Ankieta

PSP czy NDS?

PSP
84 (55.6%)
NDS
58 (38.4%)
poczekam na GBE
9 (6%)

Głosów w sumie: 138

Głosowanie skończone: Stycznia 26, 2005, 09:32:11 am

Autor Wątek: PSP czy NDS?  (Przeczytany 99543 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kapel

• Obywatel
  • **
  • Reputacja: 0
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #480 dnia: Lipca 12, 2005, 13:42:49 pm »
Znając ceny konsol w Polsce będzie Extra Promocja!

PSP z 1,300zł na 1,299zł 99gr! Super promocja! Kupujcie! :]
PS2 4ever :)

Aktualnie próbuje zdobyć wszystko w WE:8 LE :]

Narazie mam: Wygrana drugiej ligi w MasterLeague,Puchar Europy,Afryki,Ameryki,Świata,Asji i Oceanii :]

Krzych Ayanami

• Kapitan Żbik
  • Reputacja: 2
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #481 dnia: Lipca 12, 2005, 13:48:48 pm »
Z tego co pamiętam to niedługo ma do nas wejść nowy market z elektroniką i liczę na to, że w przypadku PSP też uda im zejść z ceną... Zresztą się zobaczy.

A co do emulatora Snesa na PSP to jest i działa moim zdaniem dobrze. Sam gram w ten sposób w polską wersję FF2 i gra chodzi jak trzeba.

kingboo

• Proletariusz
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #482 dnia: Lipca 12, 2005, 14:26:50 pm »
Cytat: "Krzych Ayanami"
Z tego co pamiętam to niedługo ma do nas wejść nowy market z elektroniką i liczę na to, że w przypadku PSP też uda im zejść z ceną... Zresztą się zobaczy.
Jeżeli masz na myśli Walmart to raczej będzie pełnił funkcję Biedronek, Żabek itp., a w najlepszym wypadku otworzy kolejne hipermarkety w największych miastach Polski i będzie sprzedawał wszystko co się nie rusza :)
Chyba że myślałeś o innym markecie...

Krzych Ayanami

• Kapitan Żbik
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #483 dnia: Lipca 12, 2005, 14:27:44 pm »
Myślałem o Dixonie - chyba tak się to nazywa.

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #484 dnia: Lipca 12, 2005, 14:32:24 pm »
Cytat: "Krzych Ayanami"
Myślałem o Dixonie - chyba tak się to nazywa.

Dixons, wchodzą na jesieni. Nie przewiduję wielkich różnic cenowych, kolejny Saturn.

kingboo

• Proletariusz
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #485 dnia: Lipca 12, 2005, 14:41:55 pm »
Stanieją telewizory, lodówki i pralki ale konsole raczej nie. W MM miała być najtańsza elektronika a ceny gier i konsol są tam porażające.
Obniżki cen w sektorze konsol nie przewiduję.

W MM PSP kosztowało 2200

blancjaone

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #486 dnia: Lipca 12, 2005, 14:52:34 pm »
Ceny gier w MM nie sa wcale najgorsze. Mozna znalezc fajne promocje - aktualnie GoW 169 zł, niedawno GT4 169 zł. taki offtop :P

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #487 dnia: Lipca 12, 2005, 15:10:36 pm »
Cytat: "blancio_"
Ceny gier w MM nie sa wcale najgorsze. Mozna znalezc fajne promocje - aktualnie GoW 169 zł, niedawno GT4 169 zł. taki offtop :P

Zamiast odwalać cenę detaliczną, któryś ze sklepów powinien się zaintresować rozkręceniem gier używanych na konsole, tak jak we wszystkich cywilizowanych krajach świata.

Desser

• Pawka Morozow
  • Demons don't wear white
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #488 dnia: Lipca 12, 2005, 15:15:21 pm »
W ankiecie oddalem glos na 'poczekam na GBE'. W chwili obecnej nie jestem w stanie udzielic jednoznacznej odpowiedzi, ktorta konsolke bym wolal. Gdybym mial te 2000zl to mialbym spory dylemat, czy wziac DSa i zachowac troche kasy na co innego, kupic PSP z poroma grami czy zbierac na Next-geny czy moze pakowac kase w posiadany juz sprzet. Za kazdym ustrojstwem mam pare za i przeciw, np.:

DS:

Za:
+Sporo gier, ktore prawdopodbnie by mi przypasowaly [nowa Zelda, nowy Mario Kart, MOZLIWE, ze nowy GS, Castlevania, Metroid]
+mozliwosc odtwarzania gier z GBA
+duza pojemnosc baterii
+ w miare przystepna cena

Przeciw:
-nie jestem do konca przekonany co do wytrzymalosci tego sprzetu
-imo troszke niewygodny sposob, w jaki trzeba na nim grac [gralem pare min na standzie i mnie rece bolaly xD]
-ekranik dotykowy to moze i dobry pomysl, ale po pierwsze, bedzie sie zajeszybko rysowal, jak znam zycie, a po drugie, z moimi rekami nie bardzo sobie wyobrazam dokladne sterowanie stylusem :lol:
-nie wiadomo, jaka przyslosc czeka ds'a, gdy wyjdzie GBE... Mozliwe, iz umrze smiercia naturalna i bedzie sie trza go najzwyczajniej w swiecie pozbyc... Choc kto wie.

PSP:

Za:
+Dobra grafika, praktycznie mozliwosc posiadania current-gena w kieszeni [choc i tak grafika dla mnie nie jest najwazniejsza - tetris rula, a jaka oprawe a/v ma?]
+mozliwosci odtwarzania filmow, mp3, roznych emulatorow i wielu innych rzeczy, o ktorych nawet pojecia nie mam - przydatne, gdy np. jedzie sie gdzies bardzo daleko, a wszystkie szpile sie znudzily - zapuszczam mp3, zakladam sluchawki i jazda ;] Podobna sprawa ma sie z filmami
+duzo wyscigow sie szykuje na PSPka - uwielbiam ten gatunek, wiec dla mnie to bedzie plus
+przyszlosc dopiero przed ow sprzetem, nie wiadomo, jakie jeszcze gry moga wyjsc [rownie dobrze zalew crapow, jaki i hiciorow - to sie okaze]

Przeciw:
-Z tego co slyszalem, to baterie trzymaja ledwo kilka godzin - sorry, ale dla mnie okres trzymania 4 dni to juz malo [tak to jest, jak sie przyzwyczailo do akumulatorkow 2300mAh do GBA, ktore trzymaly ponad tydzien intensywnego grania, jak sie dostatecznie dlugo je ladowalo]
-horrendalna cena [dla mnie 1000zl za przenosny sprzet to i tak o wiele za duzo]
-loadingi [podobnie jak z bateryjkami, lata grania na kartridzu i to rozpieszczenie zerowymi ladowaniami sie gry].

Jak na razie to wydaje mi sie, ze wystarczy. Moje zdanie juz znacie, poczekam sobie do premiery GBE [czy jak ma sie to to nazywac] i zadecyduje. Nie powinienem nic na tym czekaniu stracic, bo sprzeciki sie juz powinny ulokowac na swoich miejscach na rynku, a ceny spasc do normalnych granic [czytaj - na polska kieszen].

sambady

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #489 dnia: Lipca 13, 2005, 06:58:24 am »
-imo troszke niewygodny sposob, w jaki trzeba na nim grac [gralem pare min na standzie i mnie rece bolaly xD]

Jakim cudem? Przecież podczas gry na standzie konsoli w łapach trzymać nie musisz.

-ekranik dotykowy to moze i dobry pomysl, ale po pierwsze, bedzie sie zajeszybko rysowal, jak znam zycie,

Wydasz dodatkowe 20zł [tyle kosztuje osłonka] i Twój ekranik będzie bezpieczny.

a po drugie, z moimi rekami nie bardzo sobie wyobrazam dokladne sterowanie stylusem

Co z nimi takiego jest? Już drugi raz poruszasz ten temat [raz na rev., raz tu], a ja dalej nie wiem, dlaczego 'zakończenia' Twoich kończyn górnych są felerne?

*Wallmart buduje sklepy wielkości Tesco, a nie Żabki :P.

Player01

• Gość
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #490 dnia: Lipca 14, 2005, 23:57:23 pm »
PSP zabija DS'a, na dodatek w kosmicznym tempie goni go jesli chodzi o sprzedaz konsoli (chodzi o sprzedaz calkowita). Co najlepsze, przyszlosc dopiero przed nim, bo prawdziwy systemseller (slowa tego mozna uzyc spokojnie) czyli GTA, pojawi sie we wrzesniu, na dodatek przy premierze konsoli w Europie, w regionie w ktorym ludzie ta gre kochaja (a gdzie jej nie kochaja ? :D). Jest to next-gen jesli chodzi o handheldy i pieknie spisze sie w zestawie z PS3. DS jest modyfikacja GBA, pomysl w nim zastosowany nie jest wcale nowy (nie jest nawet innowacyjny jesli chodzi o gry). Ot, taki namacalny kursor. Sprzet sie na dodatek niewygodnie trzyma, niesamowicie niewygodnie chcialbym dodac. Nie wyobrazam sobie gry na nim przez powiedzmy godzine. Kolejnym plusem PSP jest wytrzymalosc, pechowa konsolka wypadla mi na plazy (wys. ok 1m, koszmar, chyba z 20 sekund zastanawialem sie czy ja podnosic). Caly ekranik w piasku, po tym co slyszalem od niektorych myslalem, ze bez wymiany sie nie obejdzie.
Wzialem wate, plyn do mycia szyb (tylko to mialem pod reka w pokoju) pojechalem po wyswietlaczu, obawiajac sie widoku tysiaca rys, i co? Ani jednej ryski, nawet nie ma sladu po wypadku. Konsolke przed chwila przedmuchalem sprezonym powietrzem, co by ja oczyscic z piasku, wszystko dziala tak jak powinno. Widzial ktos DS'a na stand'zie w sklepie?
Jesli tak to pewnie rozumie ogrom zniszczen ukazanych na wyswietlaczu dotykowym, nie wiem czy sprzedawcy dopuszczaja drapiezne koty do konsolki, ale wyglada to masakrycznie (stado rys przez ktore nie sposob dojrzec gry).
Czyli jesli mialbym oceniac konsole to PSP dalbym 10, a DS'owi standardowo -3814975094867371043741098746908417. Nie tak sie podchodzi do walki tytanow.

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #491 dnia: Lipca 15, 2005, 00:04:38 am »
Wudi, dla ciebie istnieje tylko jedno lekarstwo - EUTANAZJA! :twisted:

Player01

• Gość
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #492 dnia: Lipca 15, 2005, 00:06:52 am »
Ty masz na szczescie wybor, moga cie jeszcze chirurgicznie pozbawic jader.

hacker

• Pionier
  • *
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #493 dnia: Lipca 17, 2005, 13:52:07 pm »
Przy Gizmondo konsolki leżą!Tylko troszke malo gierek...ale takie colors gdzie dzięki gps mozna grac jak w gta tylko w swojej okolicy :)...

sambady

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #494 dnia: Lipca 17, 2005, 14:49:13 pm »
Gdyby w MM/Empiku pojawiły się standy z PSP, konsolka Sony po miesiącu wyglądałby tak, jak NDSy.

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
  • Poznasz głupiego po czynach jego.
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #495 dnia: Lipca 17, 2005, 17:31:51 pm »
Cytat: "sambady"
Gdyby w MM/Empiku pojawiły się standy z PSP, konsolka Sony po miesiącu wyglądałby tak, jak NDSy.

Wątpie, bo ludzie przy PSP by nie korzystali z monet, zapałek, kluczy, itp. jak to mialo miejsce w Warszawskim Empiku z ekranem dotykowym NDS'a :)

sambady

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #496 dnia: Lipca 17, 2005, 17:37:42 pm »
Każdy Gracz przed zakupem chce wiedzieć, jak wytrzymały będzie jego nowe urządzenie do grania.

Mar

• Towarzysz
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #497 dnia: Lipca 17, 2005, 17:41:11 pm »
PSP zabija DS'a

kilka dni temu kupiłem drugiego DSa a PSP sprzedaje,srednio sie to pokrywa z twoim stwierdzeniem :roll:

kingboo

• Proletariusz
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #498 dnia: Lipca 17, 2005, 17:44:05 pm »
Cytat: "sambady"
Każdy Gracz przed zakupem chce wiedzieć, jak wytrzymały będzie jego nowe urządzenie do grania.
I dodatkowo w czasie grania na PSP można zauważyć ciekawe zjawisko przyrodniczo-kosmiczne, a mianowicie latające dyski UMD.

sambady

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #499 dnia: Lipca 17, 2005, 17:48:46 pm »
Mar: Po co Ci drugi NDS? Chcesz sam z sobą przez sieć grać? :O
kingboo: A na wyświetlaczu co pewien czas pojawia się mordka Kutaragiego, która nawołuje do kupna konsoli :D.

Krzych Ayanami

• Kapitan Żbik
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #500 dnia: Lipca 17, 2005, 17:54:05 pm »
I dodatkowo w czasie grania na PSP można zauważyć ciekawe zjawisko przyrodniczo-kosmiczne, a mianowicie latające dyski UMD.

A co jest wiadome osobom, które PSP mają, a nie widziały tylko na filmikach, to się to nie zdarza.

Mar

• Towarzysz
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #501 dnia: Lipca 17, 2005, 17:54:17 pm »
Po co Ci drugi NDS? Chcesz sam z sobą przez sieć grać?

nie,z siostrą :)
już grałem w kilka gierek. Masakra!

sambady

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #502 dnia: Lipca 17, 2005, 17:59:45 pm »
A co jest wiadome osobom, które PSP mają, a nie widziały tylko na filmikach, to się to nie zdarza.

Krzych Ayanami: My sobie żartujemy. Wudi robi sobie jaja z Nintendo i MS, a my z jego ulubionej konsoli :).

Mar: Hmm, zamiast grać na NDS, to zamieść w swoim topicu, traktującym o sprzedaży PSP, zdjęcia owej konsoli :).

Mar

• Towarzysz
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #503 dnia: Lipca 17, 2005, 18:03:00 pm »
zdjęcia mojej PSP? ok,tylko po co :?

Castor

• Gość
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #504 dnia: Sierpnia 19, 2005, 01:31:42 am »
Ja będę miał obie konsolki . . . ale najpierw zakupie NDS'a . . . dopiero potem PSP . . .

poza tym będę również prubował załatwić sobie Gizmondo z U.K . . .

. . . no i zobacze co z tym GameParkiemX2

sambady

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #505 dnia: Sierpnia 27, 2005, 21:43:21 pm »
@Castor: Nie kupuj Gizmondo. Nie warto. Połowy funkcji tej konsolki nie wykorzystasz w Polsce.

Don_Pedro

• Kapitan Żbik
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #506 dnia: Sierpnia 29, 2005, 19:44:13 pm »
Ostatnio mówiono że NDS to tylko gadżet...hmmm...sprzęt z klasą to jest ale wydaje mi się mniej przyszłościowy niż PSP, i dlatego PSP wygrywa wg mnie...

Ako

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #507 dnia: Sierpnia 29, 2005, 19:46:06 pm »
Duzo osób wychwala DSa po styknieciu sie z nim na zlocie N! Bardzo dobrze swiadczy to o konsoli. Ja jeszcze w nią nie grałem :(

Renshu Clan

Renshu Clan Ako, UFO, Gawlisz, Zgieru, Gutek, Filo, Mysza, Tsubasa, Sheva, Luki_k

Spike

• Gość
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #508 dnia: Sierpnia 29, 2005, 19:47:32 pm »
Don Pedro no nie wiem na PSP teraz prawie wcale gry nie wychodza co widac w japonii gdzie ta konsola po prostu wegetuje

Trusio

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 3
  • Dr Trusio
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #509 dnia: Sierpnia 29, 2005, 21:20:03 pm »
NO ja nie wiem - na PSP do końca roku wyjdzie istne zatrzesienie hitów, już teraz konsolka ma kilka bardzo mocnych tytułów, jej możliwości są przeogromne. Co do DS'a - ma odgrzewanego Mario 64, niedługo ogrzewane Mario Cart, Castlevanię (nieco odgrzewaną), Advance Wars (uwielbiam tą serię, ale ta częśc jest "odgrzewana") no iNintendogs - tomagochi, może i fajne, ale nie dla każdego. Co prawda na PSP jak na razie wychopdzą także "kotlety" i sequele, ale przyznać trzeba, że w dużo wyższej formie niż na DS'ie. A jeśli chodzi o zajawke na DS'a - już wiele było takich osób, które po poczatkowej fascynacji odrzucały konsolkę po krótkim czasie. DS ma nowe "patenty", ale jest ich zdecydowanie za mało i "za słabo". Pisał to człowiek bedący może nie fanboyem, ale co najmniej "entuzjastą" PSP i człowiek, któremu już od dłuższego czasu nie podoba się polityka nintendo, które o oryginalności mówi dużo, ale serwuje niemal same potrawy z mikrofali :P  A te "niemal" to i tak zdecydowanie za mało :roll:
GT: Trusio

Miriam Mirtail

• Towarzysz
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #510 dnia: Sierpnia 29, 2005, 23:34:02 pm »
Zdecydowanie lepsze jest PSP. Nintendo DS znudzi się graczowi po miesiącu. A ekran dotykowy?  To nieudana próba zaskoczenia nabywców. PSP jest poręczniejsze i ma więcej funkcji. Zresztą będzie można na nim zagrać w wiele ciekawych gier.

Mimo że to piszę, to chciałaby mieć Nintendo DS, ale dopiero po zakupie PSP.

Ako

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #511 dnia: Sierpnia 30, 2005, 12:52:03 pm »
Cytat: "Trusio"
NO ja nie wiem - na PSP do końca roku wyjdzie istne zatrzesienie hitów, już teraz konsolka ma kilka bardzo mocnych tytułów, jej możliwości są przeogromne. Co do DS'a - ma odgrzewanego Mario 64, niedługo ogrzewane Mario Cart, Castlevanię (nieco odgrzewaną), Advance Wars (uwielbiam tą serię, ale ta częśc jest "odgrzewana") no iNintendogs - tomagochi, może i fajne, ale nie dla każdego. Co prawda na PSP jak na razie wychopdzą także "kotlety" i sequele, ale przyznać trzeba, że w dużo wyższej formie niż na DS'ie. A jeśli chodzi o zajawke na DS'a - już wiele było takich osób, które po poczatkowej fascynacji odrzucały konsolkę po krótkim czasie. DS ma nowe "patenty", ale jest ich zdecydowanie za mało i "za słabo". Pisał to człowiek bedący może nie fanboyem, ale co najmniej "entuzjastą" PSP i człowiek, któremu już od dłuższego czasu nie podoba się polityka nintendo, które o oryginalności mówi dużo, ale serwuje niemal same potrawy z mikrofali :P  A te "niemal" to i tak zdecydowanie za mało :roll:
No co ty Trusio, wymieniłes chyba jedyne 3-4 odgrzewane kotlety na DSa i od razu wszystkie gry takie są O_o nie rozumiem jak mozna odgrzac gry typu Wario Ware, Another code, feel the magic i inne co wykorzystują bajery DSa. Jeszcze pisałes, ze DS ma mało patentów. A PSP to co moze ma duzo :p MP3, emulatory i filmy (w sumie nic takiego nowego poza oglądaniem filmów, zresztą których ogladanie moze nie byc za fajne na takim malym ekranie).

Renshu Clan

Renshu Clan Ako, UFO, Gawlisz, Zgieru, Gutek, Filo, Mysza, Tsubasa, Sheva, Luki_k

Trusio

• Marynarz z Potiomkina
  • Dr Trusio
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #512 dnia: Sierpnia 30, 2005, 14:02:07 pm »
No tak - ale czy Feel the Magic, Another Code i Wario Ware (no to akurat mi sie podobało) to są  "hiperwypashicioryziomalskieemceitd", czy przeciętniaki z kilkoma patentami na 3 popołudnia??  :wink:  :twisted:

CassSept

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #513 dnia: Sierpnia 30, 2005, 16:05:05 pm »
Najpierw potwierdzono Residenta na DS`a, do tego zostaliśmy zapewnieni że albo Conker, albo Perfect Dark trafią na DS`a, teraz są plotki o Silent Hillu3 :)
DS powolutku się rozkręca :)

Player01

• Gość
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #514 dnia: Września 03, 2005, 23:25:17 pm »
No, o ile DS dostanie RE1 ktory wyglada gorzej niz na PSX, to PSP podobno dostanie zupelnie nowa czesc RE.

sambady

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #515 dnia: Września 04, 2005, 17:23:19 pm »
@Player01: Zarówno na DS`ie i PSP pojawi się ten sam RE, imo. Nie chce mi się wierzyć, że Capcom napisze specjalnie nowego Residenciaka na PSP, a na NDS pojawi się tylko odgrzewany kotlet. Po kiego grzyba mają się przepracowywać, a przede wszystkim - wydawać więcej kasy? ;)

cappo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 17
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #516 dnia: Września 04, 2005, 18:15:46 pm »
(sumie nic takiego nowego poza oglądaniem filmów, zresztą których ogladanie moze nie byc za fajne na takim malym ekranie).

dzisiaj miałem okazję potrzymać w rękach  8) nowe dziecko sony i muszę powiedzieć, że jakość filmów wyświetlanych na jego ekraniku jest wręcz powalająca. myślę, że gdyby doszły do tego wysokiej klasy słuchawki to w nocy, przed snem takie oglądanie mogłoby być więcej niż fajne :] uwierz mi  :wink:

sambady

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #517 dnia: Września 04, 2005, 18:32:06 pm »
@cappo: W Tesco na wystawie stało PSP, na którym wyświetlany był teledysk do jednej z piosenek Faithless`a. Jakość była dobra, choć obraz trochę śnieżył. To pewnie wina kompresji...

Trusio

• Marynarz z Potiomkina
  • Dr Trusio
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #518 dnia: Września 04, 2005, 19:55:18 pm »
Mój kumpel ostatnio zrobił mi ciekawą sugestię dotyczacą filmów porno na UMD i PSP jako własnie przenośnego odtwarzacza - myslę, że włąsnie to może przyspożyć Sony nie jednego chętnego na PSP... :lol:

sambady

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #519 dnia: Września 04, 2005, 20:01:30 pm »
@Trusio: Już wiesz, dlaczego kupuję PSP :lol:. A na poważnie - znajomy, od którego pożyczyłem PSP, ma zamiar sprowadzić sobie jeden film dla dorosłych ;P. Nie wiem, ile to kosztuje, ale może być śmiesznie ;).