Oto lista gier z PS2, które brałbym bez zastanowienia:
1. Burnout 2
2. Chaos Legion
3. Devil May Cry
4. Final Fantasty X
5. Final Fantasty XII
6. Front Mission 4
7. Front Mission 5
8. God Of War
9. God Of War 2
10. Grandia 2
11. Grandia 3
12. Grandia Extreme
13. Ico
14. Jak 2
15. Jak 3
16. Jak and Dexter
17. Kessen 2
18. Legacy Of Kain Defiance
19. Monster Hunter (2)
20. Onimusha
21. Onimusha 2
22. Onimusha 3
23. Primal
24. Shadow Of The Colossus
25. Silent Hill 2
26. Silent Hill 3
27. Soul Calibur 3
28. Star Ocean 3
29. Tekken Tag Tournament
30. Tenchu 3
31. Valkyrie Profile 2 Silmeria
Analogicznie PSX (same rpg-a gdzie reszta?):
1. Blood Omen:Legacy of Kain
2. Breath Of Fire 3
3. Chrono Cross
4. Final Fantasty VIII
5. Final Fantasy IX
6. Final Fantasy Tactics
7. Final Fantasy VII
8. Front Mission 3
9. Grandia
10. Jade Cocoon
11. Koudelka
12. Legend of Dragoon
13. Legend Of Legaia
14. Legend of Mana
15. Parasite Eve
16. Star Ocean 2
17. Suikoden
18. Suikoden 2
19. Threads of Fate
20. Vagrant Story
21. Valkyrie Profile
22. Wild Arms
23. Xenogears
Teraz grami sprawdź ile tu strzelanek, fps'ów oraz tytułów typowo pecetowych i zrób mi adekwatną listę gier z PS3/X360 (dwie konsole-ułatwienie?), nieważne czy już wyszły czy dopiero wyjdą.Dobij do trzydziestu.
Zacznę:
1. Final Fantasy XIII
2. Final Fantasy XIII Versus
3. Star Ocean 4
4 God Of War III
5. Dante's Inferno
6. ...
Haha...zrobiłeś listę gier z dwóch generacji konsol (bo zarówno PSX jak i PS2 stanowiły ich główny trzon), czyli z jakiś 14 lat i jako "ułatwienie" pozwoliłeś mi użyć dwóch konsol z poprzednich 3-4 lat. Dzięęki ziom!
Do tego co druga gra z twojej listy jest pochodzenia japońskiego, ba, mało tego to najczęściej jRPG. Niestety, Japoński rynek ostatnimi czasy nie domaga, przechodzi burzliwy okres dostosowywania i przekształcania, stąd ich gry w tym momencie nie są już wyznacznikiem standardów (przynajmniej moim zdaniem). Ale ok, wysiliłem się i wybrałem listę 30 gier, w których strzelanie nie jest najważniejsze.
6. The Last Guardian
7. Heavy Rain
8. Alan Wake
9. Beyond Good & Evil 2
10. Street Fighter 4
11. Tekken 6
12. Devil May Cry 4
13. Assasins Creed 2
14. Gran Turismo 5
15. Bioshock
16. Castlevania Lords of Shadow
17. Burnout Paradise
18. Dead Space
19. LittleBigPlanet
20. Soul Calibur IV
21. Mirror's Edge
22. Lost Odyssey
23. Tales of Vesperia
24. Blue Dragon
25. Bayonetta
26. Nowa Onimusha
27. Prince of Persia
28. Forza Motorsport 3
29. Dragon Age: Origins
30. Yakuza 3
31. Assasins Creed
Noo, oczywiście do kilku tytułów będziesz mieć jakieś tam "ale", jednak to już nie mój problem, pozwoliłem sobie dodać takie gry jak Dead Space, czy Bioshock z takiego względu, że chociażby ty dodałeś SH (nie wymienić MGS'a "bo tam się za dużo strzela", a dać do listy DMC, czy SH? sic). No i poniekąd mógłbyś postawić na swoim. Ale ja nie wymieniłem choćby takich gier jak: Gears of War 1/2, MGS 4, Killzone 2, GTA 4, Modern Warfare 1/2, Fallout 3, Mass Effect 1/2, Uncharted 1/2, RE5, Fable 2, Lost Planet 1/2, Splinter Cell: Conviction, King of Fighters XII, Alpha Protocol, Brütal Legend, MAG i przynajmniej kilkunastu innych gier + majaczących gdzieś tam w oddali nowych kontrolerów M$ (Natal) i Sony (różdżki). No ale faktycznie, nie kieruje tobą sentyment, bo w nowej generacji po prostu ku*** nie ma w co grać. Gdzie kolejna część Legend of..., gdzie kolejna część Suikoden, gdzie kolejnych 5 części FF, no gdzie ja się pytam ku***. Moja mała rada jak tęskni ci się za takimi klimatami, może czas przerzucić się na DS'a/Wii i czerpać z nań garściami.
Jeszcze jedno.
A niech se wychodzą tylko na boga czemu zamiast siekać demony jako Samanosuke mam gonić za umarlakami w biedronce?
Czemu zamiast omijać zombie nocną porą bo mało amunicji, mam zastrzelić dziesięciu maijinów w promieniach południowego słońca bo kolejne piętnaście czeka za bramą?
Czemu zamiast odkrywać kolejne sfery w drzewku umiejętności Yuna'y mam czekać aż wczyta się nudna walka Ostatniej Odysei?
Czemu zamiast pochłaniać dusze potępionych Raziel'em mam strzelać zza murka gabarytem i sam się czuć jak potępiony?
Czemu to budziło grozę, a to co najwyżej mnie śmieszy?
Czemu jak na razie w tej generacji,(jeśli chodzi o rpg) najbardziej mnie wciągnął zbugowany i wyciągający średnio 15-25 fps pecetowy Poświęcony 2 Upadły Anioł?
I tak można "czemuować" jeszcze z dobre 30 min...
...
To jeszcze bardziej podkreśla jak bardzo tęsknisz do starych czasów, zamiast do Big Daddy'ego mógłbyś porównać to do choćby tego:
DS art z komiksu (okładka)