Autor Wątek: Koniec świata - I co dalej?  (Przeczytany 17839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

skunek

• Towarzysz
  • Reputacja: 0
Koniec świata - I co dalej?
« Odpowiedź #40 dnia: Października 01, 2005, 09:11:03 am »
Trzeba miec duzy respekt dla tego kto stworzyl swiat.W naszyej galaktyce jest 200 mld gwiazd(a prawie kazda ma planety) Jesli wiezyc katolikom to bog tworzyl ziemie 7 dni.Przyjmijmy ze kazdą gwazde tworzyl tyle samo.Daje to 14 bilionow dni(1400000000000) :lol: (a to tylko same gwiazdy w jednej galaktyce) heh ze mu to sie nieznudzilo...

_invictus

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Października 01, 2005, 09:23:30 am »
Cytat: "Cosmaty"
przecież to nie jest istota w sensie istnienia jako takiego tylko znajduje się w nas [ludziach wierzących – w cokolwiek] w naszych umysłach, jest tą siła wyższą nie zrozumiała przez nikogo,

wiesz że  w niektórych książkach dot. psychiatrii jest to przyklad początku różnych chorób psychicznych? :)

Cytat: "skunek"
Trzeba miec duzy respekt dla tego kto stworzyl swiat

dla fizyki i sił natury które są jej podległe a zarazem nierozerwalnie połączone

polecam poczytać > http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,4371   :D

skunek

• Towarzysz
« Odpowiedź #42 dnia: Października 01, 2005, 10:49:11 am »
Oczywiscie prawa fizyki rzadzą swiatem ale patrzac od strony religii to jednak swiat stworzyl  ktos wszechmocny.Wiec jesli to prawda to trzeba miec do niego wielki respect za wytrwalosc i dobre checi :)

Aras

• Pawka Morozow
  • Reputacja: 1
  • Hige!
« Odpowiedź #43 dnia: Października 01, 2005, 10:51:49 am »
Jesli wiezyc katolikom to bog tworzyl ziemie 7 dni

niestety muszę Ci zwrócić uwagę na to że bibli (która IMO jest ściemą,ale to nie jest teraz ważne) nie odczytuje się dosłownie,tak to robią tylko dzieci,żeby było im łatwiej to wszystko zrozumieć...myślisz że taka np gwiazda betlejemska naprawde spadła?to tylko symbol,metafora taka :wink:  podobną lektórą (czyt.taką którą odczytuje się na różnych płaszczyznach) jest taki np "Mały książe" dla dzieci to miła książka o przygodach innego dzieciaka,ale inni już zauważą w niej historie o miłości i marzeniach...trzeba "umieć czytać" :D
Pokaż mi jak spamisz, a powiem Ci jakim jesteś człowiekiem

Master_666

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 194
« Odpowiedź #44 dnia: Października 01, 2005, 14:26:48 pm »
Cytat: "<Aras>"
jest taki np "Mały książe"

Niewspominaj nawet o tej książce... Chociarz rzeczywiście metafora taka :wink:  I to 7dni to pewnie metafora 7mld lat :lol:

skunek

• Towarzysz
« Odpowiedź #45 dnia: Października 01, 2005, 14:36:30 pm »
stworzenie ziemi w 7 dni to metafora :?:   raj to  metafora :?:  gwazda betlejemska to  metafora :?: to moze Bog to tez metafora :?:  no niewiem ..Biblia nierzuca metaforami na lewo i prawo :wink: Wedlug biblii byl raj,byla gwiazda i jest Bog.Mozna co najwyzej doszukiwac sie jakis glebszych znaczen.Moze sie myle ale to wtedy caly moj poglad o naszej religii zostanie zniszczony.Od dziecinstwa bylem uczony ze ziemia powstawala przez 7 dni a gwiazda ujawnila sie medrcom i bynajmiej niemialy to byc  metafory...

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #46 dnia: Października 01, 2005, 14:45:26 pm »
ziemia powstawala przez 7

tak się zastanawiam kto w to tak na serio wierzy....

skunek

• Towarzysz
« Odpowiedź #47 dnia: Października 01, 2005, 14:55:53 pm »
wiesz niechodzi mi o to czy ktos wierzy czy nie.Ale o to ze to nie jest metafora ktorą dorosli karmią male dzieci tylko zapis w biblii ze tak bylo i to nie jest zadna metafora(mam taka nadzieje)

joshimitsu

• Towarzysz
« Odpowiedź #48 dnia: Października 01, 2005, 17:03:30 pm »
wiesz niechodzi mi o to czy ktos wierzy czy nie.Ale o to ze to nie jest metafora ktorą dorosli karmią male dzieci tylko zapis w biblii ze tak bylo i to nie jest zadna metafora(mam taka nadzieje)

Jak wiecie jestem praktykującym Chrześcijaninem który nie porzuci własnej wiary. Ale tak na marginesie to 7 dni to tylko metafora ( jak dla mnie ), ale nie znaczy to, że nie przypisuję dzieła stworzenia Wszechświata Bogu. Po prostu uważam, że świat religii i nauki można jakoś pogodzić.

Bo jak nie to naślę na Was swojego kota. Już on się Wami zajmie!!!;PPPPP

skunek

• Towarzysz
« Odpowiedź #49 dnia: Października 01, 2005, 17:10:47 pm »
Cytat: "Joshimitsu"
świat religii i nauki można jakoś pogodzi

zgodze sie z tym

Ale tak na marginesie to 7 dni to tylko metafora ( jak dla mnie )

mozliwe ze jest to metafora...ja sprawami religii nigdy sie zbytnio nieinteresowalem(wiem poprostu tyle co moja babcia mi powiedziala :)
moze robie blad :?: tego niewiem ale po tym watku mam ochote isc do kosciola(serio) :!:

joshimitsu

• Towarzysz
« Odpowiedź #50 dnia: Października 01, 2005, 17:31:01 pm »
Możesz iść. Uwierz, modlitwa w kościele uspokaja gdy się czymś bardzo martwisz. Ja chodzę tam co tydzień.

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #51 dnia: Października 01, 2005, 17:33:43 pm »
uspokaja gdy się czymś bardzo martwisz

:?:  :?:  :?:  :?:

joshimitsu

• Towarzysz
« Odpowiedź #52 dnia: Października 01, 2005, 17:42:56 pm »
Ateista nigdy nie pojmie tego co mówię, heh :?

Walker

• Pontifex Maximus
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #53 dnia: Października 01, 2005, 19:00:13 pm »
mnie tam modlitwa nigdy nie uspokajala, a wrecz dawala powody do rozmyslan czy te teksty maja sens itd., jezeli chodzi o te 7 dni to to jest tylko symbol( obojetnie czy Bog istnieje czy nie), ksiadz na religii sam mi tak powiedzial, chyba by nie sklamal :twisted:  :twisted: ja tam w Boga nie wierze, i czym robie sie starszy tym jestem bardziej przekonany w tym ze Boga nie ma, oczywiscie kazdy ma swoje racje i swoj rozum......

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #54 dnia: Października 01, 2005, 19:03:49 pm »
Cytat: "walker_san"
ja tam w Boga nie wierze

join the family

Walker

• Pontifex Maximus
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #55 dnia: Października 01, 2005, 19:05:02 pm »
Cytat: "Master_666"
ja tam w Boga nie wierze

join the family

patrzac na twoj avatar to ja nie chce takiej "family"....

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #56 dnia: Października 01, 2005, 19:08:19 pm »
patrzac na twoj avatar to ja nie chce takiej "family"....

Ty, oftop. Eh avatar kłamie.

Niter

• Towarzysz
« Odpowiedź #57 dnia: Października 02, 2005, 14:02:38 pm »
Ja...mysle ze istnieje rownolegla planeta...jak ziemia...bo przeciez wszechswiat jest nieskonczony...i jak u nas skonczy sie swiat gdzies tam hec daleko sie zacznie...-Meine teorien.. 8)

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
  • Poznasz głupiego po czynach jego.
« Odpowiedź #58 dnia: Października 02, 2005, 14:39:13 pm »
Cytat: "Niter"
Ja...mysle ze istnieje rownolegla planeta...jak ziemia...bo przeciez wszechswiat jest nieskonczony...i jak u nas skonczy sie swiat gdzies tam hec daleko sie zacznie...-Meine teorien.. 8)

Ale tam juz nie bedzie ani Ciebie, ani mnie, ani GO  :lol:
Moze gdy swiat sie skonczy w calym wszechswiecie nie bedzie zycia, az do pewneg momentu, gdy wszytsko znowu zacznie sie rozwijac (moze na innej planecie niz zemia) poczynajac od bakterii i jednokomorkowcow (czy co tam bylo na poczatku). I za jakies kilka/nascie miliardow lat znowu ludzie beda zyc na ziemi :D

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #59 dnia: Października 02, 2005, 16:01:55 pm »
Koniec świata ma nastąpić dopiero za ileś tam tysięcy lat, tak chociaż twierdzą naukowcy, więc nie ma się czym martwić ;). Do tego czasu i tak już umrzemy (odpukać ;P). A po tym, jak Ziemia pójdzie się kochać, powstanie inna planeta i nowe formy życia, być może inteligentniejsze niż homo sapiens sapiens. Kto wie, ja na pewno się nie dowiem, no chyba, że reinkarnacja faktycznie istnieje ;).

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #60 dnia: Października 02, 2005, 16:19:59 pm »
Cytat: "sambady"
Koniec świata ma nastąpić dopiero za ileś tam tysięcy lat, tak chociaż twierdzą naukowcy, więc nie ma się czym martwić ;). Do tego czasu i tak już umrzemy (odpukać ;P). A po tym, jak Ziemia pójdzie się kochać, powstanie inna planeta i nowe formy życia, być może inteligentniejsze niż homo sapiens sapiens. Kto wie, ja na pewno się nie dowiem, no chyba, że reinkarnacja faktycznie istnieje ;).

ja slyszalem natomiast, ze koniec swiata ma nastapic juz w 2012 roku, ale ile w tym prawdy- nie wiem. Kiedys nostradamus przewidzial koniec swiata bodajze na lipiec 2000 roku- i co? Nie wyszlo <ulga>

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #61 dnia: Października 02, 2005, 16:35:18 pm »
@Hubi: 2012? Khem, czyli wg tych kolesi mam jeszcze siedem lat życia ;). Muszę ten czas należycie wykorzystać :).

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #62 dnia: Października 02, 2005, 16:42:03 pm »
Cytat: "sambady"
@Hubi: 2012? Khem, czyli wg tych kolesi mam jeszcze siedem lat życia ;). Muszę ten czas należycie wykorzystać :).

Na forum PE jest o tym temat na kilkanascie stron. Ja wougle go nie czytalem, ale tak jest tam napisane i podobno maja jakies dowody.

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #63 dnia: Października 02, 2005, 17:34:35 pm »
Cytat: "Hubi"
ja slyszalem natomiast, ze koniec swiata ma nastapic juz w 2012 roku,

Wcześniej napisałem że majowie tak uważali i mają racje:P Bin Laden nas zbobarduje w drugiej części jego wojny:P

Aras

• Pawka Morozow
  • Hige!
« Odpowiedź #64 dnia: Października 02, 2005, 17:41:54 pm »
wiem że nie utrzymuje tematu,ale chciałbym się cofnąć do wypowiedzi nt. stworzenia świata w 7 dni. otóż jeżeli ktoś podważa że jest to metafora,i że tak było naprawde to znaczy że jego wiara jest nieprawdziwa!!! i jest to udowodnione naukowo!!! otóż wszyscy wiedzą że człowiek i inne obecne formy życia na ziemi powstały dzięki ewolucji (od bakteri do wieloryba :D ) a bibliijna wizja stworzenia świata wyklucza ewolucje gatunków-czyli jeżeli jest odczytywana dosłownie to jast nieprawdziwa :!:
ani człowiek ani żadne inne stworzenie nie powstało w 1 dzień,co chcą niektórzy na forum próbują mi wmówić

skunek

• Towarzysz
« Odpowiedź #65 dnia: Października 03, 2005, 08:24:43 am »
jasne ze Biblia wyklucza ewolucje.Ze jest udowodnione naukowow to tez wiadomo :wink: A Bóg jest udowdiony naukowo :?: A Jesli Bóg naprawde istnieje i nas stworzył :?: a diabeł nas oszukuje ze bylo inaczej i wmawia nam ze wywodzimy sie od malpy i ze tak naprawde Boga niema(albo bog sam to robi zeby sprawdzic nasza wiare) :?: :lol:

Aras

• Pawka Morozow
  • Hige!
« Odpowiedź #66 dnia: Października 03, 2005, 11:35:30 am »
no to skunek namieszałeś :wink:  zaskoczyło mnie to,ma to jakiś sens,ale i tak racje mam tylko ja :lol:  :lol:  :lol:

jay jay

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
  • Terror of unexpleainable
« Odpowiedź #67 dnia: Września 22, 2006, 08:22:57 am »
IMO 2012 nie wybawi nas od smutkow dnia codziennego .Nie bedzie mowy o armageddonie czy innych hockach klockach . Dla mnie beda to tylko rozne kataklizmy , ktorych dotad nie widzielismy sie bna oczy( huragan Cathrina na Nowym Orleanie czy tsunami w 2004 w AzjiPld. Wsch to byla wersja Lite ). Z tych wszystkich niuansow , sensacyjnych seansow warto napomknac ze Polska jest narodem wybranym (a jednak :D) i wiele  nam nie grozi . Gorzej z reszta swiata i emigrantami  ktorzy wybrali gotowke zamiast  hmmm ... wiary nadzieii milosci :P  .
Koncem swiata to ja na chwile obecna nie boje bo mam wazniejsze klopoty na glowie ,a wszelkie ''zle moce'' omijaja szerokim lukiem nasz zasciankowy kraj .
''Don't take advice from anyone'' - Robert Altman.

mowafilmowa.wordpress.com
magivanga.wordpress.com
booklips.pl

Mikes

• Łajka
  • Ej.
« Odpowiedź #68 dnia: Września 22, 2006, 14:27:49 pm »
Cytat: "jay jay"
Z tych wszystkich niuansow , sensacyjnych seansow warto napomknac ze Polska jest narodem wybranym (a jednak Very Happy) i wiele nam nie grozi

Bóg rozłozy nad nami parasol który odbije wszelkie kataklizmy :lol:

Polska jest ostatnim krajem któa by na takie miano zasługowała, sam JP2 nie wystarczy.

A co do kataklizmu w 2012 komet czy innych shitów które się szwędają po kosmosie jest pełno i prędzej czy później jakaś trafi. Może jutro, może za tydzien a może za 1000 lat

Derek

• J-23
  • Czego nie wiesz?
« Odpowiedź #69 dnia: Września 22, 2006, 14:30:31 pm »
Wszystko zestrzelimy  :wink:

playing girl

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #70 dnia: Września 22, 2006, 14:34:25 pm »
@Mikes: ja bym powiedziała, że nie tyle jesteśmy narodem wybranym, co nasze położenie geograficzne zmniejsza prawdopodobieństwo jakichś wielkich kataklizmów ( jesteśmy dość daleko od jakichkolwiek granic płyt tektonicznych, więc ani trzęsienie ziemi niszczące miliony ludzi nam nie grożą, wulkanów zwyczajnie u nas nie ma itd. )- ot tyle, zwykły fart.

Natomiast koniec świata nastąpi albo w wyniku uderzenia w nas jakiegoś obiektu z kosmosu (meteoru czy coś...) albo człowiek sam sie zniszczy, bombami nuklearnymi chociażby.

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #71 dnia: Września 22, 2006, 15:02:03 pm »
Wiara chrześcijańska to jakiś nieco bezsensowny czyn. Czemu wierzyć mam w nią a nie w buddyzm? Tam tez maja dowody na rozne znaczace wydarzenia.

Najlepiej być racjonalistą.

playing girl

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #72 dnia: Września 22, 2006, 15:11:11 pm »
IMO wiarę powinno się wybierać samemu, a nie być wychowywanym na chrześcijanina/muzułmana etc >.> W tym kraju niestety narzuca się z góry katolicyzm. eot.

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #73 dnia: Września 22, 2006, 15:24:55 pm »
Polska jest ostatnim krajem któa by na takie miano zasługowała, sam JP2 nie wystarczy.

Jan Paweł II jest jedynym dobrym człowiekiem na świecie? W różnych gazetach antykatolickich udowadniano nieraz że taki świety nie był (fakty i mity), ale nie chodzi mi o ujmowanie mu zasług, ale podejście ludzi do symboli "dobroci". Wszyscy okrzykają JPII największym człowiekiem naszych czasów nawet nie próbując się dokładnie rozejrzeć.

"sam JP2 nie wystarczy" - rotfl. Jeśli Bóg jest taki wspaniałomyśly jak go malują to by nie wybierał sobie kto ma zginąć a kto nie i oszczedzilby wszystkich. Czemu wiekszosc Afrykanczykow ma zginac? Bo są czarni? bambrollo.

btw: ogladalem serial plebania -> kobieta miala problem bo wyszla dwa razy za maz (drugi raz po zaginieciu 1meza, ale sie odnalazl) i nie wiedziala co zrobic, bała się Boga. Kwintesencja zaślepienia i głupoty.

suli dia

• Kapitan Żbik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #74 dnia: Września 22, 2006, 15:57:34 pm »
Czy koniec świata będzie w 2012  roku mnie to nieobchodzi każdy kiedyś musi odejść z tego świata to jest pewne a potem niebo albo piekło .Moim zdaniem koniec świata nastąpi przez wybuch bomby atomowej ja tak uważam te wszystkie irany i Bin Ladeny to świry
Umiesz Liczyć, Licz na Siebie!!!

homesickalien

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #75 dnia: Września 22, 2006, 16:02:14 pm »
kolega u gory dobrze mowi, malo mnie obchodzi koniec swiata mam inne problemy na glowie. Wiem ze istota bytu to wazna sprawa ale za wiele w niej spekulacji.

Don't
try to tell us what is right for us
we don't give a fuck anyway...

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #76 dnia: Września 22, 2006, 16:10:11 pm »
Koniec świata- bzdety.
Jutro mam egzamin na który wieczorem zaczynam się uczyć- to jest dopiero niewesoła sytuacja.

Bystry

• Towarzysz
« Odpowiedź #77 dnia: Września 22, 2006, 16:14:37 pm »
Koniec świata- bzdety.
Jutro mam egzamin na który wieczorem zaczynam się uczyć- to jest dopiero niewesoła sytuacja.

Etam gadasz, ja ta sztuke opanowalem do perfekcji, naprawde nic trudnego :)

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #78 dnia: Września 22, 2006, 17:37:06 pm »
Nie jeśli to pół semestru literatury angielskiej- czyli pamięciówka (jak można k***a pisac wiersz z muchą w roli głównej?  )

Aras

• Pawka Morozow
  • Hige!
« Odpowiedź #79 dnia: Września 22, 2006, 18:44:26 pm »
a ja się pytam- skoro kończy się świat to jak ma być coś dalej?

niech mi to ktoś wytłumaczy, ja już nad takimi sprawami nie mam siły mysleć bo albo dochodze do niczego albo do bolu głowy, narazie to się codziennością zajme :idea: