gry - spotkanie z nowym bossem, pokonanie go, interakcja z postaciami; pierwszy zdobędziesz przy spotkaniu Bestii Kleryka; gdy zgromadzisz ich dziesięć, zbudzi się dodatkowa fontanna w Śnie; przy piętnastu niektórzy wrogowie mają nowe ataki; odpowiada on także za pomoc oraz najazdy innych graczy;
- w kuźni ulepszasz i naprawia broń; jest w Śnie Tropiciela; wiąże się to z runami (niezwykle pomocne są), ale to dopiero po pokonaniu wiedźm w dalszej części gry;
- zbieraj kawałki pępowiny, są 4 w grze (wystarczą trzy); służą one do zobaczenia prawdziwego zakończenia i zmierzenia się z ostatecznym bossem;
- gra ma fantastycznie skonstruowany świat; nie zniechęcaj się jak dany boss cię bije i musisz "cały poziom" przelecieć doń, prawda jest taka, że do większości znajduje się skrót, który umożliwia bardzo szybkie dojście od lampy do głównego przeciwnika;
- graj sam, tak gra sprawia większą frajdę (choć wezwany pomocnik potrafi znacznie grę ułatwić);