Ostatnio sporo swojego growego czasu przeznaczyłem na zaliczanie indorów różnego typu, czytanie o najciekawszych pozycjach, a także nadchodzących premierach i tak sobie pomyślałem, że brakuje im dedykowanego tematu. Wątek indie games jest mi dość mało znany, bo w zasadzie od zawsze pozycjonowałem je jako coś gorszego, względem tytułów AAA. Oczywiście nie będę udawał, że nagle gry AAA stały się dla mnie nudne, a teraz gram tylko w małe pierdółki, ale od pewnego czasu z ich ogrywania czerpie sporą satysfakcję, czasami nie mniejszą, niż z kolejnego tytułu AAA.
Po co właściwie wątek poświęcony tym gierkom? W zasadzie do wymiany doświadczeń. Nie da się ukryć, że od kilku lat z grami jest jak z książkami czy piosenkami. Codziennie ktoś wydaje coś nowego. Codziennie coś się dzieje. Niekoniecznie są to tytuły godne naszej uwagi, ale co by nie pisać, ruch jest ogromny. Może dałoby się jakoś skatalogować te najważniejsze dla nas małe perełki, a przy okazji trochę o nich podebatować i wzajemnie sobie polecić coś wyjątkowego?
Uprzedzając pytanie o to jakie gry tu możemy zamieszczać. Uważam, że powinniśmy dzielić się spostrzeżeniami dotyczącymi wszystkich gier, które nie są klasyfikowane jako AAA czy AA, a jako coś "mniejszego i niezależnego" bez względu na to czy wypuszczone pod skrzydłami EA, Ubi czy też wrzucone w odmęty sieci własnym nakładem sił.
Jeśli chodzi o moje plany na kolejne niezależne dziwadła, to przymierzam się do odpalenia Thomas Was Alone. Ponoć świetne.
Po nudnym wstępie, spróbuję coś dodać od siebie. Nie będą to wszystkie pozycje, które zaliczyłem, ale te, które uważam za najlepsze i najbardziej godne polecenia w swoich "kategoriach". Piszę w cudzysłowie, bo coraz częściej zaszufladkować gry, do danej kategorii.
Symulator chodzenia:
1. Firewatch
2. Zaginięcie Ethana Cartera
3. What Remains of Edith Finch
Platformówka:
1. Ori and the Blind Forest
2. Owlboy
3. Little Nightmares
4. Deadlight: Director's Cut
5. Hollow Knight
6. SteamWorld Dig 2
Przygodówka: