z aplikacji zainstaluj sobie koniecznie (choć nie wiem jaki masz tel. i część może być nieprzydatna/już zainstalowana):
rockplayer - odtwarza divxy
andexplorer lub astro - exploratory, ja używam zamiennie, jak masz roota to jeszcze root explorer(płatny, ale jest wersja lite/filestube)
opera - przeglądarka
unistaller - wiadomo
shazam - idealne narzędzie jak nie wiesz co właśnie leci w eterze. jedno kliknięci i podaje nazwę artysty, albumu itp. działa naprawdę bardzo dobrze
skype - wiadomo
mort player - bardzo fajny playerek do muzy
task killer - wiadomo
allegro - jak masz konto to się może przydać
andro radio lub a online radio - radyjka online
just picture - bardzo fajna galeria, używam zamiennie z wbudowaną
twonky mobile - bez problemu połączysz się przez wifi z każdym media center w domu
mybackup - najlepszy program do backupu (płatny, ale jest wersja lite/filestube)
eurosport - jak interesujesz się sportem to jak znalazł, newsy, wyniki na żywo itp. dobra rzecz
przelicznik jednostek - założę się, że nawet nie wiedziałeś, że jest tyle różnych miar,wag itp
backgrounds - nowa tapetka na nowy dzień, tła możesz przeglądać według różnych kategorii, dodawać do ulubionych itp.
real calc - uber rozbudowany kalkulator, zjada ten zainstalowany domyślnie
Trochę bym pozmieniał co warto ściągnać na andka.
opera - nie instalowałbym, jakaś taka wolna, i mniej czytelna od standardowej. Jak dla mnie wbudowana przeglądarka jest idealna - minimalistyczna a przez to piękna ;P
-andro radio - zamiast tego polecam
TuneIn Radio. Ładne, przejrzyste, pozbawione reklam. Świetnie działa z każdą internetową stacją radiową.
- Transportoid - Przystanki autobusowe/tramwajowe offline. Dla kogoś kto jeździ komunikacją miejską idealne. Oczywiśćie bezpłatne. (płatna wersja jak dla mnie nie ma dużo dodatkowych funkcji wartych uwagi)
- BestTube - prosty program do ściągania filmów z youtube.
- gTunes - Dla mnie świetna aplikacja. Wpisujesz nazwę piosenki/artysty/płyty i już. Znajduję utwór, któy można bezpłatnie ściągnąć, bądź streamować.
- APN OnOff - program dla Unlimited. Bardzo szybko i spranie można wyłączyć działanie internetu płatnego. Klikasz tylko na ekranie w przyjazny widget i gotowe.
-SGS Tools - jedna moim zdaniem, najlepsza aplikacja (tylko na Samsunga Galaxy S). Prosta w obsłudze i nie wymagająca grzebania w systemie. Można bardzo łatwo zmodyfikować systemowe aplikacje jak przeglądarkę internetową czy aparat. Po takim czymś np. można zrobić, że storny internetowe są łądowane jak dla komputera, a nie komórki (cyzli te mobilne), albo w aparacie można użyć przycisk wyłączania do robienia zdjęć. Oczywiście zawsze można powrócić do fabrycznych aplikacji. DO tego program pozwala na backup systemu
- ThinkFree Office - świetna aplikacja, co prawda płatna, ale na SGS jest darmowa. Odtwarza pliki pdf, docx, doc, calc, i inne offisowskie. Pozwala na łatwe przeglądanie ich jak i edytowanie.
- Angry Birds - darmowa gierka, za to ładna
- Shot Me - aplikacja do robienia screenów z telefonu poprzez "potrząśnięcie". Przydaje się, gdy chce się zapisać np. zdjęcia z przeglądarki, bez żmudnego klikania na nie.
- PocketCloud - zdalna obsługa domowego komputera, całkiem fajne jak chce się coś wydrukować,a nie chce się chodzić po schodach czy coś.
A tak wtrącę się do dyskusji o Apple i Androidzie
Mówienie, ze wszystko się samo aktualizuje jest kretyńskie, ponieważ tak NIE JEST. Automatyczną aktualizację programów można wyłączyć jednym guziczkiem w android market w zakładce "pobrane". Jeżeli coś zjada transfer bez wiedzy to:
-reklamy google w niektórych darmowych aplikacjach
-włączona automatyczna synchronizacja z kontem google/pogodą/zegarkiem itp., którą można wyłączyć jednym guzikiem w widgecie "sterowanie zasilaniem".
Także, mówienie, że android kosztuje 10zł miesięcznie jest czystym kłamstwem wynikającym z niewiedzy, a nie obcowaniem z systemem. CHociaż jak dla mnie (i chyba wszystkich recenzentów komórek) - mając smartfona i nie mając pakietu danych jest trochę dziwne.
A co do kwestii iPhone/ SGS, to jak dla mnie wystarczającym argumentem co wybrać jest chodźby głupi fakt, że na jednym z tych telefonów nie mogę wysłać zwykłego obrazka przez bluetooth, czy piosenki, nie wspominając o pliku pdf czy jakimkolwiek pliku. Mowa też o wysyłąniu do laptopa z modułem BT.
Pisanie na klawiaturze swype, jak dla mnie to czysta poezja, i nie zamieniłbym sie na klawiaturę z iPhona za nic. Piszę się na niej porównywalnie szybko jak z T9, po krótkim czasie użytkowania (o ile umie się na kompuerze pisać, ja sam piszę bez patrzenia na klawiaturę, więc na pewno uczenie pisania Swype było łątwiejsze). Wielu moich znajomych z iPhonami, czy też iPhonami 4 zachwycali się łatwością pisania, dlatego symbian + iTouch to nie jest dobre combo.
Jedyne co przemawia za tym, to długość trzymania baterii. Dlatego ja zawsze na jakieś wyjazdy biorę E52, a na codzień korzystam z Galaxy S.