Właśnie ogrywam ponownie wszystkie Halo od 1 do 5 przed Infinite i muszę przyznać, że patrząc jedynie z widoku kampanii to gra ma swoje wzloty i upadki
Przyznam, że względem najlepszej przygody i takiej ktora mnie mocno wciągnęła emocjonalnie to było Halo 3: ODST oraz Halo 4. W obie gry grałem po Halo 3 i 2 więc wpływ ma po prostu lepsza narracja fabularna oraz sam klimat psychologiczny Cortany i Johna
W ODST za to bardzo spodobał mi się sposób prowadzenia fabuły - misje rozgrywane po całej walce gdzie chodzi się nocą i omija przeciwników jako scout oraz sam motyw przewodni i poznawanie drużyny
W Reacha zacząłem grać jako pierwsze i przyznam, że dluzylo mi się trochę - ma swoje momenty warte zapamiętania ale widać, że gra już była robiona do wspólnej gry a nie samotnych podchodow
Trojeczka kiedyś była moim ulubieńcem serii, bo nawet zdarzało się pograć z ludźmi z forum (czasy Faxa
) i w sumie dalej się nie zestarzala, mechanika z dwójki została ładnie ulepszona a grafika przez swoją pctowa oprawę nie razi w oczy, kontury są ładnie poscinane
ale też ma swoje wzloty
Dwojeczka miała chyba najlepiej zrobioną kampanie pod względem urozmaicen, statek, miasto i inne tereny sprawiały, że to jakby była inna gra. Lepsza dynamika też zrobiła swoje.
Na koniec jedynka czyli jak dla mnie najgorsza część
hah, kontrowersyjne ale pierdolca dostawalem przez ten backtracking i problemy z mapą. Jak gdzieś miałem się dostać i latalem na statku przez podobne pomieszczenia i znów wracałem do nich to aż przerywalem grę i później wracalem na quick resume
niestety pomimo upływu lat te sterylne tereny które kiedyś dawały frajdę teraz się w kij zestarzaly i śmierdzą monotonią.
Więc ogólnie moje podsumowanie serii Halo z ostatnich miesięcy wygląda tak: Halo 4 > Halo 3: ODST > Halo 2 > Halo 3 > Halo 1. Jest to ocena jedynie kampanii i tego co dana gra wynosiła do serii. Ostatnio zacząłem 5 i już mi zaczyna coś nie grać... Po cholere tyle tych CPU biega wspolnie z Chefem, powinna być możliwość usunięcia botów... komunikacja radiowa starczyłaba ze statkiem, dodatkowo gra świeci mi na aktualnych ustawieniach tv jak psu jajca gdzie 4 wyglądała zajebiscie (dużo tych kolorkow coś w samej grze ale co by nie mówić grafika ładna i wyrazista). Jeszcze musiałem ściągnąć łatkę językową aby pozbyć się dubbingu (Menu ustawione na ang - nie zdzierzylem
).
Także obecnie czekam na Infinite i mam nadzieję, że w kwestii fabuły nie zawiodą. Dla mnie może wyglądać jak lepsza 4 i będę mega zadowolony ^^ multi pewnie też się sprawdzi
Edit: O audio nic nie pisałem, bo w każdej części jest epickie