Zakładając, że ploteczki są prawdziwe, rozbieżność między PS5 a XSX jest spora. Trudno mi w to uwierzyć (zakładałem scenariusz bardziej zbliżony do tej generacji, czyli będą się różnić, ale nieznacznie), jednak najwyraźniej po dość wyrównanej sprzętowo generacji, wracamy do tych ciekawszych czasów, gdy konsole poszczególnych producentów się różniły (choć nie będzie to już ten poziom co kiedyś, w końcu mamy tu i tu AMD). Sony może próbuje przyoszczędzić nieco, tak aby ceną zbliżyć się bardziej do 399$, ma to sens, choć z drugiej strony trudno nie docenić MS z ich podejściem. Mnie boli w tym wszystkim to, że planowałem olać nowego X'a, przynajmniej na starcie, a może i w ogóle. Może się jednak okazać, że obie konsole staną pod TV (lub gdzieś w jego okolicach
) w tym samym czasie - choć posiadając X360 i PS3 większość multiplatform i tak ogrywałem na sprzęcie Sony. Zobaczymy, bo jest oczywiście jeszcze kwestia tego, na co będzie wykorzystana dodatkowa moc Xboxa - może framerate, może rozdzielczość, lub nieco lepsze efekty - czyli zmiany raczej ledwo zauważalne.
Tak czy inaczej plotki dają nam tylko drobny wycinek historii. Opierają się na wewnętrznych testach sprzętu, jednak nie dotyczą finalnych jednostek (choć w przypadku Gonzalo/Oberona testowane jednostki były już na tyle zaawansowane, że większych zmian raczej nie będzie). Według dev'ów konsole są na podobnym poziomie. Było kilka deklaracji, jakoby PS5 było mocniejsze, były też takie, które mówiły o przewadze Xboxa (w tym jeden insider niedawno twierdził, iż Xbox będzie sporo mocniejszy, ale śmiem twierdzić, że opierał to właśnie na tym źródle, co ostatnie plotki). W kwestii teoretycznej mocy jest jeszcze jedna sprawa - 12Tflopów Xboxa. Liczbę tę bierze się z wypowiedzi Spencera, który powiedział, iż nowy Xbox będzie dwa razy mocniejszy niż X1X (6Tf). Digital Foundry niby zastanawiało się nad tym, czy chodzi faktycznie o taką liczbę, czy może jednak o moc na tym poziomie (co w Tf byłoby mniejsze). W ostatniej analizie twierdzą, że ich źródło potwierdza dokładnie 12 Tf, ale zobaczymy. Moc PS5 liczona jest dokładnie z przecieku, jednak jak już było mówione - 9,2Tf RDNA znaczy więcej niż 9,2Tf GCN. Stąd moje wątpliwości, czy na pewno chodzi o faktyczne 12Tf, czy moc na poziomie kart 12Tflopowych.
Mam nadzieję, że na CES w przyszłym tygodniu MS opowie więcej na temat GPU - ciekawe, czy będzie to Navi10 z modyfikacjami z Navi20 (stąd hardware'owy ray tracing i chyba jest to bardziej realne rozwiązanie), czy może pełne Navi21 (RDNA 2, które jest ponoć znacznie wydajniejsze, i wspiera sprzętowo ray tracing). Chiałbym też, żeby Sony pochwaliło się PS5 i niby są ku temu przesłanki, ale czy dojdzie do pełnego reveal? Tak czy inaczej wchodzimy w decydująca fazę przygotowań do nowej generacji.