Teoretycznie ta gra mogła powstawać z myślą o PS4, choć produkcja musiała rozpocząć się w momencie, kiedy wiele studiów ruszało z next-genowymi projektami. To co prezentuje ten remake może pójść na PS4, choć oczywiście tu i ówdzie będzie okrojone (geometria, lody, tekstury, loadingi, oświetlenie). Nie jest to jednak dramatyczna różnica względem obecnej generacji. Według mnie na podświadomość graczy działa fakt, iż porównują do oryginału, czyli gry z PS3. Niemniej DS Remake wygląda świetnie. Na pewno różnica między wersjami byłaby zauważalna.
Pytanie tylko czy na pewno do tego dojdzie. Choć Sony skrywało te informacje przy pierwszym pokazie, to później otwarcie podało, które gry ukażą się także na PS4. Byłoby dziwne, gdyby nagle okazało się, iż pominęli ten tytuł. Dziwne i niezbyt mądre, bo spotkałoby się to z kolejną porcją niezadowolenia. Ja bym na pewno poczuł się oszukany, bo jak już pisałem przy okazji innych gier - nie mam z tym dużego problemu (choć next-gen potrzebuje gier, które pokażą jego moc), ale przy założeniu, iż od początku jest taka informacja.