Gość z niewątpliwym skillem stworzył żonie rower od podstaw:
http://imgur.com/a/YOAR8
Zajebista sprawa.
Naprawdę imponujące.
--------------------------------------------------------------------
Jakiś miesiąc temu postanowiłem wymienić w swoim rowerze napęd. Jako zupełny ignorant kupiłem kasetę, przerzutkę tylną i przednią, manetki, i korbę, łańcuch i support, w większości Deore, korba i przednia przerzutka Alivio.
Zadowolony z zakupów siadłem do dalszej lektury i wyszło, że części mogę sobie w tyłek wsadzić, bo mam wolnobieg i żeby działało muszę zmienić piastę i zapleść szprychy.
Ponieważ zaplatanie jest drogie, a nawet niemożliwe jak nowa piasta ma inną średnicę, stwierdziłem, że kupię obręcze. A że kolega akurat kupił sobie nowego MTB w rozmiarze 650B, stwierdziłem, że kupię obręcze 27,5 cala i skoczę rozmiar wyżej. Akurat na allegro ktoś wyprzedawał nowe graty z Gianta Talona to tanio kupiłem obręcze i widelec. Do tego tanio opony i dętki.
Tyle, że po zakupie okazało się, że obręcze nie są przystosowane do V breaków, a widelec nawet nie ma pivotów.
Kupiłem zatem tarczówki hydrauliczne Shimano, nauczony doświadczeniem nawet dobrałem mocowanie tarcz odpowiednie do piast (6 śrub).
Oczywiście zonk, bo otwory w tylnym widelcu mojej wysłużonej ramy nie były (jak sadziłem) do mocowania zacisku od hamulca tarczowego tylko do mocowania bagażnika.
Odpowiedni adapter kosztuje 109 zetów. Już prawie zamówiłem, ale ręka mi zadrżała.
Ostatecznie sprzedałem swój rower za parę stówek, kupiłem ramę Head X-Shape i parę pierdół i będę miał nowy rower.
A mogłem po prostu wziąć 2 tysie i kupić coś gotowego.
Qurwa