Zielarz- Zaajebisty zestaw! Ja mam Graphire A5 classic. Na razie wystarcza mi zupełnie, może niedługo będe kupował jakieś nowe piórko. Też kupowałem w Cortlandzie, śmiesznie się zdziwiłem jak zobaczyłem ich biuro niewiele większe niż pój pokój.
Jak sobie zmontuje nowego kompa specjalnie do grafiki (jakoś przed wakacjami) to się pewnie skusze na coś większego. A na razie totalnie kręci mnie pewien
Bajer. Rysowanie w szkole nabierze nowego wymiaru.
Mr_Zombie- Kliknięcie lub moment rysowania zaczyna się kiedy piórko dotyka powierzchni aktywnej tabetu. Dokładnie kiedy piórko zaczyna wyczuwać jeden z 512 stopni nacisku.
No wiesz,myślałem ,że A6 może nie wystarczyć ("toż to, tylko pół kartki z zeszytu " ! ).
A6 rzeczywiście może być za małe do rysowania. Co innego jeżeli tablet ma zastępować tylko myszkę (czyli bez pracy z grafiką), wtedy im mniejszy tym lepszy, mniejsze ruchy ręką, mniejsze zmęczenie a precyzja oczywiście większa niż mycha. Do rysowania na początek polecam A5, wersje bez programów żadnych, bo myśle że na razie nie będziesz pracował zawodowo, a jak już będziesz to na pewno będzie cię stać na inwestycje w A4 lub nawet coś większego.
A czy tak dokładnie różnią się tablety Wacomu od innych ? Tablet to tylko "zwykły" touch screen na ,który nic się nie wyświetla ? Oświećcie mnie :p
Technologia tabletu w porównaniu tej z touchscreenów jest o całe lata świetlne do przodu. Touchscreen działa wtedy kiedy dotkniesz ekranu i tylko wtedy, ma 2 stopnie ‘nacisku’ czyli prawda lub fałsz/ 1 lub 0/ rysujesz lub nie rysujesz, możesz go dotknąć wszystkim czyli odpada opieranie ręki na powierzchni aktywnej.
Tablet natomiast pokazuje ci pozycje kursora w momencie kiedy trzymasz piórko nad tabletem (około 1cm), kiedy dotkniesz masz 512 stopni nacisku, co niesamowicie przekłada się na rysowanie różnych linii, kolorowanie, wszystko! Na piórkach są też po 2 lub więcej przycisków. W Wacomach jak odwrócisz piórko na drugą stronę masz gumkę! (
)
A odnośnie wyższości Wacomów to postaraj się uwierzyć na słowo osobom które miały doświadczenia z 2 firmami.
Tego nie da się wyjaśnić dokładnie bo nie za bardzo wiem jaka elektronika siedzi w tych sprzętach. Wiem na pewno że firma Wacom wymyśliła tablety i mają kilkaset patentów technologicznych związanych z tymi urządzeniami, reszta producentów radzi sobie jakoś ‘inaczej’, zapewne w sposób podobny jak 5 procent ludzi którzy myjać się nie urzywają mydła.
Ta firma pecjalizuje się tylko w tabletach i urządzeniach pochodnych a nie robi ‘wszystko’ jak konkurencja, to o czymś świadczy.
Musisz spróbować razem z jakimś programem który suppotruje tablety (darmowa pixia czy gimp nie są takie złe).
gargulec raczej średniawy ale wszystko przed tobą, wystarczy chcieć.
Ogółnie nie jest to typowy pixelart raczej oekaki i jest troszke błędów w perspektywie ale praca całkiem niezła. Jakby koleś poświęcił jeszcze jakieś kilka/ kilkanaście godzin to by był z tego Wyyyyyyjebawszy pixelart.
Całkiem niezły? Stary, jak dojdziesz do takich "błędów w perspektywie" to będziesz mógł powiedzieć, że jest "całkiem niezła" .
Tjaaa… te twoje personalne podpierdalanki są czymś spowodowane czy po prostu taki jesteś?
Codziennie widze dziesiątki jeżeli nie setki różnych prac które przebijają to autko w absolutnie każdym aspekcie, po prostu zjadam tego tak wiele że takie coś nie robi na mnie żadnego wrażenia. Magia tej pracy polega na tym że koleś ją sfilmował i nic więcej. Może w trocie dłuższym czasie ale ja bym spokojnie zrobił coś takiego*, podobnie jak większość osób które znają się troszkę lepiej na pixelarcie. (* pomijam że nigdy nie rysowałem żadnego samochodu, to może być ten problem. Krążownik obcych czy jakiegoś kosmicznego myśliwca to bym obczaił)